Modernizacija luke Prahovo

BM

Radovi na modernizaciji luke Prahovo kreću u septembru, a njena puna funkcionalnost očekuje se tokom 2024, izjavio je danas ministar građevinarstva, sobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović. (Prahovo, 09.07.2021 - ministar građevinarstva, saobraćaja infrastrukture Tomislav Momirović posetio je luku Prahovo. Izvor: FoNet/MGSI)

„Luke su budućnost saobraćaja, a Prahovo je najznačajnija luka na prostoru Srbije“, saopštio je ministar građevinarstva, sobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

„U septembru krećemo u prve radove i očekujemo da do 2024. godine završimo ceo kompleks sa modernom infrastrukturom i skladištima i vezama sa kopnenim saobraćajnim koridorima“, rekao je Momirović.

Prema njegovim rečima, kada modernizacija luke Prahovo bude završena, ona će da ima tri puta veći kapacitet u prijemu robe nego danas, prenosi Tanjug.

„Prahovo ima i značajan industrijski kapacitet, a samo u ovom trenutku ima preko hiljadu zaposlenih sa platom između 600 i 650 evra“, kazao je ministar.

Dodao je da je plan Vlade Srbije da Dunav i Savu do 2023. godine poveže sa železničkim i putničkim koridorom 10 i u tim planovima iskoristi veliku podršku Evropske investicione banke.

„Tu pre svega mislim na proširenje luke Prahovo, zatim na rekonstrukciju prevodnice Đerdap 2 i na vađenje potopljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata koje blokira vodni saobraćaj u ovom delu Dunava. Ovaj zahtevni projekat vađenja flote će da započne u martu ili aprilu sledeće godine i budno ćemo da pratimo njegovu realizaciju“, istako je Momirović.

Šef regionalne kancelarije EIB za Zapadni Balkan Alesandro Bragonci istakao je da je Evropska investiciona banka jedan od glavnih stranih investitora u velike infrastrukturne projekte u Srbiji sa preko 6,2 milijardi evra kao podrška projektim, prenosi Beta.

„Republika Srbija ulaže znatne napore u modernizaciju saobraćajne infrastrukture. Od ovih projekata očekuje se povećanje trgovinske razmene sa susednim državama članicama EU, kao i održivi privredni razvoj republike Srbije“, rekao je Bragonci.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...