Energetika

Trafostanica za 21. vek

Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS-a obišao je gradilište TS „Zlatibor 1“, koja će biti pod naponom oko 15. decembra. EPS je nedavno pustio u rad velike TS u Loznici, Gornjem Milanovcu, Ubu, a gradi se u celoj Srbiji, navedeno je u saopštenju EPS-a.

Struja iz Crne Gore preko Italije do Grčke, Malte, Francuske...

Italijanska Terna u izveštaju o polugodišnjem poslovanju navodi pogodnosti od visokonaponskog podmorskog kabla koji Italiju povezuje sa Crnom Gorom i nastavak ulaganja.

Danska odobrila eksploataciju Severnog toka 2

Danska energetska agencija izdala je dozvolu kompaniji Nord strim 2 AG za eksploataciju gasovoda Severni tok na kontinentalnom pragu ove zemlje.

I EPS stekao kontrolu nad firmom koja će graditi hidroelektrane na Drini

Pored Elektroprivrede Republike Srpske i Elektroprivreda Srbije je, rešenjem Komisija za zaštitu konkurencije stekla kontrolu nad firmom HES Gornja Drina iz Foče, koja će graditi hidroelektrane Buk Bjela, Foča i Paunci na reci Drini.
Foto: HE Buk Bjela / ERS.ba

Klimatska politika i jeftina nafta obezvređuju ugljovodonike

Cena barela nafte od oko 40 dolara i ispunjenje klimatskih ciljeva, koji ograničavaju zagrevanje atmosfere na 1,5°C, dovešće do toga da će više od 80 odsto rezervi nafte, prirodnog gasa i uglja biti bezvredno.

Kalifornija - STOP za benzince i dizelaše

U Kaliforniji planiraju da od 2035. godine zabrane prodaju novih vozila koja troše naftne derivate a da forsiraju elektrimobile.

Covid-19 odložio traženje nafte u crnogorskim vodama

Zbog Covida-19 prve bušotine u crnogorskom podmorju Jadrana odgođene za početak 2021. tako da će to da li ima nafte biti poznato krajem naredne godine.

Nova prepreka za dovršetak Severnog toka 2

Zbog kontinuirane akcije SAD protiv ruskog gasa u Evropi stigla je i nova prepreka za „Severni tok 2“ - brodovi koji grade gasovod ostali bez osiguranja.

Rusi ne odustaju od završetka Severnog toka 2

Brod "Ivan Sidorenko", koji je planiran da se koristi prilikom završetka gradnje „Severnog toka 2“ stigao je u nemačku luku Mukran jutros. Izradnja „Severnog toka 2“ će se nastaviti i u uslovima pretnje sankcijama Rusiji zbog situacije sa Aleksejom Navaljnim, izjavio je Vladimir Čižov, stalni predstavnik Rusije pri EU.

Mađarska ugovorila sa Šelom snabdevanja preko LNG terminal u Hrvatskoj

Šel će snabdevati Mađarsku gasom preko LNG terminala u Hrvatskoj. Mađarska, koja obnavlja ugovore sa Gaspromom će moći da uvozi ruski gas i gasovodom Turski tok, kada se završi kopnena sekcija preko Bugarske i Srbije.