Kompanije

EY postaje ugljenično neutralan

Korišćenjem obnovljivih izvora energije i investiranjem u zelene projekte i inovacije, globalna revizorska i konsultantska kompanija EY (Ernst & Young) nastavlja da doprinosi borbi protiv klimatskih promena i namerava da smanji svoj ugljenični otisak na minimum do kraja 2021. godine. (foto: Hauyoung Jeon/EPA)

5G tehnologija ulazi u naftno-gasni sektor

Najveća saudijska telekomunikaciona kompanija STC i njen partner u postavljanju 5G mreže na Bliskom istoku, kineski tehnološki gigant Huavei, potpisali su memorandum o razumevanju sa naftnom kompanijom Saudi Aramco za pokretanje zajedničkog inovacionog programa, sa ciljem analiziranja primene 5G tehnologije u naftnoj i gasnoj industriji i razvoju rešenja koje bi vodilo u tom pravcu. (foto: Polje Hazbah, Aramco.com)

Iberdrola i Danone: Najveći solarni projekat u Evropi

Vodeći španski proizvođač obnovljive energije Iberdrola i francuski prehrambeni gigant Danone gradiće najveću solarnu elektranu u Evropi snage 590 megavati, na zapadu Španije. Projekat je vredan 300 miliona evra, a finansiran je u potpunosti privatnim kapitalom. (foto: Iberdrola - Solarna elektrana, deo projekta kroz sporazum čija primena počinje aprila 2022.)

NIS i Elektronski fakultet u Nišu unapređuju obrazovanje

Kompaniji NIS dodeljena je plaketa za izvanredan doprinos u radu i razvoju Elektronskog fakulteta u Nišu, kao i radu na zajedničkim projektima u domenu novih tehnologija i digitalizacije. Dodeljeno priznanje predstavlja potvrdu dugogodišnjeg predanog rada i ulaganja NIS-a u naučne i obrazovne ustanove kroz program „Energija znanja“.

ABB: Optički senzor za detekciju gasova staklene bašte lansiran u svemir

Kompanija ABB, lider u oblasti elektroenergetike i automatike, proizvela je optički senzor za otkrivanje emisija gasova sa efektom staklene bašte, koji je lansiran sa satelitom Hugo, kompanije GHGSat, čije je sedište u Kanadi, inače vodeće na polju detekcije gasova sa efektom staklene bašte u svemiru. (foto: NASA snimak sa Međunarodne svemirske stanice (ISS))

Schneider Electric: Prva na listi zelenih korporacija u svetu

Francuska kompanija Schneider Electric koja važi za lidera u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji je na vrhu prestižne godišnje liste održivih korporacija u svetu, koju objavljuje medijska kompanija Corporate Knights. Francuska se kotirala kao zemlja koja najviše podstiče zelenu energiju, čime je pretekla Nemačku, a iza sebe još ostavila Veliku Britaniju i SAD. (Schneider Electric prvi na Global 100 listi održivih kompanija. Fotografija: Charles Platiau / Reuters)

Philips i Heineken kupuju električnu energiju iz Finske

Četiri holandske kompanije Royal Philips, HEINEKEN, Nouryon i Signify formirale su prvi konzorcijum koji je sklopio panevropski sporazum o zelenoj energiji. Desetogodišnj ugovor o kupovini 330 gigavat časova električne energije godišnje, koja će stizati iz vetroparka u Finskoj, potpisan je sa francuskim proizvođačem obnovljive energije Neoen. (foto: Philips.com)

Huawei predstavlja 10 vodećih trendova energetske transformacije

U digitalnoj eri, energija ima posebno mesto, jer se na njoj temelji digitalna infrastruktura. U cilju optimizacije potrošnje energije i postizanja ugljenične neutralnosti, kao globalnog cilja, potrebno je modernizovati energetsku infrastrukturu i ubrzati transformaciju iz fosilne u obnovljivu energiju. Kineski tehnološki gigant, Huawei je predstavio 10 ključnih trendova energetske transformacije. (foto: zdnet.com)

Boing prelazi na biogorivo do 2030.

Američka kompanija Boing najavila je da će do kraja decenije proizvoditi avione koji će leteti 100 odsto na biogorivo, u cilju smanjenja zagađenja životne sredine od foslinih goriva. Komercijalni vazdušni saobraćaj trenutno učestvuje sa oko dva odsto u globalnoj emisiji ugljenika i sa oko 12 odsto u transportnim emisijama, pokazuju podaci Akcione grupe za vazdušni saobraćaj (ATAG). (foto: Pixabay)

Simens kompanije najavljuju novu eru u proizvodnji zelenog vodonika

Simens Enerdži i Simens Gamesa najavljuju da će tokom narednih pet godina uložiti 120 miliona evra u ispitivanje mogućnosti dobijanja zelenog vodonika iz priobalnih vetroparkova. Radi se na rešenju za integraciju elektrolizera sa priobalnom vetroturbinom u jedinstveni sinhronizovani sistem za direktnu proizvodnju zelenog vodonika elektrolizom. Kompanije ocenjuju da njihovo rešenje značajan korak u pravcu dekarbonizacije i masovne proizvodnje zelenog vodonika. (foto: Simens Gamesa)