Pre 70 godina formirana je Evropska zajednica za ugalj i čelik

ML

Ova zajednica je bila preteča Evropske unije. Ideju o tome je prvi izneo francuski političar i diplomata Rober Šuman
(ilustracija, Potpisivanje ugovora - Šuman u sredini - o osnivanju Evropske zajednice za ugalj i čelik u Parizu, aprila 1951. godine)

Pre tačno 70 godina, 18. aprila 1951. osnovana je Evropska zajednica za ugalj i čelik (nem. Europäische Gemeinschaft für Kohle und Stahl, franc. Communauté Européenne du Charbon et de l'acier) koja je bila preteča Evropske unije.

Potpisivanjem ugovora o Evropskoj zajednici za ugalj i čelik u Parizu, Belgija, Holandija, Luksemburg, Italija, Nemačka i Francuska uspostavile su zajednički okvir za dogovore o proizvodnji i distribuciji uglja i čelika, kao i autonomni sistem institucija koji će time da upravlja narednih 50 godina. Ideju o tome prvi je lansirao francuski političar i diplomata, tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske Rober Šuman (Rober Shuman) koji je ovime u prvom redu nastojao da se uspostavi između Francuske i Nemačke, potom i drugih evropskih zemalja, zajedničko tržište za dva ključna industrijska proizvoda što bi onemogućilo buduće potencijalne ratove između ovih zemalja.

Šumanov plan zasnivao se na delu franuskog ekonomiste, političara i diplomate Žana Monea (Jean Monnet), tvorca plana koji je nosio njegovo ime iz 1947. za posleratnu obnovu Francuske i uspostavljanja kontrole nad nemačkom produkcijom uglja i čelika, ključnim ratnim sirovinama. Šuman je faktički samo dodao ovom planu da je otvoren za učeše i drugih evropskih zemalja. Ugovor o Zajednici za ugalj i čelik istekao je 23. jula 2002. čime je ova zajednica prestala da postoji.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...