Ekologija

U Norveškoj na početku nove godine izmerene rekordne toplote

U ovoj najsevernijoj evropskoj zemlji zabeležena temperatura od 19 stepeni
(Sundalasor, Norveška, najviša temperatura u istoriji merenja)

Moguć prelazak na čistu energiju do polovine veka

Naučnici sa američkog univeziteta Standford tvrde da već postoji 95 odsto tehnologija potrebnih da bi do 2050. godine na čistu enegiju prešle143 zemlje sveta.

Zbog zagađene sredine više se umire nego od pušenja

Najviše žrtava u Indiji, potom Kini, Nigeriji, Indoneziji i Pakistanu
(ilustracija, Prizor iz Beograda, 31. januara ove godine kada su mediji objavili da je prestonica Srbije najzagađeniji grad na svetu toga jutra)

S dna poljskog Baltika preti ekološka kastrofa

Na dnu mora, na površini od oko jednog kvadratnog kilometra, nalaze se velike količine hemijskog oružja i toksičnih hemikalija iz II svetskog rata
(ilustracija, Poljska obala Baltika)

I Goldman Saks u borbi protiv klimatskih promena

Goldman Saks uložiće 750 milijardi dolara u projekte klimatske tranzicije i inkluzivnog rasta za siromašne kroz finansiranje čiste energije, održivog saobraćaja, pristupačnog obrazovanja i proizvodnje hrane.

Radioaktivnost u okolini Fukušime i sada 1.775 veća nego pre havarije

Grinpis traži da se zagađeno područje detaljno očisti i proveri uticaj zagađenja na ljudsko zdravlje pošto japanske vlasti planiraju da odatle krene japanski deo štafete sa olimijskim ognjem
(ilustracija, Fukušima, Cunami koji je nastao nakon zemljotresa, uzrokovao je da se tri nuklearne elektrane na tom području uruše - one su prekrile grad toksičnim zračenjem)

Meteorolozi: poslednja dekada najtoplija u istoriji merenja

Od osamdesetih, svaka nova dekada toplija od prethodne. Klimatske promene imaju sve veći i negativniji uticaj na ljudsko zdravlje
(ilustracija, vectorstock.com)

Nemci likvidiraju 22 nuklearke

U Nemačkoj je u toku demontiranje i likvidacija 22 nuklearna reaktora, a uskoro će se tome podvrgnuti još sedam blokova.

Gutereš poziva Aziju da okonča zavisnost od uglja

Najnoviji rezultati istraživanja pokazuju da će globalnim otopljavanjem biti ugroženo mnogo miliona više ljudi nego što se dosad smatralo, a najviše među njima – stanovništvo azijskih zemalja u razvoju
(Karači, Indija . ljkudi se probijaju kroz poplavljene ulice, leto 2017.)

Zelena ekonomija je zelena kao američki dolar

Nekoliko godina pre nego što su Al Gor i drugi odlučili da iskoriste mladu devojku iz švedske Gretu Thunberg za hitno pokretanje klimatskih akcija, ili u SAD, poziv kongresmenke Aleksandrije Okasio Kortez za potpunu reorganizaciju ekonomije oko „Zelenog Nju Dil-a“, finansijski džinovi počeli su da osmišljaju šeme za usmeravanje stotina milijardi dolara iz budućih fondova za ulaganja u često beskorisne „klimatske“ kompanije.