Predstavljanje obnovljenog Ruskog naučnog instituta

BM

Poslednje predratne 1938. godine RNI u Beogradu imao je 58 profesora i 48 mladih naučnika
(ilustracija, Beograd, 16.02.2022. - Predstavljanje obnovljenog Ruskog naučnog instituta: Irina Antanasijević, Aleksej Timofejev, foto Fonet)

Posle 80 godina, grupa naučnika pod rukovodstvom filologa (profesor Univerziteta u Beogradu) Irine Antanasijević i istoričara Alekseja Timofejeva (profesor Univerziteta u Beogradu) odlučila je da obnovi rad Ruskog naučnog instituta (RNI) koji je 1941. godine zatvoren od strane nemačkih osvajača. U svečanoj sali Ruskog doma, na istom mestu gde su nekada održavani sastanci i predavanja RNI, 16. februara u prisustvu visokih gostiju predstavljen je obnovljeni Ruski naučni institut i dodeljena priznanja.

rus-n-inst-irina-harcenko

Beograd, 16.02.2022 – Uručenje Puškinove medalje, odlikovanja predsednika Ruske Federacije: Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije u Srbiji i Irina Antanasijević, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu

Ruski naučni institut (RNI) osnovan je u Beogradu 23. juna 1928. godine na kongresu ruskih akademskih organizacija u rasejanju. Ovim je ostvarena ideja koju su gotovo od samog dolaska u Srbiju iniciirali predstavnici ruskih naučnih krugova u izbeglištvu. Institut se bavio društvenim i prirodno-naučnim istraživanjima u oblasti prošlosti i sadašnjosti Rusa i Srba, promovisao u ruskom i srpskom društvu naučna saznanja iz ovih oblasti, pružao podršku mladim generacijama ruskih naučnika u izbeglištvu.

Poslednje predratne 1938. godine RNI je imao 58 profesora i 48 mladih naučnika. Među dopisnim članovima RNI bili su naučnici iz drugih zemalja ruskog rasejanja. U Beogradu su sa predavanjima gostovali brojni predstavnici ruske kulture i nauke.

rus-n-inst-primakov-altagic

Beograd, 16.02.2022 - Predstavljanje Ruskog naučnog instituta: Jevgenij Primakov, rukovodilac Rossotrudničestva, ruske Federalne agencije za pitanja ZND, sunarodnika u inostranstvu i međunarodnu humanitarnu saradnju uručuje priznanje Siniši Atlagiću, profesoru Fakulteta političkih nauka u Beogradu

Obnovljeni RNI postavlja sebi zadatak da proučava rusko nasleđe u Srbiji, upoznaje rusko i srpsko društvo sa poznatim i nepoznatim stranicama zajedničke prošlosti, pomaže mladim srpskim i ruskim naučnicima u njihovim prvim koracima u proučavanju istorije, jezika i kulture dva naroda. U fokusu interesovanja RNI su rusko-srpski odnosi perioda Ruske imperije i turbulentnih godina 20. veka sa podjednakom pažnjom prema „belim" i „crvenim" koje su direktno uticali na odnos dva naroda. Poseban značaj RNI pridaje proučavanju ruske emigracije u Kraljevini Jugoslaviji.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...