Zelena energija

Visoke temperature smanjuju učinak solarnih elektrana

Efektivnost solarnih panela ne raste već, s povećanjem temperature, postupno pada. Najveći učinak solarne elektrane imaju u maju, junu i septembru objašnjavaju stručnjaci.

Do 2050. pola sveta će trošiti “zelenu” struju

Solarne i vetroelektrane će do sredine ovog veka proizvoditi polovinu ukupne električne energije u svetu, procenjuje 65 stručnjaka za energetiku u analizi Blumberga.

Ulaganje u obnovljivu energiju premašilo fosilna goriva

Pretprošle godine u obnovljive izvore eneregije u svetu investirano 297 milijardi dolara, a u fosilna goriva i nuklearne elektrane 143 milijarde.

Umesto nuklearki Poljaci hoće vetrenjače

Najveća poljska energetska firma PGE napušta planove gradnje nuklearnih centrala i okreće se vetrenjačama na Baltiku.

Antić o zelenoj energiji i gasu na Berlinskom dijalogu o energetskoj tranziciji

U ovom investicionom ciklusu Srbija realizuje veliki broj projekata iz OIE, koji nas stavljaju u red država koje planski ulažu u zelenu energiju, prate globalne trendove i ostvaruju energetske ciljeve, ocenio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike na Berlinskom dijalogu o energetskoj tranziciji 2018. Sa turskim kolegom Beratom Albajrakom Antić je razgovarao o ključnim gasnim projektima i interkonekcijama.

Investicije od 20.000 do 150.000 evra u srpske startape iz oblasti energetike

Takmičenje “PowerUp!” koje našim startapima sektora čiste tehnologije i energetske efikasnosti može omogućiti investicije

Nemci prednjače u gradnji vetrenjača u Evropi

Ukupni kapaciteti vetrenjača u EU dostigli su 169 gigavata. Za ovu godinu očekuje se porast kapaciteta vetrenjača za 11,5 gigavata.

U EU više energije iz obnovljivih izvora nego iz uglja

U Evropskoj uniji je prošle godine po prvi put proizvedeno više struje pomoću vetra, sunca i biomase nego u elektranama na fosilna goriva. Ali, ipak nije smanjena emisija ugljen-dioksida.

Nemačka menja podršku gradnji vetroelektrana

U Nemačkoj je prošle godine na kopnu izgrađen rekordan broj vetrenjača, 1.792 novih - ukupne snage 5.333 megavata. Dinamika, međutim, zbog izmena u sistemu podrške, neće biti nastavljena pa će ova zemlja teško dostići cilj proklamovan u EU - da obnoviljivi izvori učestvuju 2020. godine sa 20 odsto u potrošnji energije.

Sin Mila Đukanovića gradi HE Bistrica

Crnogorska vlada je u oktobru 2016. godine, na jednoj od poslednjih sednica kojima je predsedavao Milo Đukanović, usvojila odluku o davanju koncesija i tekst ugovora o koncesiji firmi BB Hidro za gradnju male hidroelektrane na vodotoku Bistrica u Kolašinu, čiji je suvlasnik sin lidera DPS-a, Blažo.