Pre 100 godina u tamnici u češkom Terezinu umro Gavrilo Princip

U okovima, u teškim mukama i bolovima, umro je od tuberkuloze, težio je tada samo 40 kilograma
(ilustracija, Gavrilo Princip i ćelija u kojoj je robijao)

U tamnici u austrijskoj tvrđavi u češkom Terezinu umro je, na današnji dan pre 100 godina, Gavrilo Princip (rođen 27. jula 1894. u Oblaju kod Bosanskog Grahova) atentator na austrisjkog prestolonaslednika Franju Ferdinanda. Prilikom atentata Princip nije imao 20 godina pa mu nije bila izrečena smrtna kazna umesto čega je bio podvrgnut postupnom i bolnom umiranju.

Nekadašnji student, koji nikad nije izrazio ni žaljenje ni kajanje zbog atentata, umro je u zatvorskoj bolnici, u  pola sedam uveče, s nepune 24 godine. Ćelija u kojoj je bio zatvoren i umirao posebno je obeležena i može se i danas razgledati u Terezinu. 

"Kada sam u leto 1916. počeo da lečim Principa, na hirurškom odeljenju vojne bolnice u Terezinu, bio je već kandidat za smrt, živi leš. Njegovo telo, od koga su ostale gotovo samo kosti, bilo je prekriveno mnogim tuberkuloznim čirevima, veličina dlana", napisao je o tome dve decenije kasnije jedan od lekara u Terezinu doktor Marš (Marsch). Prncip je bolovao od tuberkuloze još pre nego što su ga prebacili u tvrđavu Terezin, decembra 1914. U teškim uslovima u tamnici se, međutim, njegovo zdravlje brzo pogoršavalo.  

Princip, čija se krhka telesna građa lako i danas može uočiti s fotografija, morao je neprestano da nosi okove, teške 10 kilograma, a izvan samice je mogao da izađe samo jednom dnevno, i to samo na nekoliko minuta. Samo izuzetno, mogao je s nekim drugim ljudskim bićem da progovori po nekoliko reči. U januaru 2016. skinuli su mu okove, po dolasku novog komandanta tvrđave, ali tuberkuloza je toliko bila odmakla da su mu u leto te godine morali odseći desnu ruku do ramena. (Okovi su, inače, ugrađeni u zid ćelije koja se i danas može razgledati prilikom posete Terezinu).

"Tuberkulozni proces je brzo napredovao, Principovi dani su bili odbrojani... Kada je umro, imao je samo 40 kilogarma", zabeležio je dr Marš.

Samo nekoliko sati posle smrti, zakopan je tajno u neoznačenom grobu. Jedan od vojnika, Čeh František Lebl, koji je u tome učestovao, međutim, ipak je označio to mesto. Posle nastanka Čehoslovačke, nove vlasti su njegove posmrtne ostatke, krajem 1918. najpre prenele u porodičnu grobnicu uglednog terezinskog patriote-sokolskog aktivista Pavela Žalude, a potom ih je u julu 1920. na završetku VII svesokolskog sleta preuzela jugoslovenska delegacija. Ta delegacija je u Sarajevo prebacila i posmrtne ostatke drugih sarajevskih atentatora koji su bili zatvoreni i umrli u Terezinu.

Terezin je sagrađen krajem 18.veka, u vreme vladavine Marije Terezije, na severu Češke, nedaleko od granice  s Nemačkom. Tokom II svetskog rata tu su bili zatvarani češki Jevreji i odatle prebacivani u logore smrti. 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...