Putin: Severni morski put preko Arktika se otvara iduće godine

ML

Ovaj put vodi oko Vladivostoka preko Beringovog moreuza dalje do evropskog dela Rusije
(ilustracija, Može li Severni morski put da trajno poveže Evropu i Aziju)

Rusija namerava da iduće godine otvori redovni Severni morski put - trasu za kontejnerski saobraćaj preko Arktika, najavio je na ekonomskom forumu u Vladivostoku ruski predsednik Vladimir Putin.

Pre otvaranja ovog puta, koji vodi oko Vladivostoka preko Beringovog moreuza dalje do evropskog dela Rusije, Moskva, međutim, kako ukazuje AFP, mora da realizuje neophodne investicije za realizaciju ovog projekta. Plan za uvođenje redovnog kontejnerskog prevoza ovim putem zasniva se, inače, na globalnom otopljavanju koje će ga učiniti izvodljivijim i jevtinijim u hladnim severnomorskim vodama. 

sev-morski-put-

Putin je na forumu u Vladivostoku pozvao strane investitore, među njima i japanske, da učestvuju u razvojnim planovima u oblasti oko spornih Kurilskih ostrva, koja pripadaju sada Rusiji, a na koje polaže prava i Japan. Putin je obećao da će Rusija podržati biznis u ovoj oblasti i poreskim olakšicama.

Spor oko Kurila se između ove dve zemlje vodi od kraja II svetskog rata, kada je ova ostrva zauzela vojska tadašnjeg SSSR-a. Taj spor, inače, i danas onemogućava zaključivanje mirovnog ugovora s Japanom.

Putin je ovom prilikom predložio i da se na Dalekom istoku izgrade terminali za produkciju vodonika i azota i pozvao strane investitore da u tome učestvuju. Na ovaj način bi ostrvo Sahalin moglo da do 2026. postane ugljenično neutralno.

Rusija, inače, već godinama planira otvaranje ovog severnog polarnog puta. O tome se poslednji put govorilo ove godine u martu kada je došlo do blokade Sueckog kanala čime je izazvan teški globalni problem u transportu kontejnera. Severna trasa, medutim, nudi u odnosu na Suec čak 40 posto brži saobraćaj između istočne Azije i Evrope

Većem korišćenju Severnog puta sve više ide na ruku globalno otopljavanje a posebno tanjenje leda, što omogućuje više dana plovide ovim putem bez korišćenja sporih i skupih lodolomaca. I zato Rusija u poslednje vreme sve više investira u Severni put. Prema proceni ruske Akademije nauka, godišnji obim transporta tereta u blizini Severnog pola mogao bi da se utrostruči u narednih četiri godine na skoro 100 miliona tona.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...