NIS nastavlja sa ulaganjima u solarnu energiju

Izvor:   NIS

Nakon prve faze „ozelenjivanja“ benzinskih stanica, u okviru koje su postavljeni solarni paneli na osam NIS Petrol i Gazprom maloprodajnih objekata, kompanija NIS nastavila je sa ulaganjima u projekat instalacije fotonaponskih elektrana u okviru svoje maloprodajne mreže. Vrednost projekta u najnovijoj etapi iznosi 20 miliona dinara. (Foto: NIS)

Solarne elektrane su postavljene na još sedam benzinskih stanica, čime je ukupan broj objekata sa solarnim panelima u okviru maloprodajne mreže NIS-a porastao na 15 stanica.

Procenjeno je da će na novih sedam lokacija solarni paneli obezbediti godišnju uštedu u nabavci električne energije od 258 megavat-sati (MWh), dok ukupna ušteda na svih petnaest lokacija iznosi skoro 600 MWh.

NIS nastavlja sa ulaganjima u solarnu energiju
(Foto: NIS)

Zahvaljujući energiji fotonaponskih elektrana na novih sedam lokacija, procenjuje se da će se na svih petnaest objekata postići godišnje smanjenje emisije ugljen dioksida od više od 600 tona.

U najnovijoj fazi, solarni paneli postavljeni su iznad točionih mesta na Gazprom benzinskim stanicama „Bagrdan“, „Nais“, „Fontana“, „Vrnjačka banja“, „Plinara“ i „Novi Sad 1“ , kao i na  NIS Petrol maloprodajnom objektu „Kruševac 5“.

Električna energija proizvedena uz pomoć solarnih panela se najvećim delom koristi za potrebe samih benzinskih stanica uz plasman povremenih viškova električne energije u distributivnu električnu mrežu s obzirom da sve benzinske stanice imaju status kupca-proizvođača.

NIS nastavlja sa ulaganjima u solarnu energiju
(Foto: NIS)

Postavljanjem solarnih elektrana, NIS nastavlja da sprovodi svoju zelenu agendu i ulaže u obnovljive izvore energije, u cilju smanjenja emisije ugljen dioksida i globalnog zagrevanja.

U narednoj fazi razmatra se instalacija solarnih elektrana na još trideset objekata unutar maloprodajne mreže NIS-a:

„Realizacijom novog projekta izgradnje solarnih elektrana na našim benzinskim stanicama, NIS nastavlja sa razvojem inovativnih projekata u kojima pokazujemo visok nivo odgovornosti prema životnoj sredini. Sada, kada su solarne elektrane sastavni deo 15 benzinskih stanica, imamo mogućnost da raširimo projekat i na druge maloprodajne objekte, ali i strateške objekte poput Rafinerije nafte Pančevo, zatim poslovnih centara Beograd i Novi Sad, kao i skladišta nafte u Novom Sadu. Smatramo da je ulaganje u zelenu energetiku svojevrstan test zrelosti za energetske kompanije, i NIS ovim projektom pokazuje odlučnost da se pokaže kao odgovorna kompanija koja daje primer drugima“, izjavio je Nenad Pavlović, rukovodilac Centra za razvoj projekata u Bloku Energetika kompanije NIS.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...