Energetika

Iran upozorava - OPEK pred krahom

Prošle godine Katar napustio OPEK zbog bojkota koji protiv te zalivske zemlje sprovodi Saudijska Arabija i neki njeni saveznici, ali bi mnogo značajniji udar po ovaj izvozni kartel bio izlazak Irana.

Pojeftinjuje gas na energetskim berzama

Umerena zima i pojačana konkurencija isporučilaca glavni su uzročnici sve jeftinijeg gasa na berzama energenata u Evropi.

Američki tečni gas za Bugarsku preko Grčke

Interkonektor „Grčka-Bugarska“ može da se koristi za isporuke tečnog gasa, koji bi isporučivale američke kompanije.

Bez tranzita Ukrajina ostaje bez ruskog gasa

Ako ne bude bilo tranzita ruskoggasa kroz Ukrajini, neće biti ni reversa niti snabdevanja gasom takozvanim reversom ovog energenta ukrajinskih potrošača, upozorava ruski predsednik Vladimir Putin.

Srbijagas postao većinski vlasnik Bijeljina-gasa

Na ime dugova koje je "Novi Sad-gas", većinski vlasnik "Bijeljina-gasa" imao prema "Srbijagasu" ova srpska kompanija je postala većinski vlasnik gasne firme iz Bijeljine.

Podrška Evropske unije EPS-u

Distributivni sistem Elektroprivrede Srbije dobio je od EU četiri mobilne trafostanice za brže reagovanje u vanrednim situacijama kao što su poplave i požari.
Primopredaja trafostanice EPS-u u prisustvu predstavnika EU

Politizacija gasnih energetskih projekata izaziva probleme u sektoru

Stručnjaci u oblasti energetike iz Bugarske, Turske, Srbije i Rusije za vreme diskusije u Sofiji o razvoju gasnih projekata na Balkanu su istakli da je krajnje vreme da se politizacija projekata u oblasti energetike smanji.
Fotografija: BTA

Bugari imaju rezervni plan za transport ruskog gasa iz Turske

Gas iz Turskog toka kroz Bugarsku do Srbije, mogao bi poteći već postojećom bugarskom gasovodnom mrežom, ako do 1. januara 2020. godine ne bude završen gasovod kroz ovu zemlju od turske do srpske granice, istakli su bugarski stručnjaci na juče održanom okruglom stolu u Sofiji “Razvoj gasnih projekata u regionu Balkana”
(ilustracija, Trasa Turskog toka kroz Crno more)

Češka će imati glavnu ulogu u transportu gasa iz "Severnog toka 2"

Od 55 milijardi metara kubih gasa, koliko će godišnje teći ovim gasovodom, čak 45,1 milijardi kubika gasovodom Eugal usmeriće se u Češku
(ilustracija, gradnja gasovoda Eugal kroz Češku)

Nemački energetičari strahuju od nestabilnosti sistema

Ubrzano gašenje konvencionalnih elektrana, uz rast energije iz obnovljivih ali nestabilnih izvora, mogu izazvati u narednim godinama velike probleme sa stabilnošću elektroenergetskog sistema
(ilustracija, Vodena para iz rashladnih tornjeva elektrane na lignit u Brandenburgu u Nemačkoj, 6. januara 2019. godine. Nemačka planira da zatvori svih 84 termoelektrana na ugalj i prvenstveno će se oslanjati na energiju iz obnovljivih izvora)