Zelena energija

Nemački bum solarnih elektrana

Posle stagnacije u Nemaćkoj su prošle godine pušteni u rad novi solarni kapaciteti od 3.000 MW, a taj tempo će se nastaviti i ubrzati ove i narednih godina.

MET Grupa - novi partner u projektu NIS-ovog vetroparka

Švajcarska MET Grupa i NIS zajednički će graditi vetropark kod Plandišta, instalisane snage od 102 MW, koji će imati 34 vetroturbine.

Porast solarnog tržišta u EU za 36 odsto

U Evropskoj uniji tokom 2018. godine je instalisano osam gigavata solarnih energetskih sistema. Holandija je zvezda u usponu

Slab razvoj evropskog vetroenergetskog tržišta

Većina zemalja na Starom kontinentu beleži slab razvoj, dok snažan rast beleže Kina, Indija, Brazil i mnoga druga azijska tržišta, čak i neke afričke zemlje.

Simens potpomaže izgradnju VE Podveležje

Elekrtroprivreda Bosne i Hercegovine potpisala je sa Siemensom ugovor o isporuci i ugradnji vetroagregata za VE Podveležje

Tačka preokreta: nova velika nemačka solarka radiće bez dotacija

Solarka snage od 175 megavata, počeće da isporučuje struju od iduće godine, prvi put po tržišnim, a ne subvencionisanim cenama
(ilustracija, Solarni park nemačke firme EnBW u Tuningenu, radi od maja 2017. godine, površine od 6,4 hektara, snage 4,5 Mw što je dovoljno za snabdevanje 1.400 domaćinstava)

Mraz u SAD blokirao vetrenjače i solare

Jaki mrazevi u SAD blokirali su prošle nedelje proizvodnju električne energije iz vetrenjača i solarnih centrala, što je podgrejalo sumnje u pouzdanost zelene energije.

Zeleni kilovati iz Černobila

U Ukrajini, zemlji u kojoj i dalje više od polovine potrošnje električne energije pokrivaju nuklearke je u blizini havarisane nuklearne centrale u Černobilu jesvečano je puštena u rad prva solarna centrala.

Struja iz vetra nadomestiće kilovate iz uglja

Učešće vetra u energetskom miksu povećaće se tokom narednih deset godina sa 11,6 na 20 odsto i biće veće od uglja.

Otvoren vetropark Alibunar

Tokom 2019. godine puštamo još 200 megavata instalisanih kapaciteta, čime ćemo zaokružiti cilj - 500 megavata iz energije vetra, rekao je Aleksandar Antić, srpski minister rudarstva i energetike juče u Alibunaru, prilikom otvaranja vetroparka čija je istalisana snaga 42 megavata.
(foto: Vetropark Alibunar / izvor Tanjug)