Nafta i gas

Pucanje naftovoda u Ukrajini izazvalo požar, devetoro povređenih

Najmanje devet osoba, među kojima je dvoje dece, povređeno je juče kada je izbio veliki požar na naftovodu u Ivano-Frankovskoj oblasti na zapadu Ukrajine, saopštila je danas ukrajinska državna služba za vanredne situacije, a preneo ukrajinski medij Ukrinform. Prema ranijim navodima do pucanja naftovoda je došlo u blizni sela Strimba u okrugu Nadvirna, posle čega se izlila nafta na površini od 100 kvadratnih metara. (Foto: Pexels)

"Gazprom" beleži pad proizvodnje

Najveći svetski proizvođač gasa „Gazprom“, sa monopolom na izvoz iz Rusije gasovodima, u ovoj godini proizveo je za četvrtinu manje nego lane ovog strateškog energenta
(ilustracija, gasovod koji povezuje Rusiju i Nemačku po dnu Baltičkog mora - više ne radi)

Svetski naftni kongres održava se u Kanadi

Svetski naftni kongres, najveći globalni skup naftaša, biće održan u Kanadi, u gradu Kalgariju od 17. do 21. septembra. Na ovom prestižnom energetskom forumu prisustvuju predstavnici država i vlada energetskih lidera u oblasti nafte i gasa, vodeće kompanije koje posluju u ovoj oblasti, kao i eksperti koji će diskutovati o izazovima i mogućnostima upravljanja svetskim naftnim i energetskim resursima u izazovnim globalnim okolnostima i okolnostima energetske tranzicije. (Foto: Pexels)

Uprkos ratu u Ukrajini i sankcijama: EU je povećala uvoz ruskog gasa morskim putem

Pored Sjedinjenih Država i Katara, i Rusija je takođe imala koristi od sve veće upotrebe tečnog gasa. To je veliki paradoks, iako je u martu 2022. Evropska unija predstavila ovaj tečni gas kao način „diverzifikacije snabdevanja“ van Rusije – izveštava parski Mond
(ilustracija, plovila privezana uz obalu i opremljena specijalnom opremom za zagrevanje tečnog prirodnog gasa kako bi se vratio u gasovito stanje i ubrizgao u mrežu: operativna jedinica u luci u Beninu, u vlasništvu francuske kompanije Total)

Nafta poskupljuje - Saudijska Arabija i Rusija nastavljaju manje isporuke

Severnomorska nafta brent poskupela je za 1,7 posto, a cena jednog barela se popela iznad granice od 90 dolara za barel a slično je reagovanje u slučaju lake američke nafte WTI koja je poskupela za 1,8 posto tj na 87 dolara za barel
(ilustracija, U slučaju Saudijske Arabije, kako javljaju agencije, radi se o milion barela dnevno a Rusije - 300 hiljada barela)

„Sa nama na putu“ poklanja 500 dinara uz prvu kupovinu goriva

Program lojalnosti kompanije NIS u septembru donosi specijalne akcije za nove i aktuelne članove. Naime, svi potrošači koji se učlane besplatno u program lojalnosti „Sa nama na putu“ putem mobilne aplikacije, dobijaju po 500 dinara uz prvu kupovinu goriva do 30. septembra. (Foto: NIS)

NIS danas isplaćuje dividendu za 2022. godinu

Kompanija NIS u četvrtak, 24. avgusta, isplaćuje akcionarima dividende za 2022. godinu. U te svrhe biće isplaćeno 23.364.924.716 dinara (u bruto iznosu), odnosno 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti Društva. To je ujedno i najveći godišnji iznos koji će biti isplaćen akcionarima od početka isplate dividende 2013. godine. Do sada je na ime dividende isplaćeno gotovo 66 milijardi dinara. (Rafinerija nafte Pančevo, foto: NIS)

Nova tehnologija koja u potpunosti automatizuje izradu naftnih bušotina

NIS je nastavio da sprovodi proces digitalne transformacije u svim oblastima poslovanja i da na taj način modernizuje i čini efikasnijim rad kompanije.Najnoviji korak je uvođenje ECO digitalne platforme. Reč je o softverskom rešenju koje predstavlja avangardu u procesu monitoringa i kontrole izrade bušotine i čijom se primenom danas može pohvaliti mali broj kompanija u naftnoj industriji. (Foto: NIS)

NIS i Centar za istraživanje i razvoj kompanije Sonangol iz Angole potpisali Memorandum o razumevanju

Naučno-tehnološki centar kompanije NIS (NTC) i Centar za istraživanje i razvoj državne naftne kompanije Sonangol iz Angole (Centro de Pesquisa e Desenvolvimento da Sonangol, S.A. – CPD Sonangol) potpisali su Memorandum o razumevanju tokom posete angolske delegacije domaćoj naftnoj kompaniji. (Potpisivanje Memoranduma o razumevanju, Beograd. Foto: NIS)

Rezultati NIS grupe u prvom polugodištu 2023. godine

Očuvanjе stabilnosti na tržištu naftnih dеrivata i nastavak ulaganja u kapitalnе projеktе bili su prioritеti NIS grupе u prvom polugodištu 2023. godinе. U razvoj NIS-a invеstirano jе 11,6 milijardi dinara, što jе 52 odsto višе nеgo u istom pеriodu prošlе godinе. Najvišе srеdstava uložеno jе u oblast istraživanja i proizvodnjе naftе i gasa, kao i u daljе povеćanjе еfikasnosti prеradе u Rafinеriji naftе Pančеvo i nastavak modеrnizacijе maloprodajnе mrеžе. (Foto: NIS)