Zelena energija

Investicije od 20.000 do 150.000 evra u srpske startape iz oblasti energetike

Takmičenje “PowerUp!” koje našim startapima sektora čiste tehnologije i energetske efikasnosti može omogućiti investicije

Nemci prednjače u gradnji vetrenjača u Evropi

Ukupni kapaciteti vetrenjača u EU dostigli su 169 gigavata. Za ovu godinu očekuje se porast kapaciteta vetrenjača za 11,5 gigavata.

U EU više energije iz obnovljivih izvora nego iz uglja

U Evropskoj uniji je prošle godine po prvi put proizvedeno više struje pomoću vetra, sunca i biomase nego u elektranama na fosilna goriva. Ali, ipak nije smanjena emisija ugljen-dioksida.

Nemačka menja podršku gradnji vetroelektrana

U Nemačkoj je prošle godine na kopnu izgrađen rekordan broj vetrenjača, 1.792 novih - ukupne snage 5.333 megavata. Dinamika, međutim, zbog izmena u sistemu podrške, neće biti nastavljena pa će ova zemlja teško dostići cilj proklamovan u EU - da obnoviljivi izvori učestvuju 2020. godine sa 20 odsto u potrošnji energije.

Sin Mila Đukanovića gradi HE Bistrica

Crnogorska vlada je u oktobru 2016. godine, na jednoj od poslednjih sednica kojima je predsedavao Milo Đukanović, usvojila odluku o davanju koncesija i tekst ugovora o koncesiji firmi BB Hidro za gradnju male hidroelektrane na vodotoku Bistrica u Kolašinu, čiji je suvlasnik sin lidera DPS-a, Blažo.

Švedski vetropark bez dotacija

Švedski energetski koncern Vatenfol - peti prozvođač električne energije u Evropi, planira da najkasnije od 2050. proizvodi svu električnu energiju bez emisija CO2. Ali, taj cilj bi se mogao ostvariti i ranije.

Učešće obnovljivih izvora u EU samo 16,9 %

Poslednjih godina udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije u EU stagnira, tako da je gotovo sasvim izvesno da 2020. neće biti dostignuto zahtevanih 20 odsto.

Vetroturbine EPS-a na zatvorenim kopovima u Kostolcu

Predstavnici EPS-a i KfW banke potpisali su ugovor o kreditu za izgradnju prvog vetroparka u Kostolcu.

Modernizacija energetike Indije – probni kamen za čovečanstvo

Druga najmnogoljudnija zemlja sveta ima sve veće probleme sa emisijama CO2. Način i rezultati modernizacije njene energetike imaće uticaj na celi svet
(foto, polje za dobijanje solarne energije u Indiji)

Ugovoreno finansiranje vetroparka Kovačica

U Kovačici će biti izgrađen jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji, a investiciju vrednu 189 miliona evra, prema saopštenju Erste Banke, finansiraju Enlight Renewable Energies, Erste Bank Srbija, Erste Grupa i EBRD.