Ekologija

Ugroženo plavo srce Balkana

Hidroelektrane smanjuju ekološku vrednost balkanskih reka. Ekološka vrednost tri četvrtine reka na Balkanu je velika i na njima treba zabraniti izgradnju hidroelektrana, ukazuje se u Eko-Masterplanu, koji su objavile nevladine organizacije Rivervoč i Juronejčer u okviru kampanje "Sačuvajmo plavo srce Evrope".

Smog odgovoran za 400.000 umrlih godišnje u Evropi

Smanjenje zagađenosti bi donelo uštede EU od 183 milijardi evra

Belgijske nuklearke “pukle” na betonu

Zbog toga što im se raspadaju betonske konstrukcije isključeno je sa mreže pet od sedam nuklearnih blokova ukupnog kapaciteta od oko šest hiljada megavata u belgijskim nuklearkama.
Nuklearka Doel u Belgiji

Hidroelektrane prete rekama na Balkanu

Ako na Balkanu, od Slovenije do Grčke, bude izgrađeno olaniranih 3.000 hidroelektrana biće uništeno "plavo srce" evropskog kontinenta, upozorili su juče u Sarajevu učesnici skupa pod nazivom Prvi evropski summit o rekama.

Termoelektrane u Nemačkoj letos "uskakale" umesto OIE

Vremenski uslovi krajem proleća i početkom leta pokazali su koliko je ranjiva energetika koja se oslanja na sunce, vetar i vodu, jer su termoelektrane u Nemačkoj "uskakale" da spašavaju elektroenergetski sistem zbog "ispadanja" sa mreže kapaciteta OIE.

Vruće dunavske vode zamalo isključile NE Pakš

Da se voda Dunava ugrejala za još samo 0,2 stepena C mađarska nuklearka Pakš, koja pokriva više od polovine potrošnje električne energije u ovoj zemlji, morala bi biti isključena.

Poskupele emisione dozvole za CO2

Emisione dozvole za CO2 od početka godine su poskupele 130 odsto i sada su najskuplje u poslednjih deset godina. Poskupljivaće i narednih godina, a to će uticati na cene električne energije na berzama.

Manju potrošnju nafte neće doživeti ni naši praunuci

Početka pada potrošnje nafte (peak oil) neće doživeti ni naši praunuci. Da bi se zadovoljile potrebe sveta u 2040. potrebno je dnevno pronalaziti 97 miliona barela nove nafte, pokazuju podaci Exxon Mobila.

Sredozemno more sadrži 7 % svetskog mikroplastičnog otpada

Nivo mikroplastike u Sredozemnom moru gotovo četiri puta veći nego što se našlo na 'plastičnom ostrvu' na severu Pacifika.

Od 1. avgusta knjižimo ekološki dug

Dan ekološkog duga ove godine je 1. avgust, jer tada će u ovoj kalendarskoj godini potrebe čovečanstva prema prirodi premašiti ono što ekosistemi planete Zemlje mogu ove godine obnoviti, saopštio je Svetski fond za prirodu.