FILM O JEDINOM ČEHOSLOVAČKOM RUKOVODIOCU KOJI NIJE 1968. POTPISAO SAGLASNOST ZA RUSKU INVAZIJU

ML

František Krigel je bio jedini član čehoslovačke političke delegacije koji nije potpisao Moskovski protokol i jedan od četiri poslanika koji su ujesen 1968. glasali protiv ugovora o tzv privremenom boraku sovjetskih vojnika na teritoriji ČSSR
(ilustracija, spomen ploča postavljena 2016. godine)

Pod naslovom "Čovek koji je stao na put" ovih dana u Češkoj je završeno snimanje igranog filma o sudbini čehoslovačkog političara Františeka Krigela (Kriegel) koji se jedini u tadašnjem političkom  vrhu ČSSR suprostavio vojnoj invaziji SSSR 1968. na tadašnju Čehoslovačku. Film je, kako objavljuje najposećeniji češki sajt Novinky.cz,  režirao Petr Nikolaev, glavnu ulogu igra Tomaš Topfer.

Krigel, kao i Aleksandar (Alexander) Dubček, Oldrih (Oldrich) Černik, Jozef Smrkovski (Smrkovsky), Josef Špaček i Bohumil Šimon, tj tadašnji politički vrh ŠSSR, bili su avgusta 1968. prebačeni avionom u Moskvu gde je na njih vršen pritisak da potpišu tzv Moskovski protokol kojim bi bio legalizovan upad i okupacija Čehoslovačke od strane SSSR i saveznika. Krigel je tada pokazao vanrednu smelost - bio je jedini koji je odbio da potpiše taj dokument! Potom je bio zatvaran i maltretiran, ali uprkos tome kasnije je potpisao tzv Povelju 77 kojom se slobodarska javnost ČSSR suprostavila okupaciji Čehoslovačke i kasnije bila politička osnova okupljanja čehoslovačke opozicije rigidnom birokratskom režimu. Konačno, da se o Krigelu i njegovoj snazi i hrabrosti progovorilo i na ovaj, umetnički način...

Osim što je bio jedini član čehoslovačke političke delegacije koji nije potpisao Moskovski protokol, on je bio jedan od četiri poslanika koji su ujesen 1968. glasali protiv ugovora o tzv privremenom boraku sovjetskih vojnika na teritoriji ČSSR. Posle 1968. bio je više puta zatvaran.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...