Ekologija

Ekološke radionice za više od 450 učenika širom Srbije

U želji da najmlađe članove naše zajednice edukuje o značaju očuvanja životne sredine kao jednog od osnovnih ciljeva održivog razvoja, kompanija NIS je u saradnji sa Udruženjem „Čepom do osmeha“ realizovala edukativni ciklus za učenike osnovnih škola. U ekološkim radionicama koje su održane pod sloganom „Ekološko vaspitanje, zdravo odrastanje!“, učestvovalo je više od 450 učenika iz Niša, Kikinde, Kovilja, Čačka i Beograda. (Foto: NIS)

Protest građana zaustavio istraživanje litijuma u Valjevu

Kompanija Euro litijum Balkan (Euro Lithium Balkan) sa sedištem u Divcima kod Valjeva, saopštila je da je danas zbog protesta građana odlučila da obustavi istraživanje litijuma koje je započela pre dva dana na istražnom prostoru Valjevo sever. Istovremeno se napominje, da se istraživanja izvode prema projektu koji je odobrilo Ministarstvo rudarstva i energetike. Protesti, organizovani sa ciljem da se spreči nastavak radova se održavaju tri dana zaredom, a meštani i ekološki aktivisti su danas blokirali saobraćajnicu Valjevo - Beograd. (Foto: Valjevo.rs, Đ. Đoković)

Prirodne katastrofe nanele štetu Evropi od preko pola biliona evra

Najviše materijalnih šteta u periodu posle 1980. imale su Nemačka, Francuska i Italija a u odnosu na broj stanovnika, najveće štete su, međutim, imale Švajcarska, Slovenija i Francuska
(ilustracija, Poplava u Obrenovcu maja 2014. godine, foto Novosti)

SAD: Novi maksimum za potrošnju goriva u automobilima - 5,88 l/100km

Ograničenje u emisiji CO2 treba da bude primenjeno već 2023.
(ilustracija, Američki automobili poznati su kao najveći potrošači goriva)

Potvrđen toplotni rekord sibirskog Arktika-plus 38 stepeni

Godina 2020. je bila jedna od najtoplijih u poređenju s prosekom između 1850. i 1900. A, prema metodici američke službe za letenje i svemir (NASA), prošla godina je bila najtoplija u istoriji merenja
(ilustracija, Arktik se zagreva otprilike tri puta brže od planete u celini, prema izveštaju međunarodne Savetodavne grupe za klimatsku krizu)

Frans 2 istražuje, „Električne baterije: Da li će rudnik litijuma opustošiti dolinu sa 20 hiljada stanovnika u Srbiji?“

Objavljeno u tv-dnevniku 24/11/2021. u 20h, “France 2”- drugog kanala francuskog javnog tv servisa
(ilustracija, Panorama Jadra i maketa budućeg postrojenja za iskopavanje i preradu litijuma, izvor TV France 2)

Epilog klimatskog samita doneo razočaranje

Predstavnici 197 država su kasno večeras na Samitu o klimi u Glazgovu usaglasili završnu deklaraciju, nakon što je prihvaćen zahtev Indije da se ublaži formulacija koja se odnosi na buduće korišćenje uglja. Veliki broj evropskih zemalja i ostrvske države koje bi zbog globalnog zagrevanja mogle da nestanu, žestoko su protestovale zbog promene dogovorenog pristupa ovom fosilnom gorivu, ali su Indija i Kina ostale čvrste u stavu da ne mogu prihvatiti predloženi tekst dokumenta u kome se insistira na ukidanju uglja. Predsednik Samita COP26 Alok Šarma izrazio je duboko žaljenje zbog načina na koji je okončano usaglašavanje deklaracije. (Foto: Fonet)

Najbogatiji su najveća pretnja po klimatske ciljeve

Štetne emisije koje stvara tek jedan odsto najbogatijih ljudi na svetu, prete da do kraja ove decenije dostignu i 30 puta veći nivo od onog koji je potreban da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa, pokazalo je danas objavljeno istraživanje međunarodne organizacije koja se bori protiv siromaštva Oxfam. U izveštaju se istovremeno navodi da ugljenični otisak najsiromašnijih zemlja, koje čine polovinu svetske populacije, ostaje i dalje manji od onog koji je određen kao gornja granica za prevenciju klimatske kataklizme. Autori izveštaja pozvali su vlade da donesu mere koje bi ograničile luksuznu karbonsku konzumaciju, poput mega jahti, privatnih aviona i putovanja u svemir. (Foto: Pixabay)

Klimatski samit u Glazgovu poslednja šansa za preokret

Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26), koja se smatra ključnim pokušajem da se svet primora da smisli konkretne planove za održavanje porasta temperature na maksimalno 1,5 stepeni Celzijusa, počinje danas u Glazgovu i trajaće do 12. novembra. Razgovori za koje se već dugo zna da će biti teški, dodatno su opterećeni pandemijom korona virusa, ekonomskom krizom koju je ona izazvala i najnovijim globalnim problemima sa energentima. (Foto: Pixabay)

SAD: Globalno zagrevanje preti da izazove sukobe u svetu

Klimatske promene, prema nizu novih procena Sjedinjenih Država, prete da trajno i opasno preoblikuju globalni bezbednosni pejzaž, gde nijedna zemlja neće biti pošteđena, a neki delovi sveta već možda dostižu prekretnicu, preneo je danas Glas Amerike pozivajući se na izveštaje koje je naručio predsednik SAD Džozef Bajden. (Pentagon upozorava da će klimatske promene verovatno izazvati nestabilnost na Bliskom istoku, u Južnoj Aziji, Africi, Evropi, kao i Centralnoj i Južnoj Americi. Foto: Pixabay)

Prva Prethodna
1/65
Poslednja Sledeća