Erdogan otvorio najveću solarnu elektranu u Evropi

ML

Na terenu veličine od 2.800 fudbalskih igrališta, 200 kilometara južno od Ankare, postavljeni su solarni paneli elektrane, ukupne snage 1.350 megavata
(ilustracija, Najveća solarna elektrana u Evropi, koštala je oko milijardu dolara)

Turski predsednik Tajip (Tayip) Erdogan otvorio je u subotu, 6. maja, solarnu elektranu, za koju se tvrdi da će biti najveća u Evropi. Kako javlja AP, u mestu Karapinar u provincijci Konia (Konya), u središnjem delu zemlje, 200 kilometara južno od Ankare, na terenu veličine od 2.800 fudbalskih igrališta, postavljeni su solarni paneli elektrane, ukupne snage 1.350 megavata.

erdogan-solarka-s

Tajip Erdogan na otvaranju solarne elektrane u provinciji Konija

U prigodnom govoru turski lider je istakao da Turska neće biti više uvoznik nego izvoznik električne energije. Gradnja ove elektrane, koja će zadovoljiti potrebe oko dva miliona žitelja ove zemlje, koštala je oko milijardu dolara.

Vlada Erdogana obilato finansijski podržava gradnju solarnih elektrana, kao i prozvođače opreme i izvođače radova, između ostalog i zato da bi se zemlja u energetici oslobodila od jake zavisnosti od Kine. Sva glavna postrojenja solarke proizvela je domaća firme Kalion (Kalyon) koja je, kako se tvrdi, poznata u naučnoj sferi u Evropi. Očekuje se da će ova firma postati izvoznik opreme i izvođač radova u gradnji solarnih elektrana u Evropi i svetu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...