Mladi režiseri i ove godine u Drvengradu

BM

Kustendorf, filmski i muzički festival posvećen promociji mladih filmskih talenata okupiće od 22. do 27. januara u Drvengradu na Mokroj Gori 17 filmova mladih režisera iz Srbije, Rusije, Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine i Španije.

Od 22. do 27. januara 2016. u Drvengradu  na Mokroj Gori održava se deveti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i kompanije Gaspromnjeft.

Cilj Festivala, koji je pre devet godina osnovao proslavljeni režiser Emir Kusturica je razvoj autorskog filma i podrška mladim talentovanim rediteljima.

Kustendorf je filmski i muzički festival koji se održava svake godine. Festival je posvećen promociji mladih filmskih talenata. Održava se u Drvengradu na Mokroj Gori, etno selu koje je Kusturica izgradio za potrebe snimanja svog filma Život je čudo.

Ove godine u okviru takmičarskog programa učestvuje 17 filmova mladih režisera iz Srbije, Rusije, Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine i Španije. Žiri takmičarskog programa čine filmska producentkinja i autorka dokumentarnih filmova iz Etiopije Mažida Abdi i filmski producent iz Argentine Hoze Ibanjez. Kao i prethodnih godina selektorka takmičarskog programa je Dunja Kusturica.

Kustendorf

U okviru programa Savremene tendencije biće prikazani neki od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije i predstavljeni njihovi autori – gosti festivala, koji će nakon projekcija svojih filmova održati radionice. U šest festivalskih dana biće prikazani filmovi: Čitaj mi sa usana, Žaka Odijara (dobitnik Zlatne palme), Blago, Kornelija Porumboja (dobitnik nagrade Izvestan talenat), Priča nad pričama, Matea Garonea, Blanka, Kokija Haseija (pobednik Venecijanskog filmskog festivala).

U okviru festivala predviđena je posebna programska celina, Dekolonizacija filma, sa filmovima koji dovode u pitanje dominantne narative o odnosu izrabljivača i izrabljivanih u neokolonijalnom kontekstu, kao i one o klasnim odnosima unutar zapadnih društava. Dokumentarni  filmovi koji će biti prikazani su O nasilju - Jorana Huga Olsona, Kapetan Tomas Sankara - Kristofa Kupelina i Nemačka mladost - Žana Gabrijela Perioa.

U okviru retrospektive velikana poseban segment biće posvećen nemačkom producentu Karlu Baumgartneru u okviru koga će Emir Kusturica predstaviti svoj rad sa ovim istaknutim filmskim producentom i održati predavanje o čehoslovačkom reditelju Františeku Vlačilu.

Za sve goste i učesnike predviđen je bogat večernji muzički program. Za odlično raspoloženje pobrinuće se srpski rok sastavi Partibrejkersi i Kolja i Grobovlasnici, moldavski trubač Adam Stinga i jermenska rege grupa Reinkarnejšn.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...