Energetika

Srbija dobija novi dalekovod

Izgradnjom za 400 kilovoltnog dalekovoda od Kragujevca do Kraljeva nastavlja se izgradnja Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, koja će spojiti tržišta istočne i zapadne Evrope.

Od Nove godine ruski gas će preko Bugarske stizati u Srbiju

Najavljujući da će ruski gas iz Bugarske ka Srbiji poteći od 1. januara 2021. godine Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa kaže da će zahvaljujući merama za masovnije priključivanje široke potrošnje dve trećine Srbije biti gasifikovano u naredne dve godine.

Bajatović: U Srbiji veće interesovanje domaćinstava za priključak na gas od očekivanog

Iznenađeni smo velikim interesovanjem domaćinstava u Srbiji za priključak na gas. Sva domaćinstva moći će da se priključe plaćajući 780 evra (650 evra plus PDV) kroz 36 mesečnih rata koje će biti uključene u račun za gas, kaže za Balkanmagazin Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa.

Srbija može isporučiti Federaciji BiH i veće količine gasa

Direktor “Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je juče na Palama da Srbija može isporučiti Federaciji BiH i veće količine gasa i najavio da će do kraja godine projekat “Balkanski tok” biti “doveden do kraja”, a za kraj godine početak projekta gasovoda Niš - Dimitrovgrad – Sofija.

NIS širi maloprodajnu mrežu KPG-a

Komprimovani prirodni gas (KPG) - gorivo budućnosti od sada i na GAZPROM benzinskoj stanici „Blok 45“ u Beogradu.

NIS – fleksibilna naftna kompanija spremna da unapređuje svoje poslovanje

U pandemiji virusa korona NIS je uspeo da ostvari oba prioritetna cilja: da sačuva zdravlje zaposlenih i obezbedi stabilnost snabdevanja tržišta naftnim derivatima, što je preduslov za energetsku bezbednost zemlje, kaže Andrej Tučnin, prvi zamenik generalnog direktora NIS-a i direktor Divizije Downstream u intervjuu za portal Balkanmagazin.

OPEK+ sutra o strategiji buduće proizvodnje nafte

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni partneri - proizvođači nafte predvođeni Rusijom pregovaraće sutra na ministarskom nivou u formatu OPEK+ o produžavanju ograničenja proizvodnje, kako bi cenu podigli i održali na nivou koji njima odgovara.

Naftne bušotine kod Subotice u skladu sa zakonom

Sve aktivnosti na istražnim radovima koje NIS vrši u Ludoškoj ulici na Paliću obavljaju u skladu sa u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima, rekao je Saša Igić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku na današnjem okruglom stolu o naftnim bušotinama kod Subotice. NIS je spreman na dijalog sa meštanima koji se obrate kompaniji, poručili sui z NIS-a.

Jačanje energetske saradnje Srbije i Mađarske

Tokom današnjeg sastanka srpskog ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića i mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijartoa potpisana su dva memorandum između MVM Magyara, EPS-a i Srbijagasa, koji treba da doprinesu saradnji u izgradnji gasovoda Turski tok, povećanju prekograničnih prenosnih kapaciteta i formiranju zajedničke berze električne energije.

Balkanski tok kasni dva-tri meseca

Izgradnja gasovoda Balkanski tok zbog korona virusa kasni dva do tri meseca, a bugarski premijer Bojko Borisov je svom današnjem gostu, srpskom predsedniku aleksandru Vučiću rekao da se nada da će ovaj projekat uspeti pa će do kraja godine biti moguće napraviti sastanak na granici, da se vidi šta je sve urađeno.