Umro Žan-Lik Godar - legenda francuskog novog filmskog talasa

ML

Noćas je umro jedan od najznačajnih predstavnika francuskog filmskog novog talasa - režiser Žan-Lik Godar (Jean-Luc Godard), objavio je jutros francuski list "Liberasion" (Liberation)

Imao je 91. godinu. Proslavio se, pre svega, eksperimentisanjem s filmskom formom i eseističkim pristupom, na primer u čuvenom filmu "Na ivici daha". Glavnu ulogu je u tom filmu maestralno odigrao Žan-Pol Belmondo (Jean-Paul Belmondo). Sa svojim filmovima 60-godina Godar je postao najslavniji i najradikalniji autor francuskog novog filmskog talasa, koji je polazio od realizma i bio u znatnoj meri obojen crnilom. Za sobom je ostavio i filmove "Žena je žena", "Živeti svoj život", "Vojničić", "Udata žena", "Ludi Pjero"...

Imao je avanturističko-ludi život, koji je podsećao neretko na njegove filmove. Rodio se u dobro situiranoj francusko-švajcarskoj porodici. Otac je bio lekar, vlasnik ugledne privatne klinike. Obrazovanje je stekao najpre u Švajcarskoj a potom na liceju u Parizu. Na studijama etnologije na Sorboni posećivao je filmski klub u Latinskom kvartu i uključio se u društvo budućih sineasta 60-ih. Zbog toga što je finansijski učestvovao u svojim prvim filmovima ostao je bez finansijske podrške porodice. Preterivanje u boemskom životu ga je odvelo i do zatvora, istina relativno kratkog.

Zaposlio se izvesno vreme kao radnik na jednoj brani u Švajcarskoj, po smrti majke snimio je svoj prvi kratki film "Operacija beton" (1954). Svoju filmsku karijeru nastavio je kratkim filmovima. Preokret je nastupio 1959. godine sa prvim igranim filmom "Na ivici daha". U Švajcarskoj se 1960. oženio Šanel modelom Anom Karinom koja je igrala čak u sedam njegovih filmova. Brak se, međutim, raspao, a 1967. se oženio Anom Viazemski (Anne Wiazemsky) i s njom snimio film "Kineskinja", koji se stilom nadovezuje na umetnost Pop Art.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...