Zafranović priprema film o Dubčeku

M. Lazarević

Premijeri dve zemlje, pokrovitelji češko-slovačkog projekta. Brežnjeva će igrati Depardje
(Aleksandar Dubček, snimljeno 1991.)

Slovački scenarist Karol Hlavka i poznati hrvatski režiser jugoslovenske orijentacije, nekadašnji student čuvene praške filmske akademiji FAMU, Lordan Zafranović pripremaju celovečernji film o glavnoj ličnosti "Praškog proleća 68" Aleksandru Dubčeku, tadašnjem generalnom sekretaru KP Čehoslovačke, pod nazivom "Ljudsko lice", kako javlja češka novinska agencija ČTK.

zafranovic-s

Lordan Zafranović, reditelj

Zasad još nije sasvim jasno ko će igrati ulogu Dubčeka. Tadašnjeg lidera SSSR-a Leonida Brežnjeva igraće čuveni francuski glumac (s ruskim državljanstvom) Žerar Depardje ( Gérard Depardieu).

Kako ČTK saznaje od producenta filma Andreja Antonija Lece, film će biti sniman 2021. a godinu dana kasnije imaće svetsku premijeru.

"S Depardjeom smo već potpisali ugovor. S njim imamo sastanak idućeg meseca u Parizu na kome ćemo utvrditi sve detalje snimanja. Dubčeka če igrati svetski poznati glumac, sa nekoliko njih o tome pregovaramo", izjavio je Leca.

Produkcija je imala kontakte s junakom američkih akcionih filmova Stivenom Sigalom (Steven Seagal) koji, takođe, ima rusko državljanstvo. Popminje se da bi Dubčeka mogao da igra i Basmaku Ibrahim Beka. U ostalim ulogama biće, uglavnom, češki i slovački glumci i glumice.

Scenarist Hlavka dosad je napisao polovinu scenarija, a sada u Pragu radi na drugoj polovini koju bi trebalo da završi do kraja oktobra ove godine. Budžet za snimanje filma od 10 miliona evra jedan je od najvećih u istoriji kinematografije Češke i Slovačke.

Premijeri Slovačke i Češke Peter Pelegrini (Pellegrini) i Andrej Babiš prihvatili su patronat nad ovim projektom. Negativno se, međutim, prema filmu postavio Audiovizelni fond Slovačke koji je odbio zahtev za dotaciju, s obrazloženjem da je projekat "previše ambiciozan", da mu "nedostaje jasno postavljena tema" i da je "obuhvatio previše širok istorijski period da bi mogao da to savlada u formatu celovečernjeg  filma".


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...