Nafta i gas

Dojče vele: Kome uopšte treba Severni tok 2?

Zbog napada na ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u Nemačkoj se diskutuje o mogućim posledicama. Govori se i o obustavljanju izgradnje gasovoda Severni tok 2. Kakve bi bile posledice i ima li alternative?)
(Ilustracija: Dojče vele)

Kvalitet garant osvajanja novih tržišta

NIS, jedini proizvođač naftnih derivate u Srbiji, kontrolu obavlja u više nivoa, od početnog, proizvodnog, do krajnjeg, kada stigne do rezervara automobila, jer jedino tako potrošačima mogu garantovati najkvalitnije gorivo. Zahvaljujući tome NIS uspešno razvija maloprodajnu mrežu u Srbiji i region, tako da trenutno više od petine maloprodajnih objekata ima u inostranstvu, uključujući i zemlje EU.

Rusija smanjuje zavisnost od nafte – Kuvajtu preti bankrot

Zahvaljujući rastu rvisokotehnološkog sektora zavisnost Rusije od nafte, koja je jedan od najvećih izvoznika energenata u svetu, postaje sve manja dok se Kuvajt, koji raspolaže sa najvećim zalihama nafte, našao pred bankrotom.

AERS odobrio Jugorosgasu plan gasifikacije juga Srbije

Agencija za energetiku Republike Srbije je dala saglasnost na Plan razvoja transportnog sistema Jugorosgas –Transport d.o.o. za period 2020-2029. godina.

Afera oko Alekseja Navaljnog neće ugroziti Severni tok 2

Eventualne sankcije EU Rusiji zbog slučaja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog ne mogu da se odnose na završetak gasovoda "Severni tok 2", rekla je juče nemačka kancelarka Angela Merkel.

Makedonija otpočinje sa gasifikacijom naseljenih mesta

Dve kompanije zainteresovane su za projekat izgradnju distributivne gasne mreže vredan 300 miliona evra u Severnoj Makedoniji.

Rusija počela da eksploatiše naftu na Kubi

„Zarubežnjeft“, ruska državna kompanija počela je da eksploatiše naftu na nalazištu „Boka de Haruko“ na Kubi.

Gas neće poskupeti - jeftinija gasifikacija čeka izmenu pravilnika

Gas neće poskupeti a interesovanje za priključivanje na gas je veliko, a to će sa završetkom radova moći oko pola miliona potrošača, rekao je za RTS Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa" i potvrdio da će sto posto do kraja iduće godine biti gasifikovani i Beograd i Vojvodina.

Bulgartransgas kupio udeo u gasnom terminalu u Aleksandropolisu

Grčki Gastrejd prodao je 20% akcijskog kapitala bugarskoj kompaniji Bulgartransgas TPG terminal u Aleksandropolisu, koji treba da počne da radi početkom 2023. godine.

Turska će 2023. godine početi s eksploatacijom gasa u Crnom moru

Novo nalazište gasa u Crnom moru, čija eksploatacija bi mogla početi već 2023. godine, vredi 80 milijardi dolara. Ovo otkriće pomoći će Turskoj da smanji budžetski deficit i uvoz prirodnog gasa, jer ova zemlja je 99% zavisna od uvoza.