Kompanije

Naučno-tehnološki centar NIS-a zaposlio više od 100 mladih stručnjaka

Naučno-tehnološki centar (NTC) kompanije NIS u Novom Sadu danas je posetila delegacija na čelu sa potpredsednicom Vlade Republike Srbije i ministarkom rudarstva i energetike, Zoranom Mihajlović, kojoj su predstavljeni najvažniji projekti NTC-a, kao i planovi u pravcu razvoja IT infrastrukture i budućih investicija kompanije u obrazovni sistem, saopštila je ta kompanija. (foto: NIS)

Lidl u Srbiji koristi samo zelenu energiju

Kompanija Lidl Srbija potpisala je sa javnim preduzećem Elektroprivrede Srbije „ZelEPS“ ugovor, prema kome se od 1. maja sve prodavnice ovog lanca, kao i Upravna zgrada i Logistički centar, u potpunosti snabdevaju „zelenom“ energijom, odnosno energijom dobijenom isključivo iz obnovljivih izvora, saopštila je danas ta kompanija. (U kompaniji kažu da je ovaj korak deo nastojanja da se odgovornim poslovnim praksama doprinese izgradnji čistije životne sredine. Foto: Lidl Srbija)

Južnokorejska kompanija proizvodi delove baterija za električna vozila u Srbiji

Južnokorejska kompanija Kjungšin Kejbl Jurop (Kyungshin Cable Europe) danas je u Smederevskoj Palanci otvorila fabriku u kojoj će proizvoditi delove za baterije električnih vozila visoke tehnologije, za evropsko tržište. U pitanju je investicija od 20 miliona evra, prva u ovom regionu, nakon više od 60 godina, koja je obuhvatila izgradnju fabrike, prateće infrastrukture i postupno zaposlenje 700 radnika do kraja 2022. godine, saopštila je ta kompanija. (Foto: Pixabay)

Google aplikacija prikazuje klimatske promene na Zemlji

Uključivanjem satelitskih snimaka Zemlje iz prethodnih decenija u svoju aplikaciju Gugl Ert (Google Earth), kompanija Gugl (Google) je omogućila svojim korisnicima preko opcije Tajmlaps (Timelapse) da vide uticaj čoveka na prirodu i klimu na planeti. Kroz pregled ovih dodataka aplikaciji moguće je videti uticaj promene klime i ljudskih aktivnosti u prethodnih nekoliko decenija koje utiču na glečere, plaže, šume, rudarske oblasti. (Preko Gugl Ert Tajmlepsa moguće je videti i promene u Srbiji, smanjenje površina pod šumama ili njivama i širenje urbanih oblasti. Foto: Pixabay)

Hajneken se fokusira na zaštitu vodnih resursa Srbije

Kompanija Hajneken (Heineken) Srbija ističe u današnjem saopštenju da je, kroz strategiju održivog poslovanja "Stvaramo bolji svet“, usredsređena na zaštitu vodnih resursa i naglašava da njen sveobuhvatni program "Svaka kap je bitna“ počiva na principima upotrebe vode, cirkularne ekonomije i odgovornog upravljanja vodom. (U Hajneken Srbija navode da je kompanija tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa za 75 odsto. Foto: valtech.com)

Orsted: Vetropark u Severnom moru za proizvodnju zelenog vodonika

Danska energetska kompanija Orsted, planira da razvije jedno od najvećih svetskih postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika i priobalni vetropark u blizini holandsko-belgijske obale Severnog mora, namenjenih snabdevanju industrije u tim zemljama, saopštila je ta kompanija. (Očekuje se da bi postrojenje za dobijanje zelenog vodonika moglo godišne da da proizvede oko 116.000 tona ovog održivog goriva do 2030. godine. Foto: Orsted)

PayPal: Cilj je klimatska neutralnost do 2040.

Američka kompanija PayPal, koja upravlja jednom od najvećih globalnih platformi za digitalna plaćanja, namerava da postane klimatski neutralna do 2040. godine. Na ovaj način PayPal se pridružuje američkom Amazonu i kompaniji Best Bay, koje su se obavezale da će u istom periodu prestati sa emitovanjem gasova sa efektom staklene bašte. (Blumberg ocenjuje da ovakve poteze mahom iniciraju investitori i kupci, koji forsiraju kompanije da pronađu načine na smanje svoj uticaj na klimatske promene. Foto: PayPal)

Rešenje za snabdevanje obnovljivom energijom bez obzira na vremenske prilike

Istraživačko razvojni projekat koji su pokrenule švajcarska energetska kompanija MET grupa (MET Group), mađarska termoelektrana Dunamenti (Dunamenti Power Plant), i IT kompanija Navitasoft treba da omogući sigurno snabdevanje obnovljivom energijom i kada vremenski uslovi to ne dozvoljavaju. U pitanju je razvoj softverskog rešenja za razvoj agregata, koji će omogućiti korišćenje obnovljive električne energije u periodu kada je proizvodnja opravdano manja. (Projekat se odnosi na instalaciju baterije od četiri megavata, koja će se postaviti na lokaciji termoelektrane Dunamenti u mestu Sašalombata u Mađarskoj. Foto: shutterstock)

Starbaks kafa po zelenim standardima

Američka kompanija Starbaks (Starbucks), koja je ujedno i najveći lanac kafeterija na svetu sa sedištem u Sijetlu, najavljuje da će svoju prepoznatljivu kafu proizvoditi bez štetne emisije ugljen-dioksida, što se očekuje do kraja decenije. (Ovaj potez američke kompanije u skladu je sa početkom prošle godine predstavljenim održivim ciljevima. Foto: Starbucks)

Nacionalna avio kompanija smanjuje potrošnju goriva i emisiju gasova

U okviru aktivnosti koje sprovodi sa ciljem zaštite životne sredine, Er Srbija (Air Serbia) je uvela mobilnu aplikaciju “SkyBreathe” kako bi smanjila potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova. Aplikacija je namenjena letačkom osoblju nacionalne avio kompanije. (Er Srbija je tokom 2019. godine uspela da smanji emisiju ugljen-dioksida za gotovo tri hiljade tona. Foto: Air Serbia)