Nafta i gas

Rešen gasni spor Rusije I Ukrajine

Ukrajina i Rusija rešile su gasni spor. Tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinske gasovode produžen do kraja 2014. godine, s tim što će dogodine ovom rutom evropskim potrošačima biti isporučeno 65 milijardi a narednih godina po 40 milijardi kubnih metara gasa.

Ruski gas preko Ukrajine i posle Nove godine

Ruski gas će ići preko Ukrajine i posle Nove godine. Evropska komisija očekuje da sporazum bude potpisan što pre, tako da će Evropljani u Novu godinu ući bez straha od gasne krize.
(foto: gasovodni sistem Ukrajine)

Sve veća proizvodnja gasa iz polja Šah Deniz

Azerbejdžan je ove godine za četvrtinu povećao proizvodnju gasa u svom najvećem nalazištu - Šah Deniz.

SAD priznale – nećemo moći da zaustavimo „Severni tok 2“

SAD priznale poraz u slučaju gasovoda „Severni tok 2“ i pored toga što je Senat izglasao budžet za odbranu, u koji su uključene sankcije gasovodu „Severni tok 2“ i vojna pomoć Ukrajini, u iznosu od 738 milijardi dolara. Iz Kremlja komentarišu da se ove američke sankcije ne dopadaju ni Evropi ni Rusiji.

OPEK i Rusija dogovorili novo smanjenje proizvodnje nafte

OPEK i njeni saveznici nastaviće i naredne godine s koordinisanim smanjenjem proizvodnje nafte, započetim 2017. godine kako bi sprečili pojeftinjenje nafte.

Političke gasne varnice oko bugarske trase „Turskog toka”

Jučerašnju priču oko brzine gradnje kopnene trase gasovoda „Turski tok” kroz Bugarsku začinile političke izjave oko NATO, EU, SAD…
(mapa gasovoda „Turski tok” kroz Bugarsku)

Odvrnute slavine za „Snagu Sibira“

Svečano je otvoren gasovod „Snaga Sibira”, kojim će ruski gas stizati u Kinu, a koji eksperti ocenjuju kao važan ruski geopolitički projekat.
(Ruski predsednik Vladimir Putin putem telemosta pušta gas u cevovod „Snaga Sibira“, foto Gazprom)

Naftu proizvedenu u Rumuniji NIS prerađuje u Pančevu

NIS Petrol Rumunija je u ovoj susednoj zemlji na istražnim bušotinama već počeo sa eksperimentalnom proizvodnjom sirove nafte i prirodnog gasa. Dok se nafta na preradu dovozi u Srbiju, u pančevačku rafineriju, proizvedeni gas se koristi za proizvodnju električne energije – za sopstvene potrebe, kao i za prodaju na rumunskom tržištu.

Gas iz Afrodite do evropskih potrošača preko Egipta

Kipar je dao koncesiju na eksploataciju prirodnog gasa u podmorskom nalazištu Afrodita, čije se reserve procenjuju na 116 milijarde kubnih metara.

Danska odobrila gradnju Severnog toka 2

Danska je izdala dozvolu za izgradnju „Severnog toka 2“u svojim teritorijalnim vodama, navodi se u saopštenju danske Agencije za energetiku.