Ekologija

Mapa puta za cirkularnu ekonomiju

Uz podršku UNDP projekta ”Platforma cirkularne ekonomije za održivi razvoj u Srbiji” Ministarstvo zaštite životne sredine je izradilo Mapu puta za cirkularnu ekonomiju.

Korona smanjila emisije CO2

Od početka aprila ove godine prosečne globalne dnevne emisije CO2 bile su niže za oko 17 odsto u odnosu na prosek prošle godine.

Ekološkom autonomijom Stare planine protiv gradnje mini hidroelektrana

Na protestu protiv izgradnje malih hidroelektrana na Staroj planini 13. juna u Beogradu biće proglašena Deklaracija o ekološkoj autonomiji za Staru planinu, najavljuju iz pokreta Odbranimo reke Stare planine.

Na samitu EU i Zapadnog Balkana ni reči o zaštiti prirode

Dugoočekivana strategija za održivu ekonomiju EU - Evropski zeleni plan izostavljen je iz tzv. Zagrebačke deklaracije, kao i teme zaštite prirode i životne sredine, upozorava WWF.

Bez predaha na putu bez povratka - nakon dekoronizacije dekarbonizacija

U Evropi koja zvanično propagira različitosti, logiku ekonomske isplativostu, Evropi 21. veka na delu je dekarbonizacija - čitajte demonizacija ugljen dioksida. Krajnji cilj je gas i gasni sektor u Evropi, pre svega zbog svog „pogrešnog” porekla – iz Rusije, odnosno kontrole. Priča uglja je samo probni test balon, pošto velike ne košta skoro ništa, samo nama malima će se slomiti o glavu, a krajnji cilj je gas i gasni sektor u Evropi.

Korona virus oborio cenu dozvola za emisije CO2 na 15 evra

Ekonomski efekti pandemije COVID-19 doveli su prošle nedelje do pada kotacije sertifikata za emisije CO2 za čak 27%, na 15 evra.

Austrijanci ponovo zahtevaju gašenje NE Krško

Uplašeni serijom zemljotresa u Hrvatskoj Austrijanci traže zatvaranje Nuklearne elektrane Krško, koja je izgrađena na teritoriji Slovenije, 40 kilometara od Zagreba.

Da li auto-gume zagađuju više od motora?

Nedavno obavljeno istraživanje je dovelo do zaključka da većina štetnih materija ne dolazi iz izduvnog sistema, narodski rečeno iz auspuha automobila, već od osnovu funkcionalne amortizacije (utroška) guma.

EU objavila srž Evropskog zelenog plana

Evropska komisija objavila je juče predlog prvog evropskog zakona o klimi, koji je sama srž Evropskog zelenog plana.

Obrt: U Kini se obnavlja proizvodnja, emisije CO2 rastu...

Prema Blumbergu, protekle sedmice kineska ekonomija je funkcionisala sa 60 do 70 posto kapaciteta, dok je u januaru to bilo sa polovinom
(ilustracija, Zabeleženi porast emisije gasova u Kini, dokazuje obnovu privredne aktivnosti: da li se radovati ili plašiti?)