Zelena energija

Neiskorišćen potencijal morskih vetroparkova

Vetrenjače na moru bi mogle proizvesti čak 18 puta više električne energije nego što iznosi aktuelna tražnja.

Biogas i biomasa - najznačajniji resurs OIE

Predviđeno je da se u Srbiji izgradi 30 megavata kapaciteta u elektranama na biogorivo, a do danas je napravila 21,2 megavata, a u procesu izgradnje i dobijanja dozvole su projekti čija je ukupna instalisana snaga 24,7 megavata, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

U EU dizel i struja iz nuklearki „pozeleneli”

Prema novim pravilima EU dovoljno je da projekat namerava da smanji, a ne i da eliminiše emisije ugljendioksida, da bi se dizel gorivo I nuklearna energija klasifikovali kao „zeleni”.

DA za solarnu energiju – NE za mini hidroelektrane

Svaki kilovat dobijen u hidroelektrani, pre svega u maloj ili mini hidroelektrani izuzetno je “diskutabilan”, jer ovaj vid proizvodnje je neekonomičan i neefikasan, te veoma štetan po životnu sredinu, dok je energija Sunca ta koja će dopuniti nuklearnu energiju, zameniti fosilna goriva i biti vrlo važna kao napredni oblik čiste, obnovljive energije.

Maskovi vatreni solarni paneli

Američki lanac trgovina Volmart podigao je tužbu protiv Tesle, jer su se njihove instalacije fotonaponskih ploča na nekoliko lokacija spontano zapalile.

Vetroelektrane u Crnoj Gori

Da li su vetroelektrane u interesu građana ili prebogatih kompanija?

Zelena energija Kenijcima donosi energetsku nezavisnost

U Keniji je počela da radi najveća vetroelektrana u Africi, što će doprineti da ova zemlja naredne godine proizvodi električnu energiju samo iz obnovljivih izvora I da bude energetski nezavisna.

Ipak, pozitivan trend u sektoru OIE

Iako je prva polovina godine bila loša za obnovljive izvore energije dugoročni izgledi za investicije u ovaj sektor energetike su pozitivni.

U SAD zeleni kilovati nadmašili energiju iz uglja

tokom aprilu ove godine, po prvi put u istoriji SAD, više struje proizvedeno je iz obnovljivih izvora nego u termoelektranama na ugalj.

Nemački bum solarnih elektrana

Posle stagnacije u Nemaćkoj su prošle godine pušteni u rad novi solarni kapaciteti od 3.000 MW, a taj tempo će se nastaviti i ubrzati ove i narednih godina.