Snimaće se prvi film o Kunderi

M.L.

Projekat o ovom filmu biće predstavljen na međunarodnom festivalu dokumentrarnog filma Ji.hlava koji počinje sutra
(ilustracija, Masarikov trg u Jihlavi u centralnoj Češkoj, gde sutra počinje festival dokumentarnog filma)

Režiser i producent Miloslav Šmidmajer radi na filmu o najznačajnijem živom češkom piscu Milanu Kunderi. Kako javlja najposećeniji češki portal Novinky.cz, radi se o prvom filmskom dokumentu o ovom piscu koji je emigrirao iz komunističke Čehoslovačke u Francusku 1975. a ove godine napunio 91. godinu.

Građanin Francuske Kundera je postao 1981. a poslednje dve i po decenije objavljuje samo na francuskom jeziku i smatra se "francuskim piscem češkog porekla". Ove godine, kako je saopštio povodom svog rođendana (1. april), prestao je da piše.

Kako priznaje Šmidmajer, "većina ljudi bi rekla da nema smisla snimati o Kunderi nemi film. Kao i da je nemoguće približiti se njemu i njegovim prijateljima. I zbog toga ostaje pitanje: Odustati od toga ili, ipak, pokušati?"

Šmidmajer namerava, inače, da razrađeni projekat o ovom filmu predstavi u internet verziji na međunarodnom festivalu dokumentrarnog filma Ji.hlava (Jihlava je glavni grad regije Visočina, nalazi se na reci Jihlava na istorijskoj granici između Moravske i Češke i najstariji je rudarski grad u Češkoj) koji počinje sutra. U sekciji Vork in progres (Work in Progress) svake godine na ovom festivalu predstavljaju se filmovi u nastajanju.

Kundera već godinama, tačnije od 2009. kada je izbila afera zbog njegove navodne denuncijacije početkom 50-godina prošlog veka jednog borca protiv komunističkog režima, ne istupa u medijima, ni češkim ni francuskim. Ima mišljenja mu je ova afera "napakovana" u godini kada je bio najjači kandidat za Nobelovu nagradu, kao i da je zbog toga ostao bez nagrade.

Kundera se, ipak, oglasio u proleće ove godine kada je saopštio da svom rodnom mestu Brnu ustupa svoju biblioteku, kao i ličnu korespondenciju. Biblioteka i korespondencija trebalo je budu premeštene u Moravski zemaljski muzej ali to nije dosad urađeno usled pandemije koronavirusa pa je odloženo za iduću godinu.

Češki premijer Andrej Babiš, koji već nekoliko godina nastoji da izmiri Kunderu i njegovu suprugu Veru s njihovom domovinom, pozvao ga je početkom ove godine da poseti svoju domovinu ali nije na poziv dobio nikakav odgovor.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...