Energetika

Gasprom najavljuje nove projekte u Srbiji

Termoelektrana-toplana (TE-TO) u Pančevu, snage od skoro 200 megavata bi trebalo da počne sa radom do polovine ove godine, ali se razmatraju još tri slična projekta, rekao je u intervjuu za moskovski dnevnik Komersant Denis Fjodorov, generalni direktor Gasprom Energoholdinga. Ruska kompanija u Srbiji radi i na razvoju projekta vetroelektrane od 2018. godine, a partner za ovaj projekat bi mogla da bude danska kompanija Vestas, svetski lider u proizvodnji vetroturbina. (foto: Prvi čovek Gasprom Energoholdinga kaže da je projekete usporila pandemija, Gasprom)

Zapadni Balkan pred izazovom zelenog zaokreta

Prošle godine je u Evropskoj uniji prvi put prozvedeno više električne energije iz obnovljivih izvora nego iz uglja i nuklearnih elektrana. Međutim, kada se pogledaju pojedinačno zemlje članice razlike su velike, u nekim je broj zelenih kilovata rastao, dok u drugim nije bilo pomaka. Unija ne odustaje od plana da do kraja decenije izbaci ugalj iz proizvodnje električne enerije, a napredak na tom polju očekuje se i od Srbije, kao i ostalih država Balkana. (foto: Odlučnost EU podstiču finansijske institucije jer neće podržavati izgradnju kapaciteta na ugalj, EBRD.com)

Bliski istok: Digitalizacija naftnog sektora u zamahu

Region MENA koji obuhvata 18 zemalja Bliskog istoka i Severne Afrike, bi mogao da kroz digitalizaciju do 2025. godine prihoduje 2,6 milijarde dolara, procenjuje nemački međunarodni logistički gigant DHL. Ocenjuje se takođe da je osim unapređenja energetske efikasnosti i odbrane od sajber pretnji, digitalizacija procesa ključna i za brži oporavak naftnih kompanija od posledica krize izazvane pandemijom. (Foto: Očekuje se prirodni razvoj digitalnog ekosistema na području Bliskog istoka i Severne Afrike, thenationalnews.com)

Kina: Sistem za trgovinu emisijama dobija nova pravila

Skup privremenih pravila za upravljanje trgovinom emisijama ugljenika u Kini, stupio je na snagu 1. februara, što predstavlja ključni korak u uspostavljanju jedinstvenog nacionalnog sistema za trgovinu štetnim emisijama, koji predstavlja deo napora Kine da do 2060. godine bude klimatski neutralna. (foto: Kina je najavila da će postati klimatski neutralna pre 2060. godine. Peking, Pixabay)

Počeli pregovori o Petrohemiji u Pančevu

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko potvrdio je danas da su u toku pregovori sa ruskom naftnom kompanijom Gaspromnjeft o privatizaciji pančevačke Petrohemije. Takve najave su novembra prošle godine stigle od srpskog državnog vrha, s tim da ambasador Bocan-Harčenko sada izražava uverenje da bi uskoro mogao da se postigne dogovor. (foto: Petrohemija u Pančevu)

BP: Uz prvi gubitak u deceniji ne odustaje od razvojnog plana

Britanska naftna kompanija BP (British Petroleum) je prošle godine zabeležila gubitak od 18,1 milijardi dolara, prvi u deceniji, jer je pandemija značajno smanjila potražnju za naftom. Komanija je upozorila i na težak početak 2021. godine. Uprkos dramatično lošem rezultatu i negativnoj poslovnoj klimi BP najavljuje da ne odustaje od tranzicije, koja kompaniju treba da uvede u održivu budućnost. (foto: BP pravi otklon od fosilnih goriva, nytimes.com)

Obnovljivi izvori u Evropi se moraju utrostručiti

Obnovljivi izvori su preuzeli primat nad fosilnim gorivima u Evropi. Međutim, neophodno je da se količina energije dobijena na taj način utrostruči, kako bi se ostvario cilj o klimatskoj neutralnosti do 2025. godine, pokazuje poslednji izveštaj klimatskih organizacija Ember i Agora. (foto: Pixabay)

Ziđin u Boru zaradio 698 miliona dolara

Kompanija Ziđin Kuper Srbija (Serbia Zijin Copper) je u 2020. ostvarila prihod od prodaje na domaćem i inostranom tržištu u iznosu od 698 miliona dolara, a Narodnoj banci Srbije prodala je više od dve tone zlata. Prošlogodišnji prihod veći je za 34,39 odsto od prihoda ostvarenih u 2019. godini, saopštila je ova kompanija. (foto: Pixabay)

Rosnjeft i BP zajedno u energetskoj tranziciji

Vodeće nafne kompanije, ruski Rosnjeft i britanski BP potpisali su sporazum o strateškoj saradnji na zajedničkim projektima energetske tranzicije, uključujući tehnologije sa niskim udelom ugljenika i vodonik, jer obe kompanije prolaze kroz promene u svojim dugoročnim strategijama sa ciljem razvoja obnovljive energije i smanjenja štetnih emisija. (foto: Strateška saradnja se odnosi na istraživanje, proizvodnju i preradu, uključujući najavljen razvoj naprednih goriva. teknoblog.ru)

Šel: Fokus na vodoniku i trgovini električnom energijom

Umesto da se pridruži konkurenciji u trci za obnovljivim izvorima energije, britansko-holandska multinacionalna naftna kompanija Rojal Dač Šel (Royal Dutch Shell) računa na svoju stručnost koju namerava da usmeri na trgovanje električnom energijom i brzi rast na tržištima vodonika i biogoriva, praveći sve veći otklon od nafte, kažu u ovoj kompaniji. (foto: Međunarodno sedište kompanije u Hagu, EPA /Jerry Lampan)