Nafta i gas

Srbija sa Rusijom dogovorila trogodišnji gasni aranžman

Beograd i Moskva će potpisati novi gasni ugovor na tri godine, po veoma povoljnoj ceni rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Aktuelni gasni aranžman, prema kojem Srbija plaća 270 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, ističe 31. maja. (Foto: Pexels)

Evropska komesarka Margaret Vestager o uzrocima zavisnosti EU od ruskih energenata: „Evropa nije bila naivna, već pohlepna“

EU plaća cenu neoliberalnom načelu po kome se „tržište samo organizuje“. Kako stvari sada stoje, ako bi se Kina „naljutila“ - u EU ne bismo imali lekove. Uz to bismo se i smrzavali ako se još „naljuti“ i Rusija
(ilustracija, Da li je u Evropi važnije slobodno tržište ili američki interes? Evropska komesarka za konkurenciju smatera da je važnije ovo drugo)

Rezultati NIS grupe u prvom kvartalu 2022. godine

U izazovnim makroekonomskim okolnostima koje su obeležile prvo tromesečje 2022. godine prioriteti NIS grupe bili su očuvanje stabilnosti na domaćem tržištu naftnih derivata, očuvanje stabilnosti poslovanja i nastavak razvoja kompanije. (Foto: NIS)

Gasprom prekida transport gasa kroz Poljsku

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je danas da više ne može da izvozi gas Evropi preko Poljske, jer je Rusija uvela sankcije nizu inostranih kompanija, među kojima je i poljska EuRoPol GAZ, vlasnica poljske deonice gasovoda „Jamal-Evropa”. Rusija je u sredu uveče uvela sankcije Gaspromovim podružnicama u „neprijateljskim zemljama", kao odgovor na kaznene mere koje su SAD, EU, Švajcarska i još neke države uvele Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu. (Foto: Gazprom.com)

Ukrajina smanjuje tranzit gasa u Evropu

Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine (GTS) saopštio je da od danas obustavlja tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice „Sohranovka“, koja se nalazi u Luganskoj oblasti. Obustava tranzita ruskog gasa sa ove tačke, dovodi u pitanje trećinu isporuka usmerenih ka Evropi. (Foto: Gazprom.ru)

GULIJAŠ: VEĆ 10 DRŽAVA PLAĆA GAS U RUBLJAMA

Šef kabineta mađarskog premijera kaže da članice EU neće ovo javno da priznaju jer žele da ispadnu „dobri Evropljani“, ali da su sve već otvorile račune u Gasprombanci
(ilustracija, Gasovod u Mađarskoj)

Obustava isporuke gasa Bugarskoj ne utiče na Srbiju

Ruski Gasprom u potpunosti je obustavio dotok prirodnog gasa Bugarskoj i Poljskoj, jer isporuke nisu platile u rubljama. Srpski zvaničnici ističu da to ne utiče na snabdevanje Srbije, jer gas u zemlju stiže preko Balkanskog toka, na osnovu ugovornih obaveza sa Gaspromom, ali i Bugarskom kojoj se tranzit plaća. Evropska unija najavljuje zajednički odgovor. (Foto: Gasprom)

NEHAMER: Veća šteta nama nego Moskvi, PUTIN: Imamo alternativu

Austrijski kancelar istakao da su, pored Beča, i Nemačka i Mađarska protiv potpunog prestanka uvoza ruske nafte i gasa, jer bi to donelo više problema samoj Evropi. Ruski predsednik poručio da ima "alternativna rešenja" ukoliko Brisel prekine uvoz
(ilustracija, Austrijski kancelar Karl Nehamer)

Nemačka: Bez gasa sledi recesija

Zbog rata u Ukrajini Nemačka će ove godine imati manji privredni rast, a zabrana uvoza gasa iz Rusije, od kojeg veoma zavisi, najverovatnije bi dovela do recesije, navodi se u izveštaju vodećih istraživačkih instituta. (Nemačka vlada se i dalje potivi zabrani kupovanja ruskog gasa, uprkos pritiscima. Foto: Pixabay)

NIS objavio razvojni izveštaj za 2021. godinu

U želji da nastavi da bude primer odgovornog i transparentnog poslovanja, kao i poštovanja principa održivog razvoja, kompanija NIS objavila Izveštaj o održivom razvoju u kom se navode ključne aktivnosti kompanije u 2021. godini. U Izveštaju se, između ostalog, navodi da je NIS u razvojne projekte u 2021. godini uložio 20,2 milijarde dinara. Ostvarena je neto dobit od 21 milijarde dinara, dok je pokazatelj EBITDA iznosio 53,2 milijarde dinara. (Foto: NIS)