EPS potpisao prvi ugovor sa kupcem-proizvođačem obnovljive energije

Autor:   BM

„Elektroprivreda Srbije“ (EPS) saopštila je danas da je zaključila prvi ugovor sa komercijalnim kupcem-proizvođačem i to je prvi primer kada kupac postaje i proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora. U saopštenju EPS-a se navodi da je ugovor sklopljen sa kompanijom Gruner Serbian iz Vlasotinca, koja je izgradila solarnu elektranu na krovu proizvodnog objekta, instalisane snage 500 kilovata (kW). (Foto: Pixabay)

Elektroprivreda Srbije je početkom marta objavila modele ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem, za domaćinstva i sa neto obračunom, za kompanije, čime su se u praksi stvorili uslovi za uvođenje statusa kupac-proizvođač (prozjumer) u Srbiji.

Uz zakonski osnov, građani i firme sada mogu da instaliraju solarne panele za proizvodnju energije za sopstvenu potrošnju, i tako dugoročno smanje račune i zagađenje životne sredine, a pomoć u tome će im biti subvencije države.

Zaključenjem ugovora sa EPS-om, 30. marta, kompanija „Gruner Serbian" iz Vlasotinca, je prva u Srbiji dobila status kupca-proizvođača, odnosno prozjumera električne energije, a ugovor se odnosi na potpuno snabdevanje kompanije sa neto obračunom za period od 1. aprila 2022. do 31. decembra 2023. godine.

EPS potpisao prvi ugovor sa kupcem-proizvođačem obnovljive energije
Proizvedena energija se koristi za sopstvenu potrošnju, a višak se usmerava u elektroenergetski sistem.
(Foto: Pixabay)

Kompanija „Gruner Serbian“ iz Vlasotinca izgradila je solarnu elektranu na krovu proizvodnog objekta, instalisane snage 500 kilovata (kW).

U saopštenju EPS-a, se navodi da će priključenjem te solarne elektrane kupac-proizvođač koristiti proizvedenu električnu energiju za sopstvenu potrošnju, dok će višak električne energije isporučivati u elektroenergetski sistem.

Na taj način, značajno će biti umanjeni računi za preuzetu električnu energiju koju je „Gruner Serbian“ kupovao na otvorenom tržištu.

EPS potpisao prvi ugovor sa kupcem-proizvođačem obnovljive energije
Lična proizvodnja, uz podršku države u vidu subvencija značajno umanjuje račune za električnu energiju.
(Foto: Pixabay)

Ugovori sa domaćinstvima

„Elektroprivreda Srbije" je potpisala i ugovore sa domaćinstvima, koja su podnela zahteve za zaključenje ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem i o njima odmah obavestio operatora distributivnog sistema - EPS.

Sledeći korak je priključenje elektrane na elektroenergetski sistem, koji je u obavezi da uradi operator distributivnog sistema, i to u roku od pet dana od zaključenja ugovora.

Nakon priključenja, u narednih pet dana, operator distributivnog sistema upisuje krajnjeg kupca u Registar kupaca–proizvođača, koji time stiče status kupca-proizvođača.

EPS potpisao prvi ugovor sa kupcem-proizvođačem obnovljive energije
Potpisani su i ugovori sa domaćinstvima o potpunom snabdevanju, i sada se očekuje priključenje na elektroenergetski sistem. (Foto: Pixabay)

Kako se postaje kupac-proizvođač?

„Elektroprivreda Srbije" je na svojoj internet stranici, na linku http://www.eps.rs/cir/snabdevanje/Pages/kupac-proizvodjac.aspx postavila uputstvo „Kako postati kupac-proizvođač?“.

Na tom linku objavljeni su zahtevi za zaključenje ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem odnosno neto obračunom, kao i modeli ugovora o potpunom snabdevanju električnom energijom za kupce-proizvođače.

Prilog zahteva je Obaveštenje o prilagođenju mernog mesta, izdato od strane operatora distributivnog sistema.

To je deo neophodne dokumentacije za domaćinstva i firme koje nameravaju da proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora za sopstvene potrebe, uz mogućnost da isporuče u sistem viškove energije ili preuzmu električnu energiju kada im je to potrebno.

Sa domaćinstvima se zaključuje ugovor o potpunom snabdevanju sa neto merenjem, a sa firmama ugovor o potpunom snabdevanju sa neto obračunom. Suštinska razlika između neto merenja i neto obračuna je da kod neto obračuna cena preuzete električne energije ne mora biti ista kao cena po kojoj se isporučuje električna energija u elektroenergetski sistem.

Pre podnošenja zahteva za zaključenje ugovora neophodno je da kupac izgradi elektranu koja koristi obnovljive izvore energije i čija instalisana snaga nije veća od odobrene snage priključka objekta kupca. Neophodno je i da se prilagodi merno mesto odnosno postavi dvosmerno brojilo, kao i da se operatoru sistema dostavi potvrda da su uređaji, instalacije i merno mesto ispravni i u skladu sa propisima i standardima.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...