Nafta i gas

Nafta pojeftinjuje - gas sve skuplji

U SAD, zemlji koja je najveći potrošač gasa na svetu u vremenskim prognozama se najavljuje brži dolazak zime nego što je ranije bilo očekivano, što je izazvalo poskupljenje prirodnog gasa, tako da je na tržištu sada paradoksalna situacija – dok je nafta sve jeftninija gas poskupljuje.

Strojgazkonsalting zainteresovan da gradi gasovod kroz Srbiju

O tome da „Strojgazkonsalting“ gradi gasovod od bugarske do mađarske granice kroz Srbiju razgovarali prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Stanislav Anikev, generalni direktor ove ruske kompanije.

Gas jača u odnosu na ugalj – Rusija će dominirati kao izvoznik

Stručnjaci Međunarodne agencije za energiju (IEA) napravili energetsku mapu sveta za narednih 20 godina. Gas će na poziciji drugog globalnog izvora energije zameniti ugalj. Rusija verovatno, bar do 2040. godine, neće imati konkurenciju u toj oblasti.

Jak dolar “pojeo” pojeftinjenje benzina i dizela

Prateći pojeftinjenje sirove nafte u prethodne tri nedelje benzin i dizel su pojeftinili u proseku za 2,71 dinar, odnosno, 85 para po litru, kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS napominjući da bi pad bio intenzivniji da dolar ovih dana ne beleži najviše vrednosti u poslednjih godinu dana i u odnosu na evro i u odnosu na dinar.

Poljaci ugovorili isporuke američkog gasa

Poljaci su sa Amerikancima potpisali ugovor o 24-godišnjim isporukama LNG i tvrde da će gas sa zapada biti jeftniji od onog sa istoka.

Sa NIS-om Gaspromnjeft lider i u Evropi

Zahvaljujući kompleksnom programu modernizacije koju sprovodi Gaspromnjeft NIS će biti veoma konkurentatn, ne samo na Balkanu,već i u čitavoj Evropi.

Tjurdenjev o tri aspekta digitalne transformacije u NIS-u

NIS konstantno prilagođava svoje poslovanje aktuelnim globalnim uslovima a tri aspekta digitalne transformacije u NIS-u su nove tehnologije, digitalni pristup i digitalna kultura, rekao je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a tokom predavanja na Univerzitetu u Kembridžu, na kome je predstavio svoje viđenje teme “Upravljanje i liderstvo u 4. industrijskoj revoluciji – izazovi i mogućnosti“, a koje je izazvalo veliku pažnju porofesora i studenata.

NIS – strateška inostrana aktiva Gaspromnjefta

Gaspromnjeft smatra NIS svojim strateškim inostranim aktivom. NIS posluje u Srbiji i inostranstvu, obezbeđujući energiju i energente i za susedne zemlje, produbljuje ekonomske veze i uzajamnu zavisnost s regionom, a ta uzajamna zavisnost takođe je garancija bezbednosti, rekao je Aleksandar Dibalj, član Upravnog odbora Gaspromnjefta na Forumu za energetsku bezbednost Evroazije, koji se danas i sutra održava u Beogradu, u Skupštini Srbije.

Britanski ekolozi izgubili – počela proizvodnja gasa iz škriljaca

Britanci posle odluke suda, koji je odbacio žalbe ekologa, započeli proizvodnju gasa iz škriljaca, koji se dobija kontraveznom metodom hidrauličnog lomljenja (frakinga).

Nafta sve skuplja zbog iranske krize

Barel sirove nafte poskupeo je jutros na više od 80 dolara a prognostičari očekuju da će biti 90 dolara do Božića, a potom da će koštati i svih 100 dolara.