Posle četvrt veka rekonstrukcija brodske prevodnice Đerdap 2

Potpisan protokol o rekonstrukciji brodske prevodnice na HE Đerdap 2, čijih će 10 agregata biti rekonstruisani, uz povećanje instalisanih kapaciteta za 50 megavata.

Prof. dr Zorana Mihajlović potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obišla je juče brodsku prevodnicu na HE Đerdap 2 na Kusjaku kod Negotina i sa Miloradom Grčićem, vršiocem dužnosti direktora JP Elektroprivreda Srbije potpisala Protokol o saradnji na realizaciji projekta adaptacije brodske prevodnice u sastavu HE Đerdap 2 na Dunavu, vredan 31 milion evra.

Ministarka je tom prilikom istakla da država poslednjih nekoliko godina ulaže u vodni saobraćaj i da ta ulaganja iznose 350 miliona evra, što je pre nekoliko decenija bilo nezamislivo.

Brodska prevodnica na Đerdapu 2 puštena je u rad 1994. i do sada je kroz nju prošlo 167.105 plovila i više od 111 miliona tona robe. Veća rekonstrukcija do danas nije rađena.

“Prošle godine potpisali smo protokol za rekonstrukciju brodske prevodnice Đerdap 1, ove godine za prevodnicu na Đerdapu 2, i ukupno ulažemo 60 miliona evra za obe. To je važno za ovaj kraj, za elektranu i dalja ulaganja u infrastrukturu, jer nema ničeg važnijeg od infrastrukture, to utiče na razvoj naše privrede i rast BDP-a. EPS će biti zadužen za dokumentaciju, ministarstvo koje vodim biće investitor, a kada se sve završi prenećemo sva prava na EPS“, rekla je Mihajlovićeva najavljujući da će se krenuti sa proširenjem Luke Prahovo, u šta će biti uloženo 10 miliona evra.

Na HE Đerdap 2 će u narednih 10 godina biti rekonstruisano svih 10 hidroagregata, čime će biti povećani instalisani proizvodni kapaciteti za 50 megavata.

Današnji sporazum govori mnogo – da država brine o energetici i infrastrukturnim predusovima za dalji ekonomski razvoj zemlje. Kada završimo kompletnu rekonstrukciju imaćemo 320 megavata instalisane snage najčistije i najjeftinije, “zelene” energije” rekao je Grčić.

Mihajlovićeva je juče obišla i novoizgrađeni most preko Podvrške reke kod Milutinovca u opštini Kladovo, kao i radove na rehabilitaciji državnog puta Kladovo - Brza Palanka.

“Zahvaljujući Vladi Srbije, mi danas imamo stabilan budžet i mogućnost da ulažemo u puteve. Završili smo 120 km puteva u Borskom okrugu, sada nas čeka izgradnja brzih saobraćajnica u ovom kraju, prema Golupcu, Donjem Milanovcu i Kladovu. To nam je neophodno ako hoćemo da razvijamo turizam u ovom delu Srbije”, rekla je ministarka MGSI.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...