JOŠ JEDAN ANTIKURANSKI FILM U HOLANDIJI

Priredio: Milan Djukić

Već viđeno u Holandiji. Jedan političar planira da objavi film u kojem se za svetu knjigu islama, Kuran, tvrdi da promoviše nasilje i netoleranciju. Političari i muslimanski lideri plaše se ponavljanja 2004. godine, kada je režiser Teo van Gog ubijen na ulici u Amsterdamu.

Plan holandskog političara da objavi film u kojem se Kuran optužuje za promovisanje nasilja i netolerancije izazvao je veliku polemiku i kontroverze u zemlji lala. Vladini zvaničnici se ograđuju od projekta i poboljšavaju sisteme zaštite državnih objekata u zemlji i ambasada u inostranstvu, dok muslimanski lideri strahuju da bi moglo da dođe do pogoršanja odnosa između Holanđana i velike muslimanske imigrantske populacije.

 

Gert Vilders, vođa desničarske Partije slobode, kaže da će u petak objaviti desetominutni film koji pokazuje kako islamski radikalisti koriste Kuran za širenje homofobije, zlostavljanja žena i nasilja. Premijera filma jeste predviđena za petak 25. januar, ali Vilders još nije uspeo da pronađe holandskog emitera koji bi bio spreman da ga prikaže. Ukoliko ne uspe u svojoj nameri, Vilders će film postaviti na Internet.

 

get vilders 

Gert Vilders, vođa Partije slobode

 

Dok je Vilders tragao za nekim ko bi preuzeo odgovornost i potencijalni rizik od prikazivanja filma, holandski premijer Jan Peter Balkenende zatražio je da Vilders odustane. "Holandija ima dugu tradiciju slobode govora, ispoljavanja religijskih osećanja i vere", rekao je Balkenende. "Holandija ima i tradiciju poštovanja, tolerancije i odgovornosti. Bespotrebne uvrede određenih grupa ne pripadaju ovoj zemlji." Balkenende je istakao i da su holandski gradovi upozoreni na mogućnost izbijanja protesta kao reakcije na prikazivanje filma, dok su diplomatama u inostranstvu data upustva za reagovanje u slučaju potencijalnog animoziteta.

 

"Fašistička knjiga koja uzrokuje nasilje"

Vilders je prethodno tražio zabranu Kurana koji je nazvao "odvratnom, fašističkom knjigom koja uzrokuje nasilje" i izjednačio ga sa "Majn kampfom" Adolfa Hitlera. Vilders je 42-godišnji pravnik koji je svoju poziciju u javnosti igradio na suprostavljanju procesu koji je nazvao "cunamijem islamizacije" u Holandiji, zemlji u kojoj od 16,3 miliona stanovnika ima 850.000 muslimana.

 

Vilders nije bio dostupan za novinare Spiegela u ponedeljak, a portparol Partije slobode, koja u holandskom parlamentu sa 150 mesta ima 9 poslanika, odbio je da komentariše plan svog lidera.

 

Vildersa mala ali glasna grupa desno orijentisanih političara koji rade protiv uticaja islama u Evropi smatra herojem. Posebno se to odnosi na grupu Zaustavite islamizaciju Evrope (Stop Islamization of Europe, SIOE), organizaciju osnovanu u Danskoj nakon međunarodne kontroverze nastale kada je jedan danski dnevni list 2005. godine objavio uvredljive karikature proroka Muhameda. Vođa holandskog ogranka SIOE izjavio je za Spiegel da oni podržavaju prikazivanje filma i Vildersovo pravo da ga snimi.

 

"On ima sva prava da koristi slobodu govora i izražavanja. Ne razumemo zašto bi neko bio toliko uznemiren prikazivanjem filma", rekla je Monik van der Hulst, suosnivač holandskog ogranka SIOE 2006. godine. "On naravno provocira, ali samo da bi razjasnio neka pitanja. Međutim, oboje smatramo da islam nije religija, već opasna i zla ideologija", rekla je Van der Hulstova.

 

Ona se slaže i sa Vildersovim poređenjem Kurana sa Hitelorovim "Majn kampfom". "Možete videti svo zlo koje stiže od muslimana. Oni rade isto što i Hitler nekada - govore iste stvari o Jevrejima i homoseksualcima."

 

Nasilni protetsi?

Međutim, ostali desničari u Evropi se ograđuju od Vildersovog filma i njegovog izjednačavanja muslimana i Hitlera. Hajnc-Kristijan Štrahe, vođa partije ekstremne desnice u Belgiji, izjavio je prošle nedelje da ne podržava zabranu Kurana.

 

"Spaljivanje knjiga je uvek pogrešno. Poštujem sve religije, ali samo dok se njihovi velikodostojnici ne mešaju u politiku", rekao je Štrahe.

 

vilders3 

Protestant nosi sliku Gerta Vildersa na lažnoj kutiji cigareta tokom demonstracija

u Amsterdamu, održanih u nedelju.

 

Mislimanski lideri u Holandiji su zabrinuti zbog mogućnosti izbijanja nasilnih protesta zbog filma u celom muslimanskom svetu - poput onih koji su širom planete izbili nakon incidenta sa objavljivanjem karikatura u Danskoj - i "kratkog spoja" između Holanđana i sve veće muslimanske populacije u toj zemlji. "Mi govorimo našim ljudima da ne obraćaju pažnju na te gluposti, pošto Vilders želi samo pažnju medija", rekao je Ijan Tonka, vođa holandske Kontakt grupe između muslimana i Vlade. "Pored toga, ništa novo ne govori sem ono što je već izjavio o Kuranu."

 

Tonka je zabrinut da bi mladi muslimani u Holandiji mogli da se suprotstave prikazivanju filma i da bi svaki vid protesta samo povećao napetost između Holanđana i muslimanskih imigranata. "Brinem za mnoge mlade ljude koji možda neće reagovati na pravi način i da će segracija biti samo veća ukoliko budu protestovali zbog filma."

 

Najavljeno prikazivanje Vildersovog filma budi sećanja na ubistvo Teo van Goga, koga je islamski fundamentalista ubio u Amsterdamu pre četiri godine nakon što je režirao film u kojem optužuje islam za nasilje nad ženama.

 

"Štetan po holandsko društvo"

Scenario za desetominutni film "Potčinjavanje" napisala je Ajan Hirsi-Ali, emigrantkinja iz Somalije, istaknuta kritičarka islama i nekadašnja holandska političarka. Vilders je ranije već ukazivao na svoju sličnost sa Alijevom, jer su oboje pod stalnom policijskom zaštitom zbog pretnji smrću koje dobijau zbog kritikovanja islama.

 

vilders2 

"Tolerancija netolerantnog", kaže Ajan Hirsi Ali," nije ništa drugo nego kukavičluk".

 

Prošle nedelje je u Amsterdamu već uhapšeno nekoliko osoba koje su protestovale protiv Vildersovog filma. Oni su, pored ostalog, nosili panoe i lepili plakate dizajnirane tako da liče na upozorenja o štetnosti pušenja na kutijama cigareta i sa sloganima u kojima se Vilders naziva ekstremistom i "štetnim po holandsko društvo"

 

Izvor: Der Spiegel

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...