Nafta i gas

Gaspromnjeft će biti u plusu, čak i dok je cena nafte u minusu

Bićemo u stanju i da povećamo svoju proizvodnju, čak i ako trenutna situacija na tržištu potraje, izjavio je Aleksandar Djukov, generalni direktor kompanije Gaspromnjeft.

Da li će SAD biti najveći gubitnik naftnog rata Rijada i Moskve?

Saudijska Arabija pokušava drastičnim pojeftinjenjem svojre nafte i najavom povećavanja proizvodnje „crnog zlata” da vrati Rusiju za pregovarački sto, „ili da primora SAD da u cilju zaštite svojih proizvođača nafte iz škriljaca – osuđenih na masovni bankrot pri sadašnjim cenama nafte - intervenišu i podstaknu sklapanje novog sporazuma”.
(ilustracija biltena Nedelja NNKS - Mohamed bin Salman, Donald Tramp i Vladimir Putin)

Korona i arapsko-ruski naftni rat prepolovili cenu nafte

Nafta dodatno pojeftinjuje nakon Trampove zabrane ulaska u SAD. Arapske države OPEK-a preplaviti tržište “crnim zlatom” u svojoj bici s Rusijom za tržišni udeo. Cene nafte su se ovih dana gotovo “prepolovil”e u odnosu na početak godine.

Nastavlja se naftni rat

Saudijska Arabija odbacuje predloge zvanične Moskve da se ponovo pregovara o budućoj proizvodnji sirove nafte u okviru OPEK+ i povećava kapacitete za proizvodnju nafte za milion barela dnevno.

Bugari akcionari u grčkom gasnom terminalu

Bugarska postaje akcionar u LNG terminalu u grčkom Aleksandrupolisu i rezervisala je alternativne količine ruskom gasu - energent iz SAD i Katara za isporuke tokom narednih 10 godina.

Drastično pojeftinjenje sirove nafte - rat cenama Saudijske Arabije i Rusije

Nafta je na svetskim tržištima pojeftinila danas za više od 30 odsto, najviše od 1991. godine. Posle neuspešnog dogovora oko dodatnog smanjenja proizvodnje „crnog zlata” članica naftnog kartela OPEK sa nečlanicama ove asocijacije u petak – da bi se izbegle posledice slabljenja globalne ekonomija zbog korona virusa - Saudijska Arabija je započela cenovni rat s Rusijom, smanjivši drastično svoje prodajne cene i najavljujući povećanje proizvodnje.

OPEK predložio dodatni rez - čeka se Rusija

Članice naftnog kartela OPEK-a danas se sa Rusijom dogovaraju o dodatnom smanjenju proizvodnje sirove nafte kako bi se cena barela održala na nivou od oko 60 dolara.

Cena barela „crnog zlata“ ponovo bi mogla biti samo 30 dolara

Ove nedelje se sastaju ministri zemalja proizvođača nafte OPEK i njihovi saveznici, kako bi odlučili o novom krugu smanjenja proizvodnje „crnog zlata“, kako cena ne bi pala na 30 dolara za barel. Analitičari procenjuju da ni smanjenje kolektivne proizvodnje od milion barela dnevno možda više neće biti dovoljno.

Antić: Želimo sigurno snabdevanje gasom

Aleksandar Antić, srpski ministar rudarstva i energetike je na Šestom ministarskom sastanku Saveta Južnog gasnog koridora u Bakuu istakao da će taj projekat imati značajan uticaj na snabdevanje gasom Zapadnog Balkana.

OPEK+ još bez strategije za korona virus

Ruski otpor predlogu OPEK-a da se dodatno smanji proizvodnja sirove nafte zbog smanjenja potrošnje u Kini zbog korona virusa. Dok Kina povećava izvoz naftnih derivate, da bi se rešila zaliha banke obustavljaju kreditne linije ranije odobrene nekim kineskim nezavisnim rafinerijama.