Energetika

Posle naftnog svet pred „gasnim ratom“

Posle rata cenama „crnog zlata“ na pomolu je cenovni rat u trgovini „plavim energentom” - ako Katar odluči da pojeftini svoj glavni izvozni proizvod proizvodnja ovog energenta biće neprofitabilna.

U EU najskuplji gas plaćaju domaćinstva u Švedskoj a struju u Danskoj

Električna energija u 2019. godini za domaćinstva u EU poskupela, u odnosu na 2018. za 1,3% a gasa za 1,7%. Najskuplji gas u drugoj polovini prošle godine plaćala su domaćinstva u Švedskoj, a najjeftiniji je bio u Rumuniji i Mađarskoj, najviše je poskupela struja u Holandiji a najskuplji kilovat čas plaćali su u Danskoj, Belgiji i Nemačkoj.

Rumunija: Ubrzano ukidanje lignita i uglja

Istraživanje Mreže za tranziciju energije u Jugoistočnoj Evropi, SE3T.net
Foto: Termoelektrana Oltenia

Efekti ubrzanog ukidanja uglja u Grčkoj, Rumuniji i Bugarskoj

Istraživanje koje je sprovela Mreža za tranziciju energije u Jugoistočnoj Evropi, SE3T.net pokazuje da bi 3,7 milijardi evra investiranih u regionalni razvoj osiguralo pravednu tranziciju za ukidanje uglja u tri zemlje Jugoistočne Evrope: Grčkoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Grčka: Ubrzano ukidanje lignita i uglja

Istraživanje Mreže za tranziciju energije u Jugoistočnoj Evropi, SE3T.net
Foto: Termoelektrana Agios Dimitrios

Na pumpama dovoljno goriva i pored kvara u rafineriji

NIS ima zalihe benzina i dizela dovoljne da pokriju dvomesečne potrebe domaćeg tržišta u motornim gorivima, tako da kvar u Rafineriji nafte Pančevo neće uticati na snabdevanje.

Kovid virus nije zaustavio Balkanski tok u Bugarskoj

Uprkos pandemiji Kovida-19 radovi na gradilištu gasovoda „Balkanski tok“ u Bugarskoj napreduju. Ovaj gasovod, kojim će gas iz „Turskog toka“ iz Turske stizati u Srbiju i biti transportovan dalje ka evorpskim potrošačima biće završen do kraja ove godine. Odložen tender za nuklearku „Belene“.
Gradilište „Balkanskog toka“ u Bugarskoj

Kapaciteti za skladištenje nafte – resurs za energetsku bezbednost

Dešavaju se presedani u ekonomskom, geopolitičkom i bezbednosnom smislu tako da je neophodno obezbediti energetsku i prehrambenu sigurnost za naciju. Ovu opomenu treba ozbiljno shvatiti i obezbediti dovoljne kapacitete za skladištenje nafte i derivate - pre svega za svoje potrebe, a možda ne bi bilo loše obezbediti višak skladišnog prostora, koji bi se mogao veoma lako i lepo unovčiti. Kada imate višak kapaciteta vi ga možete ili iznajmiti ili popuniti jeftinim energentima koje ćete kasnije, kada cene porastu dobro prodati, kaže prof. dr Bogdan Kuzmanović, v.d. direktora Transnafte AD.

NIS neće odustati od ključnih razvojnih projekata

Kao i sve ostale naftne kompanije, moraćemo da preispitamo svoj investicioni portfolio, ali već sada mogu da kažem da nećemo odustati od ključnih razvojnih projekata, onih koji će nam doneti najviše prednosti i finansijskih benefita kada se trendovi normalizuju, kaže Anton Čerepanov, direktor Finansija NIS-a.

Saudijska Arabija: Virus potresa temelje države

Saudijska Arabija je ukinula kaznu bičevanjem. Ova zemlja je pandemijom višestruko pogođena. S jedne strane nagli porast broja inficiranih i pad cena nafte, s druge strane preti povratak ultrakonzervativnih vehabija.