Novosti i politika

EU: USAGLAŠEN TRINAESTI PAKET SANKCIJA PROTIV RUSIJE

Namerava se da sankcije stupe na snagu povodom druge godišnjice rata u Ukrajini koja je u subotu, 24-og ovog meseca
(ilustracija, ovim paketom se proširuje dosad važeći spisak od oko 200 pojedinaca, firmi i institucija koji, kako se kaže, "na bilo kakav način učestvuju u agresiji na Ukrajinu", foto https://www.ceps.eu/ceps-publications/revisiting-sanctions-russia-and-counter-sanctions-eu-economic-impact-three-years-later/)

MEDVEDEV: AKO IZGUBIMO RAT U UKRAJINI, BACIĆEMO ATOMSKE BOMBE NA VAŠINGTON, LONDON I BERLIN

Prema Medvedevu, povratak ruskih granica na one do 1991. godine značio bi "direktni i neminovni raspad sadašnje Rusije u koju, prema ruskom ustavu, spadaju i nove teritorije"
(ilustracija, Dmitrij Medvedev u poseti avio zavodu u Irkutsku 2008. godine)

URSULA FON DER LAJEN HOĆE I DRUGI MANDAT NA ČELU EU

Ime novog šefa Evropske komisije biće poznato posle junskih izbora ove godine. Šesdesetpetogodišnja fon der Lajen rukovodi Evropskom komisijom od decembra 2019.
(Berlin, 19.02.2024 - Predsednica Evropske komisije na konferenciji za novinare posle sastanka Hrišćansko-demokratske unija Nemačke (CDU) u Berlinu)

GRČKI ZAKON O ISTOPOLNIM BRAKOVIMA KAO ORUŽJE PROTIV PRAVOSLAVLJA

Ističući da su istopolni brakovi u suprotnosti sa hrišćanskim vrednostima i porodičnom tradicijom, Sveti sinod grčke pravoslavne crkve je naglasio da to vodi ukidanju očinstva i majčinstva, a time se menja i sveta institucija porodice
(ilustracija, Grčki parlament prilikom usvajanja zakona o istopolnim brakovima i njihovom usvajanju dece)

HOĆE LI NEMCI NAPRAVITI ATOMSKU BOMBU?

Nemačka se dobrovoljno odrekla čak i civilne nuklearne energetike, a sada se, odjednom, otvara rasprava o nuklearnom oružju kao sredstvu za zaštitu Evrope od od navodne ruske agresivne ekspanzije
(ilustracija, Nemačku eksperimentalno nuklearno postrojenje u Hajgerlohu (istraživački reaktor Haigerloch) rastavili su američki i britanski vojnici i drugi u aprilu 1945. - izvor, https://en.wikipedia.org/wiki/German_nuclear_program_during_World_War_II, foto By Sergeant Malcolm (Mickey) Thurgood, U. S. Army photographer assigned to Alsos Mission)

STOLTENBEG: 18 ČLANICA NATO DAJE DOVOLJNO NOVCA ZA ODBRANU

Od 31 članice Alijanse njih 18 spremene su da ove godine ispunjavaju cilj vojnog saveza i izdvajaju za odbranu najmanje dva odsto BDP-a
(Brussels, 14.02.2024 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara odbrane NATO u Briselu)

NOVE PROMENE U UKRAJINSKOM VOJNOM VRHU

Anatolij Barhilevič, na čelu Generalštaba, dosad je komandovao odbranom na kopnu
(ilustracija, Anatolij Barhilevič, foto By Сили територіальної оборони Збройних Сил України - https://tro.mil.gov.ua/pro-tro/, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=145179442)

STOLTENBERG: MORAMO SE PRIPREMITI ZA DECENIJE KONFRONTACIJE S RUSIJOM

"U slučaju da Putin pobedi u Ukrajini neće biti nikakve garancije da se ruska agresija neće proširiti i na druge zemlje", tvrdi generalni sekretar NATO-a. Zato traži da se „investira u vojni potencijal Severnoatlantske alijanse“
(ilustracija, "Potrebno je brzo obnoviti i proširiti našu industrijsku osnovu kako bismo povećali vojne isporuke", poručuju iz NATO-a)

TRAMP JE FAVORIT NA IZBORIMA - NJEGOVE JAKE STRANE SU MIGRACIJA, EKONOMIKA I KINA

Sve govori da je Tramp favorit izbora koji će se održati u novembru. Ankete mu sada daju prednost od oko pet posto više glasova od Bajdena
(ilustracija, Tramp polaže zakletvu kao 45. predsednik SAD na Kapitol hilu, januar 2017. - izvor, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55178125)

U Evropskom parlamentu izglasana neobavezujuća rezolucija o Srbiji : izbori protekli "znatno ispod standarda za kandidatsku zemlju"

Na panelu “Srbija – demokratija na raskršću“, nemačka poslanica Fon Kramon je, između ostalog, istakla da ne govori protiv naroda u Srbiji i da je “Srbiji potrebna Evropa kao i Evropa Srbiji“ i to “pogotovu“ od početka rata u Ukrajini
(Strazbur, 08. 02. 2024 -Poslanici zatražili da EU obustavi finansiranje Srbije ukoliko vlasti ne budu spremne da sprovedu ključne izborne preporuke ili ako nalazi istrage ukažu da su vlasti bile direktno umešane u prevaru birača, navodi se u usaglašenom tekstu rezolucije EP, izvor Fonet)