Rudarstvo i metalurgija

Kraj uglja u Evropi

Poslednji rudnik u Poljskoj će biti zatvoren do kraja 2049. a neizvesnost u pogledu napuštanja uglja još vlada u Rumuniji i Bugarskoj, kao i svim zemljama bivše Jugoslavije
(ilustracija, Poljska i Češka su u diplomatskom sporu od kako su poljske vlasti odobrile u martu dalju eksploataciju svog rudnika lignita “Turov” koji je uzrok ekoloških problema u lokalnim zajednicama koje žive na tromeđi ove dve zemlje i Nemačke)

BiH: Smanjen izvoz gvožđa i čelika

Industrija gvožđa i čelika i proizvodnja ovih materijala tokom godine je zbog pandemije virusa korona i smanjene potražnje na svetskom tržištu pretpela udarac u BiH. U prvih devet meseci ove godine izvoz gvožđa i čelika i proizvoda od gvožđa i čelika manji je za 19 odsto, dok je uvoz opao za 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu. (foto, Pixabay)

Nemačka: Početak kraja termoelektrana

Savezna agencija za mrežnu infrastrukturu Nemačke objavila je da će država isplatiti ukupno 317 miliona evra obeštećenja energetskim kompanijama za gašenje termoelektrana na ugalj. Tokom sledeće godine, biće ugašeno ukupno 11 blokova termoelektrana, što Agencija smatra važnim korakom za prelazak na čiste izvore energije. Plan je da se do 2038. godine u Nemačkoj obustavi rad svih termoelektrana na ugalj. (foto, Pixabay)

Rumunija odustaje od termoelektrana na ugalj

Nakon što je rumunski ministar ekonomije, energije i poslovnog okruženja potvrdio da Rumunija više neće graditi nove termoelektrane na ugalj, Srbija i Bosna i Hercegovina ostaju jedine zemlje u jugoistočnoj Evropi koje planiraju njihovu izgradnju. Ono što ipak pravi razliku je neuporediv energetski potencijal Rumunije, u odnosu na ove dve zemlje, kao i to da Rumunija planira da tokom naredne decenije uloži 22,6 milijardi evra u razvoj energetike. (foto, TheNewEconomy)

I Poljska počinje da se okreće od zavisnosti od uglja

Više od 80 hiljada radnih mesta u poljskim rudnicima – zatvara se, uz obećanje rudarima da će preko države dobijati drugi posao
(ilustracija, Termoelektrana Belhatov u Poljskoj, najveći pojedinačni zagađivač u EU)

Nove investicije u rudarstvo

Britanska kompanija Mineco Limited, jedan od najvećih investitora u rudarstvu na Zapadnom Balkanu, nastavlja investiranje u rudarstvo Srbije, otvaranjem još jednog rudnika olova i cinka, u Raškoj oblasti.

Šesti put oko Zemljine kugle

Železnički transport TENT-a već duže od pola veka predstavlja snažnu sponu između TENT-a i RB Kolubara, dva noseća stuba EPS-a. Posebne zasluge imaju generacije veterana, ali i njihovi mladi „naslednici” u poslu.

Posle požara zaustavljena Topionica bakra u Boru

Rad Topionice bakra u Boru, u kojoj je sinoć izbio požar, biće zaustavljen i otpočeće remont koji je, prema planu održavanja, bio planiran za novembar. Kao razlog kompanija Srbija Ziđin Koper u saopštenju, međutim, navodi to što je proteklih dana, usled kvara na opremi pogona, povećana emisija dimnih gasova, što je negativno uticalo na kvalitete vazduha u Boru.

Razmena iskustava za uspešniji EPS

Rudari se bore za svaku tonu uglja iz koje se proizvodi struja u obrenovačkim elektrana, rekao je rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a tokom posete trećoj smeni RB „Kolubara“.

Mimo Zapada ugalj se koristi više nego ikad

„Da li je ugalj odgovor za milijarde ljudi bez energije i struje?“ pita se ekspert za energetiku Tod Rojal i konstatuje da se u EU gradi 27 elektrana na ugalj, u svetu ukupno 1.600, a da se, mimo Zapada, ugalj koristi više nego ikada.