Ekologija

Vruće dunavske vode zamalo isključile NE Pakš

Da se voda Dunava ugrejala za još samo 0,2 stepena C mađarska nuklearka Pakš, koja pokriva više od polovine potrošnje električne energije u ovoj zemlji, morala bi biti isključena.

Poskupele emisione dozvole za CO2

Emisione dozvole za CO2 od početka godine su poskupele 130 odsto i sada su najskuplje u poslednjih deset godina. Poskupljivaće i narednih godina, a to će uticati na cene električne energije na berzama.

Manju potrošnju nafte neće doživeti ni naši praunuci

Početka pada potrošnje nafte (peak oil) neće doživeti ni naši praunuci. Da bi se zadovoljile potrebe sveta u 2040. potrebno je dnevno pronalaziti 97 miliona barela nove nafte, pokazuju podaci Exxon Mobila.

Sredozemno more sadrži 7 % svetskog mikroplastičnog otpada

Nivo mikroplastike u Sredozemnom moru gotovo četiri puta veći nego što se našlo na 'plastičnom ostrvu' na severu Pacifika.

Od 1. avgusta knjižimo ekološki dug

Dan ekološkog duga ove godine je 1. avgust, jer tada će u ovoj kalendarskoj godini potrebe čovečanstva prema prirodi premašiti ono što ekosistemi planete Zemlje mogu ove godine obnoviti, saopštio je Svetski fond za prirodu.

Vrućina ugasila dva francuska reaktora

U Francuskoj je, zbog velikih vrućina uaustavljen rad nuklearnog reaktora od 900 megavata u centrali Biži ( Bugeu) i reaktora od 1.300 megavata u centrali St Alban.

Elektromobili zagađuju kao i vozila na fosilna goriva (?)

Stručnjaci izračunali da bi električna vozila proizvedena od strane Tesle, koja se smatraju “najzelenijim” vozilima na svetu, mogla biti odgovorna za istu količinu emisije gasova sa efektom staklene bašte kao i vozila na benzin i dizel.

Najtopliji maj u Pragu u istoriji merenja, od 1775.

Prosečna dnevna temperatura u prošlom mesecu iznosila je u glavnom gradu Češke 19,6 stepeni i bila je za skoro pet stepeni veća od dugogodišnjeg proseka
(foto, Prag, maja 2018.)

Volonteri čistili Frušku goru

Ekološka akcija na Fruškoj gori povodom Svetskog dana zaštite životne sredine.

EU: četvrtina novog budžeta za ekologiju

Najveća pretnja čovečanstvu nisu više ratovi nego klimatske promene
(foto, Maroš Šefčović, potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za energetiku)