Energetska tranzicija: da li će retki metali biti vađeni iz morskih algi?

N.J.

Istraživači rade na ekstrakciji retkih metala neophodnih za proizvodnju baterija ili solarnih panela – ali ne iz rudnika, već iz algi
(ilustracija, Analiza mehanizama koji utiču na uklanjanje elemenata retkih metala iz otpadnih voda pomoću osušenih/živih algi. Razvijene su različite strategije za poboljšanje efikasnosti uklanjanja retkih metala osušenim i živim algama. Predlažu se izgledi za buduće studije da bi se tehnologija zasnovana na algama pretvorila u komercijalnu stvarnost, izvor, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0921344921001269)

Vrlo traženi retki metali - litijum, nikl ili mangan - neophodni za proizvodnju električnih baterija, vetroturbina i solarnih panela nalaze se u visokim koncentracijama u određenim vrstama algi – prenosi pariski Kurie enternasional u pregledu štampe.

Pitanje isplativosti

Prema izveštaju Međunarodne agencije za energetiku https://www.iea.org/reports/rare-earth-elements objavljenom u maju, očekuje se da će se potražnja za retkim metalima udvostručiti do 2040. godine. S obzirom na ekološke rizike koje predstavlja rudarstvo, što je domen na čijem tržištu dominira Kina, razumljivo je što svi traže i druge potencijalne izvore snabdevanja.

U Sjedinjenim Državama pokrenuto je nekoliko istraživačkih projekata u okviru programa Arpa-e https://arpa-e.energy.gov/technologies/exploratory-topics/algal-mining, koji ima za cilj da podrži napredna istraživanja čiste, bezbedne i obnovljive energije.

„Znamo da alge mogu da akomuliraju određene retke metale“, objašnjava za Nju Sajentist https://www.newscientist.com/article/2433063-can-seaweed-provide-the-minerals-we-need-for-clean-energy/ Šeri Umanzor, istraživač sa Univerziteta Ferbanks, koji se nalazi na Aljasci. Pitanje je da li mogu da ih skladište u velikim količinama. Drugim rečima, pitaju britanske novine, „da li je njihov sadržaj dovoljno visok da bi se isplatilo eksploatisati ih?“

Razvoj „biorudarstva“

Nju Sajentist prenosi da mnoge istraživačke laboratorije i privatne kompanije rade na „biorudarstvu“ koje podrazumeva gajenje biljaka sposobnih da apsorbuju, koncentrišu i skladište minerale sadržane u zemljištu na kojem rastu.

„Kretanje vode stalno donosi nove minerale koji makroalge akumuliraju ne samo u korenu nego i u ostalim delovima“, rezimira Šeri Umanzor. On se nada da će već iduće godine početi eksperimenti sa uzgajanjem algi i ekstrakcijom kritičnih minerala.

„Čak i ako se bioakumulacija i ekstrakcija ovih retkih metala pokažu održivim, izvučene količine će verovatno ostati skromne“, procenjuje Amin Mirkouei, sa Univerziteta u Ajdahou, koji nije učestvovao ni u jednom Arpa-e projektu.

Nalazišta retkih metala u algama sigurno neće moći da se takmiče direktno sa Kinom, ali bi mogla da budu dovoljna za obezbeđivanje veoma korisne komplementarne tehnologije - tvrde istraživači.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...