Zelena energija

„Zelena agenda“ za Zapadni Balkan

Deklaracija o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, usvojena na samitu u Sofiji, organizovanom u okviru Berlinskog procesa je u direktnoj vezi sa Evropskim zelenim planom i uspostavlja srodne ciljeve za ceo region. Sofijska deklaracija predviđa mere u pet osnovnih oblasti klimatski-neutralnog razvoja, a to su klima, energija i mobinost, cirkularna ekonomija, smanjenje zagađenja, održivost poljoprivrede i proizvodnje hrane, uključujući i biodiverzitet. (foto, PKS)

Razvojne banke “stroge” tek prema uglju

Svetske razvojne banke u sredu su se obavezale da usklade svoju finansijsku podršku sa Pariskim Sporazumom o klimatskim promenama, ali nisu se izjasnile za čvrstu posvećenost finansiranju postupnog ukidanja fosilnih goriva. (foto, Pixabay)

FED prvi put među rizike uvrstio klimatske promene

Globalno zagrevanje moglo bi izazvati nagle promene u vrednosti imovine, upozorila je američka centralna banka, uvrstivši prvi put klimatske promene među rizike po finansijsku stabilnost. (foto, Zgrada Američke centralne banke, Aljazeera/YouTube screenshot)

Dan bioenergetike u Češkoj

U Češkoj se danas, kako piše Ekonomski denik, obeležavao Dan bionergetike i to kao dan od kojeg bi, do kraja godine, celokupnu potrošnju energije mogla da pokrije energija biomase, što između ostalog uključuje korišćenje strugotine i druge drvene mase za grejanje, kao i biogasa i bioetanola odnosno goriva dobijenog anaerobnim raspadanjem organskog otpada.

Crna Gora će imati jednu od najvećih solarnih elektrana u Evropi

Solarna elektrana na Briskoj Gori, kod Ulcinja biće jedna od najvećih u Evropi. Prema poslednjim najavama, gradiće se na prostoru od skoro 1.000 hektara, što je dvostruko veća površina od ranije planirane. Početak izgradnje se najavljuje za kraj ove ili početak naredne godine, a finalizacija 2024. godine. Projekat izgradnje solarne elektrane predviđa investiciju od oko 200 miliona evra. Među investitorima su i Finci.

Prvi vetropark i solarna elektrana u Republici Srpskoj tokom 2022. godine

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) najavljuje početak izgradnje vetroparka i solarne elektrane, vrednih više od 230 miliona maraka (oko 118 miliona evra) što trasira novi pravac u proizvodnji električne energije koja se do sada zasnivala na uglju i vodi.

OIE postaće primarni izvor električne energije do 2025.

Proizvodnja struje iz energije Sunca povećaće snabdevanje iz obnovljivih izvora u narednih 10 godina, a zeleni izvori u celini činiće 80 odsto rasta globalne proizvodnje, procenila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Britanija želi postati lider u ekološkoj elektroenergetici

Britanska vlada odlučila je zemlju pretvoriti u lidera u jeftinoj, čistoj energiji koja je isplativija od uglja i gasa – okreće se morskim vetroelektranama, poručio je britanski premijer Boris Džonson.

Sunce i vetar danas su najjeftiniji izvori energije

Za najveći deo sveta solarne i vetroelektrane postali su najjeftiniji izvori električne energije, pokazuje analiza koju je sprovela istraživačka firma BloombergNEF (BNEF).

Afričko sunce za vodonik koji će se trošiti u Evropi

Italija se priprema da u budućnosti gasnu mrežu prebaci na transport vodonika, koji će umesto kod kuće proizvoditi iz solarne energije u Severnoj Africi.