Vetar je po prvi put glavni britanski izvor električne energije

ML

Proizvodnja energija iz sunca i vetra ostvaruje značajan rast u Britaniji. U prvom kvartalu ove godine 42 odsto električne energije dolazilo je iz obnovljivih izvora energije
(ilustracija, Većina energije vetra u Velikoj Britaniji dolazi iz priobalnih vetroelektrana. Podizanje novih vetroturbina na kopnu je efektivno zabranjeno u Engleskoj 2015.)

Vetroturbine u Britaniji po prvi put proizvode više struje nego što se dobija iz gasa. U prva tri meseca ove godine, trećina električne energije u Velikoj Britaniji dolazi iz vetroelektrana. Kako prenosi Bi-Bi-Si, pokazalo je to istraživanje londonskog Imperijal koledža.

National Grid, najveća kompanija koja upravlja elektrodistributivnom mrežom u Velikoj Britaniji, takođe je potvrdila da je Britanija proizvela rekordnu količinu solarne energije u aprilu. Istovremeno, Britanija je sebi postavila cilj da postigne nultu emisiju štetnih gasova u proizvodnji električne energije do 2035. godine.

„Još postoje mnoge prepreke za postizanje elektrosnabdevanja u potpunosti bez fosilnih goriva, ali činjenica je da je vetar prvi put pretekao gas u snabdevanju“, rekao je Iain Staffell, stručnjak za energiju Imperial koledža, koji je koautor izveštaja.

Većina energije vetra u Velikoj Britaniji dolazi iz priobalnih vetroelektrana. Podizanje novih vetroturbina na kopnu je efektivno zabranjena u Engleskoj 2015. Prema sadašnjim pravilima, kompanijama je dozvoljeno da konkurišu za izgradnju vetroturbina na kopnu ako su izričito navedene u zemljišnim planovima lokalne samouprave. U decembru se premijer Riši Sunak založio za ublažavanje ovih ograničenja kako bi se ubrzao razvoj.

Naučnici kažu da je prelazak na obnovljivu energiju ključan za ograničavanje posledica klimatskih promena koje već oseća Britanija, gde je lane zabeležena najtoplija godina od kada se prate klimatski pokazatelji.

Proizvodnja energija iz sunca i vetra ostvaruje značajan rast u Britaniji. U prvom kvartalu ove godine 42 odsto električne energije dolazilo je iz obnovljivih izvora energije. Trideset tri odsto potiču iz fosilnih goriva kao što su gas i ugalj.

Ali milijarde funti vredni projekti zelene energije koštaju još više zbog kašnjenja u njihovom povezivanju na mrežu, otkrio je Bi-Bi-Si. Neke solarne i vetroelektrane na ovo čekaju i po deset do 15 godina zbog nedostatka kapaciteta elektrosistema.

Međutim, električna energija pokriva samo 18 odsto ukupnih energetskih potreba Britanije. Mnoge od njih ne može da podmiri električna energija, na primer u grejanju domova, u proizvodnji i transportu. Većina domaćinstava u Velikoj Britaniji trenutno koristi gas za grejanje i vlada ih podstiče da pređu na električne toplotne pumpe.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...