Nafta i gas

Upitan oporavak potražnje za gorivom

Globalna potražnja za naftnim derivatima je možda već dostigla svoju maksimalnu granicu, zahvaljujući povećanoj efikasnosti goriva i rastućoj popularnosti električnih vozila, navodi se u novom izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA), uz napomenu da su ovi trendovi umanjili rast mobilnosti u zemljama u razvoju. (IEA procenjuje da budućnost nafte zavisi od uspeha energetske tranzicije. Foto: Pixabay)

Srbijagas ostvario dobit u poslovanju šestu godinu zaredom

Srbijagas je prošle godine poslovao uspešno, čime se nastavlja trend pozitivnog poslovanja, već šest godina zaredom, saopšteno je posle sastanka Nadzornog odbora tog Javnog preduzeća, na kome su usvojeni finansijski izveštaji za 2020. godinu. Sednica je održana u objektu kompresorske stanice na trasi novog magistralnog gasovoda u Velikoj plani, saopštila je ta kompanija. (Pored članova Nadzornog odbora, sednici je prisustvovao generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović sa zamenikom i izvršnim direktorima preduzeća. Foto: rtv.rs)

Ekson Mobil vidi zaradu u tehnologijama za eliminaciju ugljenika

Američki naftni gigant Ekson Mobil radi na prikupljanju i skladištenju ugljen-dioksida već nekoliko decenija, ali su ga visoka cena ovog procesa, regulatorna nesigurnost i tehnološka ograničenja odvraćali od investiranja ogromnih svota novca u ove projekte. Međutim, kompanija je sada spremna da 2025. godine u ovu tehnologiju uloži tri milijarde dolara. (Prvi čovek Ekson Mobila Daren Vuds, vidi dobru poslovnu priliku u poslovima sa hvatanjem ugljenika. Foto: Rojters)

Kina povećava uvoz nafte iz Irana

Sudeći po količinama nafte koje se tokom poslednjih meseci dopremaju u Kinu, ova azijska zemlja postaje glavni uvoznik iranske nafte. Poznavaoci prilika kažu da su bolji odnosi sa novom američkom administracijom podstakli rast proizvodnje u Iraku, i otvorili prostor za novi prodor ove bliskoistočne zemlje na azijsko tržište. Međutim, jače povezivanje Irana i Kine u oblasti energetike vodi širenju kineske sfere uticaja, smatraju analitičari. (Očekuje se da će tokom marta uvoz iranske nafte u Kinu dostići nivo od 856.000 barela dnevno, što je rast od čak 129 odsto u odnosu na februar. Foto: AP)

Gasprom i Šel uz bezugljenični LNG učvrstili partnerstvo

Ruska kompanija Gasprom potpisala je petogodišnji sporazum o strateškoj saradnji sa britansko-holandskom kompanijom Rojal Dač Šel, objavio je u utorak ruski državni gasni gigant. Saradnja će uključivati istraživanje energetskih tržišta, digitalizaciju tehnologija i smanjenje emisije gasova staklene bašte. U svetlu ove saradnje, Gasprom je prošle nedelje isporučio Evropi svoju prvu pošiljku tečnog prirodnog gasa bez ugljen-dioksida, koja je dopremljena Šelovom terminalu u Velsu, u Velikoj Britaniji. (Foto: sakhalinenergy.ru)

Premijer ojl izlazi na tržište pod novim imenom

Britanska naftna kompanija Premijer ojl, jedan od najstarijih proizvođača ”crnog zlata”, u aprilu će početi da posluje pod imenom Harbor enerdži. Povod je spajanje sa kompanijom Krisoar, vodećom britanskom firmom u naftno-gasnim poslovima na Severnom moru, koja ga je preuzela plativši 1,23 milijarde dolara. S obzirom na predviđanja da će se cena nafte do kraja godine popeti na 70 dolara po barelu, ocenjuje se da ovakav poslovni potez dolazi u pravom trenutku. (Premijer ojl je osnovan 1934. godine, a osim u Britaniji prisutan je u Africi, Aziji i Meksiku. Foto: PremierOil)

Prvi put od početka pandemije nafta više od 70 dolara

Cene nafte su danas na kratko porasle iznad 70 dolara po barelu, i to po prvi put za 14 meseci, pošto je Saudijska Arabija kao najveći svetski izvoznik nafte saopštila da su njeni naftni pogoni napadnuti u nedelju. (Iako je izbegnut direktan udar na isporuke nafte, stručnjaci smatraju da će trgovci naftom opasnost po tržište ipak shvatiti ozbiljno. Foto: stepfeed.com)

Novatek obezbedio dugoročni ugovor sa Kinom

Najveći ruski proizvođač prirodnog gasa u privatnom vlasništvu Novatek objavio je da je njegova podružnica Novatek Gas & Power za saradnju sa Azijom, potpisala dugoročni Ugovor o prodaji tečnog prirodnog gasa (LNG) sa kineskom Šenerdži grupom za isporuke gasa proizvedenog u okviru projekta “Arktik LNG 2”. Početak rada prvog LNG postrojenja očekuje se u 2023. godini, dok se operativnost projekta u punom kapacitetu najavljuje za 2026. godinu. (Foto: Rojters)

Gasna interkonekcija Srbija-Bugarska važna za ceo region

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u poseti je Bugarskoj. Sa premijerom te zemlje Bojkom Borisovim i ministarkom energetike Temenuškom Petkovom razgovarala je o saradnji dve države u oblasti energetike i izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska. Najavljen je i zajednički angažman na novom gasnom interkonektoru između Niša i Dimitrovgrada. (Javni poziv za izbor izvođača na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska očekuje se da bude raspisan naredne sedmice. Foto: Pixabay)

NIS očuvao stabilnost uz investicije veće od 25 milijardi dinara

Poslovanje NIS grupe u 2020. godini bilo je pod snažnim uticajem izuzetno nepovoljnih makroekonomskih okolnosti izazvanih pandemijom korona virusa, koja je uzrokovala značajne zdravstvene izazove i pad potražnje za naftnim derivatima. Na rezultate je uticao i pad cena nafte na svetskom tržištu, s obzirom na to da je prosečna cena nafte tipa Brent u 2020. godini bila je 41,7 dolara za barel što je 35 odsto manje u odnosu na 2019. godinu. Međutim, nastavljen je investicioni ciklus u okviru koga je tokom 2020. godine u razvojne projekte investirano 25,3 milijarde dinara, navodi se u saopštenju ove kompanije.