ZA DRUGI SVETSKI RAT KRIVA POLJSKA, A NE NEMAČKA!

Autor:    Milan Lazarević

...tvrdi ruski vojni istoričar u članku na vebu Ministarstva odbrane. Rusko Ministarstvo odbrane odbilo je da se izjasni o ovom napisu.

Predsednik Rusije Dimitrij Medvedev je nedavno objavio rat „falsifikovanju istorije koje šteti interesima Rusije“, a Ministarstvo odbrane kao da je već stupilo u akciju. Na vebu Ministarstva objavljen je članak u kome se tvrdi nešto što dosada nikad nije tvrdio, osim, nacista – za II Svetski rat kriva je (mučki napadnuta) Poljska, a ne Hitlerova Nemačka!

Autor članka je izvesni pukovnik, Sergej Kovaljov iz Instituta za vojnu istoriju pri Ministarstvu odbrane, nepoznat izvan najužih stručnih krugova. Ukratko, on tvrdi da je za izbijanje najkravijeg konflikta u istoriji kriva Poljska koje je lakomisleno odbila nemačke zahteve da mesto Gdanjsk (Danzig) uključi u Nemačku i izgradi eksteritorijalnu auto-cestu i železnicu kao koridor koji bi spojio Istočnu Prusku sa Nemačkom.Gdanjsk, obala reke Moltave


Ti Hitlerovi zahtevi u članku su označeni kao „naprosto umereni“. „Svi koji su bez pradrasuda izučavali istoriju II Svetskog rata znaju da je počeo zbog odbijanja Poljske da ispuni nemačke zahteve“, tvrdi ovaj naučnik kome je izgleda dosta „falsifikovanja istorije“ pa je rešio da je „ispravi“.

Ambicije velike sile

Prema udžbenicima istorije (a to važi i kao opšte prihvaćena istina) rat je izbio napadom Hitlera na Poljsku 1.09.1939. A 17 dana kasnije nemačkom napadu pridružio se SSSR čije su vojne jedinice, u skladu s tajnim paktom Molotov-Ribentropp, zauzele istočni deo Poljske.

U ovom članku, pod naslovom „Izmišljotine i falsifikati u ocenjivanju uloge SSSR u predvečerje i na početku II Svetskog rata“, tvrdi se, takođe, da je Varšava, podlegavši ambicijama da bude velika sila i iluzijama da će joj pomoći zapadni saveznici, odbila „osnovane“ nemačke zahteve. Staljinu potom, navodno nije ostajalo ništa drugo nego da s Hitlerom zaključi pakt o nenapadanju i pomeri granice na zapad kako bi poboljšao mogućnosti odbrane zemlje.

Na ovaj članak je kritički reagovao list Vremja novosti i označio ga kao „dalji izraz ruskog ciničnog odnosa prema istoriji“. List skreće pažnju da u samoj Nemačkoj onima koji nastoje da umanje nemačku krivicu za izbijanje rata i opravdavaju Hitlerov režim prete veoma stroge kazne. U Rusiji, međutim, pitanje je da li će ovaj članak izazvati širu pažnju istoričara (Medvedev je formirao komisiju istoričara radi borbe potiv falisfikovanja istorije) i političkih krugova.

Kremlj se, prema ovom listu, uvek seti istorije kada treba kritikovati susedne zemlje, a članak o poljskoj krivici za rat uklapa se u histeriju oko premeštanja spomenika palim sovjetskim borcima na groblje u estonskom Talinu, dok se ćutke prelazi preko rušenja spomenika u samoj Rusiji radi profita građevinara.

Rusko Ministarstvo odbrane odbilo je da se izjasni o tvrdnjama pukovnika Kovaljova.

Reagovanja iz Varšave

Kao što se moglo očekivati ovo „istoriografsko otkriće“ zaprepastilo je vladu u Varšavi koja je odmah zatražila objašnjenja od Moskve. Posebno ju je uznemirilo to što je ovakav članak objavljen na službenoj strani Ministarstva odbrane. A objavljen je u vreme kada obe zemlje deklarišu spremnost da dopinesu smirivanju dugogodišnje napetosti u međusobnim odnosima. Ruski premijer Vladimir Putin je pozvan, inače, na obeležavanje 70-godišnjice izbijanja Drugog svetskog rata 1.septembra ove godine u Gdanjsku.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...