Nafta i gas

Rusija: Nafta i gas će još dugo biti dominantni energenti

U narednim decenijama nafta i gas će i dalje biti dominantni energenti u globalnoj potrošnji, izjavio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak. Prema njegovoj oceni, udeo nafte i gasa u svetskom energeskom miksu će se sa 85 procenata smanjiti na između 65 i 70 odsto, a ne na 20 i 30 procenata, kako su prognozirali neki stručnjaci. Ruski pogled na budućnost globalne potražnje za energijom je usklađen sa predikcijama saudijskog naftnog giganta, kompanije Aramco, ali i OPEK-a. (Foto: Pixabay)

Nacionalni naftni komitet Srbije izabrao novo rukovodstvo

Članovi Skupštine Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, koji je deo Svetskog naftnog saveta, izabrali su danas novo rukovodstvo Skupštine i Nacionalnog naftnog komiteta za trogodišnji period. (Foto: Pixabay)

Gasprom: Domaće tržište ima prednost u odnosu na izvoz gasa

Tražnja za zemnim gasom u Evropi raste delimično i usled reakcije na oporavak ekonomije, a uticaj imaju i niske rezerve gasa pred predstojeću sezonu grejanja
(ilustracija, Trasa Severnog toka 1 i 2 koja prolazi najvećim delom po dnu Baltičkog mora)

Ruski gas preko Turskog toka krenuo ka Mađarskoj i Hrvatskoj

Ruski "Gasprom“ počeo je danas da isporučuje prirodni gas Mađarskoj i Hrvatskoj preko novog gasovoda Turski tok, i dalje preko nacionalnih gasovoda Bugarske, Srbije i Mađarske, takozvanog Balkanskog toka, saopštila je danas ta kompanija. (Foto: Gazprom)

Tjurdenjev: Strategija razvoja na tri koloseka

NIS nastavlja sa daljim razvojem i investicijama, a tri su osnovna pravca ulaganja - istraživanje i proizvodnja, Rafinerija nafte Pančevo i modernizacija i razvoj maloprodajne mreže, izjavio je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a u intervjuu za dnevni list „Politika“. (Foto: NIS)

Novi rekordi evropskih cena gasa i struje

Rezerve gasa, uglja i vode za proizvodnju struje najmanje su u poslednjih deset godina
(Birmingham, 28.09.2021 - na pumpama u Britaniji i dalje je nestašica goriva)

IEA: Zelena tranzicija nije uzrok rasta cena električne energije i gasa

Prelazak na čistu energiju nije uzrok aktuelnog poskupljenja gasa i električne energije, a skok cena ne bi smeo da naruši evropsku zelenu tranziciju, upozorio je izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fejt Birol. Analitičari pripisuju poskupljenje post-pandemijskom povećanju potražnje za prirodnim gasom u kombinaciji sa nedovoljno napunjenim skladištima gasa u Evropi. (Stručnjaci agencije za rejting Fič očekuju da će cene gasa nastaviti da rastu ako se trenutna nestašica robe na evropskom tržištu ne obuzda. Foto: Pixabay)

Britanska vojska pomaže u isporuci goriva

Britanska vojska je spremna da pomogne u vezi sa problemom isporuke goriva, imajući u vidu da se već četiri dana formiraju dugi redovi u očekivanju nestašice, a benzinske stanice u toj zemlji zatvaraju. (Procenjuje se da Britaniji nedostaje više od 100.000 vozača kamiona, što uključuje i isporuke goriva benzinskim stanicama. Foto: Pixabay)

Plaćanje računa uz IPS QR kod na NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama

Kompanija NIS i Banka Poštanska štedionica omogućili su na svim NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama u Srbiji uslugu plaćanja računa uz pomoć IPS QR koda čiji je izdavalac Narodna banka Srbije. Ovaj inovativan način plaćanja prvi put je dostupan na benzinskim stanicama u Srbiji. (Foto: NIS)

Rafinerija nafte Pančevo širi paletu proizvoda

U Rafineriji nafte Pančevo proizvedene su prve količine evrodizela sa biokomponentom i otpremljene su na tržište Rumunije. Planirano je da do kraja septembra u pančevačkoj rafineriji bude proizvedeno ukupno 3.000 tona ove vrste goriva za potrebe rumunskog tržišta. (Foto: NIS)