Ekologija

Nuklearna energija jedino „čisto“ rešenje za svet u razvoju

Pitanje nije mogu li SAD ili Nemačka da smanje emisiju CO2 bez nuklearne energije, već može li to Azija, konstatuje energetski ekspert Robert Repier u američkom poslovnom časopisu Forbs.

EU smanjuje emisiju gasova sa efektima staklene bašte

Emisija gasova sa efektima staklene bašte u EU nastavlja da opada. Za nepune tri decenije doprinos EU globalnoj emisiji je smanjen, kako se procenjuje, sa 15 na 8%.

Tramp hoće naftu sa Aljaske – ne mari za polarne medvede i irvase

Donald Tramp odobrio je bušenje nafte na Aljasci, najvećem zaštićenom delu SAD, što će ugrpziti polarne medvede i irvase.

EU preispituje sistem oporezivanja energije

Javne konsultacije u EU o promeni sistema oporezivanja energije otvorene su do 14. oktobra, a rezultati će ući u formalni zakonodavni predlog EK koji se očekuje u junu 2021. godine.

Topionica i dalje zagađuje Bor

U poslednjih 30 dana, Borani čak 18 u oblacima sumpor-dioskida. Djian Siming, generalni direktor kineskog "Zidjina", strateškog partnera Vlade Srbije u nekadašnjem RTB Bor je proletos potvrdio da je izvor zagadjenja Topionica bakra i rekao da se "radi na rešavanju tog problema" i najavio da će problem biti trajno rešendo jula.

NIS gradi skladište za privremeno odlaganje opasnog otpada

Da bi se smanji negativan uticaj na životnu sredinu NIS gradi novo skladište za privremeno odlaganje opasnog otpada u pančevačoj rafineriji.

Do oktobra prijave za Evropsku zelenu prestonicu

Tituala Evropske zelene prestonice dodeljuje se svake godine jednom od evropskih gradova sa više od 100.000 stanovnika zbog njegove posvećenosti zaštiti životne sredine, društvenom i ekonomskom održivom razvoju.

Hoće li zarad struje Crnogorci potopiti kanjon Nevidio

izgradnja HE Komarnica znatno bi narušila životnu sredinu, a pod znakom pitanja je i opstanak prirodnog bisera Crne Gore i Evrope, kanjona Nevidio, upozoravaju ekološke organizacije. Idejno rešenje za ovu hidrocentralu sa Elektroprivredom Crne Gore radio EPS, kojeg sada ne pominju kao partnera.
Foto: tifran.org

Mini hidrocentrale proterane sa Stare planine

Staroplaninci su zadovoljni Prostornim planom bez mini hidrocentrala na ovoj planini. Ali. i dalje je otvoren slučaj MHE u babušničkom selu Rakita, gde se seli epicentar borbe, a nova stranica u ovoj priči zakazana je za 15. avgust, za kada je dogovoreno vađenje cevi.
foto: Vanja Keser/Južne vesti

Ilegalno krčenje Amazonije kako bi EU imala dovoljno soje?

Prema najnovijim podacima oko 20 odsto godišnjeg izvoza iz Brazila u Evropsku uniju plod je ilegalno iskrčenog zemljišta. Na tom zemljištu je proizvedeno oko dva miliona tona soje koja se izvozi u EU za ishranu stoke.