Zelena energija

EU proteruje prirodni gas

EU vaga opcije za gasnu mrežu u nultom CO2 svetu i najavljuje obustavljanje finansiranja infrastrukturnih projekata za fosilni gas, kako bi Evropa postala „klimatski neutralna“ do 2050. godine.

Korona kriva za odgađanje ulaganja u vetroelektrane u Evropi

Ulaganja u nove projekte vetroelektrana u Evropi pala su u 2019. godini gotovo 25 odsto, na 19 milijardi evra, a ove se godine se, zbog ekonomske krize podstaknute epidemijom korona virusa očekuje i kašnjenja u finansiranju, saopštila je u utorak industrijska grupa WindEurope.

Holanđani prelaze na „zeleni” vodonik

Naftne kompanije planiraju izgradnju fabrike vodonika u Holandiji, kako bi smanjile emisiju štetnih gasova.

Kapljice kiše mogu proizvoditi struju

Posle višegodišnjih ispitivanja i neuspešnih pokušaja, naučnici su izgleda konačno otkrili princip koji bi nam omogućio da iskoristimo kišne kapi kao izvor energije.

Vetar duva sve jače!

Američka studija pokazuje da je vetar pojačao brzinu od 2010. do 2017. toliko da je to povećalo potencijal eolske energije za 17 posto ali nema pouzdanog objašnjenja ove pojave
(ilustracija, izgradnja vetroparka širom Amerike pošto izgleda da se ove investicije sce brže otplaćuju))

Neiskorišćen potencijal morskih vetroparkova

Vetrenjače na moru bi mogle proizvesti čak 18 puta više električne energije nego što iznosi aktuelna tražnja.

Biogas i biomasa - najznačajniji resurs OIE

Predviđeno je da se u Srbiji izgradi 30 megavata kapaciteta u elektranama na biogorivo, a do danas je napravila 21,2 megavata, a u procesu izgradnje i dobijanja dozvole su projekti čija je ukupna instalisana snaga 24,7 megavata, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

U EU dizel i struja iz nuklearki „pozeleneli”

Prema novim pravilima EU dovoljno je da projekat namerava da smanji, a ne i da eliminiše emisije ugljendioksida, da bi se dizel gorivo I nuklearna energija klasifikovali kao „zeleni”.

DA za solarnu energiju – NE za mini hidroelektrane

Svaki kilovat dobijen u hidroelektrani, pre svega u maloj ili mini hidroelektrani izuzetno je “diskutabilan”, jer ovaj vid proizvodnje je neekonomičan i neefikasan, te veoma štetan po životnu sredinu, dok je energija Sunca ta koja će dopuniti nuklearnu energiju, zameniti fosilna goriva i biti vrlo važna kao napredni oblik čiste, obnovljive energije.

Maskovi vatreni solarni paneli

Američki lanac trgovina Volmart podigao je tužbu protiv Tesle, jer su se njihove instalacije fotonaponskih ploča na nekoliko lokacija spontano zapalile.