NA IZLOŽBI SRCE CARA KOJI JE PROGLASIO NEZAVISNOST BRAZILA

ML

Pedro Prvi je 1822, tj pre 200 godina, proglasio nezavisnost Brazila od Portugala
(ilustracija, Mesto gde će biti izloženo srce nekadašnjeg cara: Ministarstvo spoljnih poslova Brazila vodi spoljne odnose sa drugim zemljama. U brazilskim medijima i diplomatskom žargonu se obično naziva Itamarati, po palati u kojoj se nalazi ministarstvo)

U ponedeljak armijski avion treba da iz Portugala u Brazil dopremi srce nekadašnjeg brazilskog cara Pedra Prvog koji je 1822, tj pre 200 godina, proglasio nezavisnost Brazila od Portugala. Srce je, kako javlja AP, konzervisano u formaldehidu u staklenoj posudi i biće izloženo u zgradi Ministarstva spoljnih poslova povodom 200-godišnjice nezavisnosti ove najveće južnoameričke zemlje.

Godišnjica pada na 7. septembar, a predsednički izbori u ovoj najvećoj južno-afričkoj zemlji, takođe, treba da se održe u septembru. Sadašnjem predsedniku, 67-godišnjem Žairu (Jair) Bolsonaru ističe mandat uskoro, pa se povraćaj srca ovog nacionalnog heroja uklapa u njegovu kampanju za ponovni izbor ali, prema anketama, veće šanse da bude izabran ima lider levice Luiz Inacio Lula da Silva.       

brazil pedro prvi

Portret Pedra Prvog kada je imao oko 18 godina, oko 1816, rad Žan-Batista Debrea (Jean-Baptiste Debret)

Sin portugalskog kralja don Pedro proglasio je nezavisnost Brazila i postao brazilski car pošto je u ovoj zemlji vladao kao regent kada se portugalski carski dvor vratio 1820. iz Brazila u Portugal (portugalski kraljevski dvor pobegao je prethodno tj 18O7. iz zemlje u Brazil, u strahu od Napoleona).

Srce Pedra I, koji je umro 1834. u 35-oj godini života, nalazi se, zaključano s nekoliko ključeva, u jednom hramu u portugalskom gradu Porto i samo retko je bilo izlagano javnosti. Ovog vikenda ljudi će moći da ga vide pre transporta za Brazil. U brazilskom glavnom gradu biće izloženo do Dana nezavisnosti a već 8. septembra treba da se vrati u Portugal.  

Kako piše Pais, još se ne zna program obeležavanja dva stoleća nezavisnosti Brazila. Gotovo je sigurno da će biti veliki vojni defile na kome će učestvovati bivši oficir Bolsonaro. Očekuje se i dolazak na proslavu predsednika Portugala Marsela (Marcelo) Rebela de Souse.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...