Rudarstvo i metalurgija

Zbog dinamitiranja praistorijskih pećina u Australiji: Direktor Rio Tinta podneo ostavku

Rio Tinto je priznao da je odbacio predložene opcije koje bi omogućile da se rudnik proširi bez uništenja pećina. Samo je rešenje sa dinamitiranjem bilo predstavljeno autohtonoj zajednici – izveštava Garadian
(ilustracija, pećina u Juukanu, Australija, pre i posle miniranja)

Kina: Aluminijum ili klimatski ciljevi

Kineski sektor za proizvodnju aluminijuma će tokom naredne decenije morati da zatvori namenski energetski kapacitet, veći od celokupne nemačke flote uglja, da bi Peking uspeo da ispuni svoja obećanja o smanjenju emisija ugljen-dioksida, ocenjuje ekspertska grupa za klimu i energiju Ember iz Londona. (foto: Primetno je da se pogoni za proizvodnju alumijuma već premeštaju u oblasti sa značajnim hidroenergetskim potencijalom za proizvodnju električne energije, Pixabay)

Ziđin u Boru zaradio 698 miliona dolara

Kompanija Ziđin Kuper Srbija (Serbia Zijin Copper) je u 2020. ostvarila prihod od prodaje na domaćem i inostranom tržištu u iznosu od 698 miliona dolara, a Narodnoj banci Srbije prodala je više od dve tone zlata. Prošlogodišnji prihod veći je za 34,39 odsto od prihoda ostvarenih u 2019. godini, saopštila je ova kompanija. (foto: Pixabay)

Turska zainteresovana za rudnik uglja u Crnoj Gori

Kompanija “Ankara Kjumur“ iz Turske, zaintersovana je za investiranje u Rudnik mrkog uglja Berane, u severnoj Crnoj Gori. Turska kompanija je spremna da uloži 1,5 miliona evra u polumehanizovani sistem proizvodnje ovog rudnika. Isporuka 240.000 tona uglja iz tog rudnika bi Elektroprivredi Crne Gore omogućila da zaposli 150 domaćih radnika i 30 iz Turske. (foto: Rudnik Berane, vijesti.me)

Kineski Ziđin investirao više od 650 miliona dolara u RTB Bor

Kompanija Ziđin kuper Srbija (nekadašnji RTB Bor) saopštila je da je izradila predlog novog Kolektivnog ugovora, i da je pokrenula razgovore sa sindikatom o njegovom zaključenju, s obzirom na činjenicu da važnost prethodnog Kolektivnog ugovora koji je zaključio u vreme RTB Bora ističe do kraja juna ove godine. Kompanija ističe da je od trenutka kada je kineski Ziđin preuzeo RTB Bor, uloženo oko 650 miliona dolara, a najavljuje i nove investicije. (foto: RTB Bor, Sattelevizija.com)

Mihajlović: Povećanje rudne rente

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je da će od ministarstva finansija tražiti povećanje iznosa rudne rente. Povod je to što su naknade za korišćenje rudnih bogatstava u Srbiji među najnižim u Evropi ocenila je ministarka istakavši da se najniži iznos, od jedan odsto, plaća se za ekspolataciju soli. Naknada za ostale rude se kreće od tri do sedam odsto. U ostalim zemljama, iznos za rudnu rentu, prema oceni ministarke, nije manji od 10 odsto. (foto: Pixabay)

Moć grafena

Grafen, istovremeno i najtanji i najjači, gotovo providan, a toliko gust da ni najmanji atomi gasa ne mogu da prođu kroz njega. Odličan je provodnik električne energije, jači od čelika a rastegljiv i do 20 odsto. Ruski fizičari Konstantin Novoselov i Andre Gajm, profesori na Univerzitetu u Mančesteru, dobili su Nobelovu nagradu za fiziku 2010. godine za pronalazak grafena. (Istraživanje je pokazalo da je grafen najjači poznati materijal, oko 200 puta jači od konstrukcionog čelika. Foto: ecoinvestors.com)

IEA: globalna tražnja za ugljem iduće godine veća za 2,6 posto

Ove godine beleži se rekordni pad tražnje od pet posto
(ilustracija, Uređaj za kopanje uglja sa dugim zidovima, koji se koristi za vađenje metalurškog uglja u Alabami)

Međunarodna podrška energetskoj tranziciji zapadnog Balkana i Ukrajine

Organizacije koje su pokrenule Platformu za podršku energetskoj tranziciji u regionu uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini dogovorile su se na prvom sastanku platforme da će udružiti napore da podrže prelazak sa uglja na nisko-karbonsku i klimatski otpornu budućnost na zapadnom Balkanu i u Ukrajini. (foto: Pixabay)

EZ: Finansijski podsticaj za energiju iz uglja alarmantan

Šest ugovornih strana Energetske zajednice osiguralo je više od 900 miliona evra subvencija za ugalj za 2018. i 2019. godinu, što je gotovo nepromenjeno u odnosu na prethodne tri godine, primetila je Energetska zajednica u studiji objavljenoj početkom decembra. Sama razmera subvencija rasipanih na najzagađivaniji izvor energije je alarmantna, ocenjuju predstavnici EZ ističući da su se subvencije često pružale neprofitnim i neefikasnim termoelektranama. (foto, Pixabay)