Ekologija

Britanija: Od 2030. zabrana prodaje naftnih i benzinskih motora

Britanija je prvobitno, u okviru nastojanja da se smanje takozvani efekti staklene bašte, planirala da zabrani prodaju novih vozila na benzin i naftu od 2040.
(ilustracija, Britabski premijer Boris Dćonson)

Gasne elektrane pod lupom EU

Elektrane na prirodni gas neće biti klasifikovane kao održive investicije u Evropi ako ne budu poštovale stroga ograničenja emisije koja u ovom trenutku ne ispunjava nijedna, proizilazi iz nacrta nove EU regulative u koju je Rojters imao uvid. (foto, NLG Power Plant - International Energy Agency)

Aerozagađenje stalan problem

Zagađenje vazduha u Srbiji nije samo sezonski problem i izvori zagađenja nisu uvek i svuda isti, saopštila je danas Koalicija 27 posle panela o kvalitetu vazduha na Međunarodnom festivalu zelene kulture Grin Festu. (foto, koalicija27.org)

Termoelektrane nisu dobar put

Najavljena izgradnja termoelektrane Kolubara B i ulaganje novca u produžetak životnog ciklusa Kolubare A nisu dobar put za Srbiju jer Evropska unija (EU) pokušava da ne koristi ugalj i fosilna goriva, izjavio je danas programski menadžer u Delegaciji EU za životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena Antoan Avinjon. (foto, YouTube/screenshot)

Reciklaža u Srbiji: između želja i mogućnosti

U Srbiji 87 odsto građana smatra da je nakon pandemije korona virusa neophodno više brinuti o životnoj sredini, a 74 odsto njih izjavilo je da želi da učini više po pitanju reciklaže, pokazalo je istraživanje Inicijative "Svaka limenka se računa". Istovremeno, analiza Privredne komore Srbije (PKS) pokazuje da u Srbiji još uvek ne postoje uslovi da se recikliranje sprovodi u punom obimu i shodno željama većeg dela građana. Razlozi su mnogobrojni.

Ljudi arče resurse

Nije dovoljna samo recikllaža, u Srbiji se mora ići na smanjenje otpada, izjavila je FoNetu ekološka aktivistkinja i administratorka Fejsbuk grupe "Za manje smeća i više sreće", Milja Vuković.

Kontaminirana voda iz Fukušime biće ispuštena u okean

Gotovo deset godina nakon nuklearne katastrofe, japanska vlada odlučila je da ispusti kontaminiranu vodu iz uništene nuklearke u okean

Globalne emisije CO2 pale u prvom polugođu za 8,8 posto

To je posledica, pre svega, pada potrošnje energije za industrijsku proizvodnju i saobraćaja u aktuelnoj koronakrizi
(U prošlogodišnjem izveštaju UN piše da emisija ugljendioksida treba da pada 2,7 posto godišnje da bi se održalo globalno zagrevanje ispod dva stepena Celzijusa, a 8 posto da bi se zadržalo ispod 1, 5 stepeni)

"Eko-meda" u Kulturnom centru

„Eko-meda”, prototip uređaja za reciklažu PET ambalaže u obliku medveda, promovisan je danas u Dečjem kulturnom centru. Projekat su izradili Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Mašinski fakultet.

Bahat odnos prema prirodi

Mini hidroelektrane (MHE) ne mogu biti rešenje za našu energetsku tranziciju sa fosilnih goriva, pre svega uglja, na obnovljive izvore energije, izjavila je FoNetu Iva Marković iz Organizacije za političku ekologiju POLEKOL.