U MORAVSKOJ PONOVO SE BEZ OGRANIČENJA SLAVI DOLAZAK ĆIRILA I METODIJA

M.L.

To je, inače, najznačajniji crkveni i prosvetni praznik u Češkoj
(ilustracija, sveti Ćirilo i Metodije)

U Velehradu kod Uherskohradišta u Češkoj počeli su tradicionalni Dani dobre volje kojima se obeležava dolazak u nekadašnju Veliku Moravsku slovenskih verskih misionara i prosvetilja Ćirila i Metodija, zvanih Solunska braća. Oni su u Devetom veku sa slovenskog juga krenuli na sever i širili hrišćanstvo i pismenost na teritoriji tadašnje Velike Moravske (današnja Češka, Slovačka i deo Mađarske).

To je, inače, najznačajniji crkveni i prosvetni praznik u Češkoj koji se, međutim, od 2020, zbog pandemije koronavirusa slavio u veoma ograničenom obimu. Očekuje se da će se opet u Velehradu okupiti najmanje 100 hiljada vernika i drugih građana na molitvama, muzičkim i prosvetnim manifestacijama. Praznik  se slavi tokom dva neradna dana. Misu će služiti Mihael Černi (Michale Černy), jedan od najbližih saradnika pape Franje.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...