Nafta i gas

NIS – fleksibilna naftna kompanija spremna da unapređuje svoje poslovanje

U pandemiji virusa korona NIS je uspeo da ostvari oba prioritetna cilja: da sačuva zdravlje zaposlenih i obezbedi stabilnost snabdevanja tržišta naftnim derivatima, što je preduslov za energetsku bezbednost zemlje, kaže Andrej Tučnin, prvi zamenik generalnog direktora NIS-a i direktor Divizije Downstream u intervjuu za portal Balkanmagazin.

OPEK+ sutra o strategiji buduće proizvodnje nafte

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni partneri - proizvođači nafte predvođeni Rusijom pregovaraće sutra na ministarskom nivou u formatu OPEK+ o produžavanju ograničenja proizvodnje, kako bi cenu podigli i održali na nivou koji njima odgovara.

Naftne bušotine kod Subotice u skladu sa zakonom

Sve aktivnosti na istražnim radovima koje NIS vrši u Ludoškoj ulici na Paliću obavljaju u skladu sa u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima, rekao je Saša Igić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku na današnjem okruglom stolu o naftnim bušotinama kod Subotice. NIS je spreman na dijalog sa meštanima koji se obrate kompaniji, poručili sui z NIS-a.

Balkanski tok kasni dva-tri meseca

Izgradnja gasovoda Balkanski tok zbog korona virusa kasni dva do tri meseca, a bugarski premijer Bojko Borisov je svom današnjem gostu, srpskom predsedniku aleksandru Vučiću rekao da se nada da će ovaj projekat uspeti pa će do kraja godine biti moguće napraviti sastanak na granici, da se vidi šta je sve urađeno.

Severnog tok 2 startuje pre Nove godine

Gasprom najavljuje puštanje u pogon Severnog toka 2 do kraja godine. Amerika zapretila novim sankcijama protiv ovog gasovoda.

Rusija zabranila uvoz naftnih derivata

Vlada Rusije uvela zabranu uvoza goriva da bi osigurala energetsku bezbednost zemlje i stabilizovala situacija na domaćem tržištu goriva.

Gastrans dobio saglasnost na pravila o radu transportnog sistema

AERS dao saglasnost na Pravila o radu transportnog sistema za prirodni gas Gastransu d.o.o. Novi Sad.

Bugarska priprema državnu konkurenciju privatnim naftašima

Da bi naterala private nafte kompanije, koje imaju benzinske pumpe u Bugarskoj, da cene goriva brže usklađuju sa pojeftinjenjem sirove nafte vlada u Sofiji planira formiranje državne naftne kompanije.

Bugarski tok kasni – Grci i zvanično u igri za gradnju gasovoda Istmed

Deo Turskog toka kroz Bugarsku neće biti završen do 1. juna, datuma koji je prvobitno najavio tamošnji operator gasnog transportnog sistema Bulgartransgas, već krajem ove godine. Istovremeno, grčki parlament je odobrio sporazum o izgradnji direktnog konkurenta Turskom toku - Istočno-mediteranskog gasovoda Istmed.

Očuvanje ključnih investicija i dalji razvoj kompanije u fokusu NIS-a

“NIS je sproveo odlučne operativne i finansijske mere, kako bi se suočio sa izazovima koje nameću novonastale okolnosti. Velikim naporima svih zaposlenih očuvane su stabilna proizvodnja, prerada i distribucija naftnih derivata. Sada idemo dalje i nastavljamo rad na ključnim investicionim projektima koji garantuju dalji razvoj i stabilnu budućnost naše kompanije”, rekao je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.