Nafta i gas

Novatek širi spektar aktivnosti u pravcu dekarbonizacije

Najveći ruski proizvođač prirodnog gasa Novatek preduzima nove korake u pravcu razvoja segmenta poslovanja koji se odnosi obnovljive izvore energije. Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu bio je prilika da ova ruska kompanija i energetska kompanija Fortum sklope sporazum prema kome će Novatek kupovati električnu energiju koju finska kompanija proizvodi u svojim vetroelektranama u Rusiji. Istovremeno je sklopljen sporazum sa francuskim energetskim gigantom Total Enerdžiz o saradnji u pravcu dekarbonizacije kroz uvođenje obnovljivih izvora energije, uključujući i razvoj proizvodnje čistog vodonika. (Foto: TotalEnergies)

MOL grupa kupuje OMV maloprodajnu mrežu u Sloveniji

Koncern MOL grupa postigao je dogovor sa austrijskom kompanijom OMV da kupi udeo od 92,25 odsto u kompaniji OMV Slovenija, po ceni od 301 milion evra, navodi se u saopštenju mađarske kompanije. MOL grupa je trenutno treći igrač po snazi na tržištu maloprodaje i poseduje 48 servisnih stanica MOL, uz pet servisnih stanica u Sloveniji pod hrvatskim brendom INA. (Transakcija uključuje 120 servisnih stanica širom Slovenije. Foto: OMV)

Rusija gradi Pakistanski tok

Rusija i Pakistan su potpisali međudržavni sporazum o izgradnji 1.122 kilometara dugog gasovoda “Pakistanski tok” čija se vrednost procenjuje na oko dve milijarde evra. Gasovod koji će izgraditi Rusija treba da poveže prijemne terminale za tečni prirodni gas u priobalju zemlje sa njenim severnim oblastima, gde će se graditi elektrane na tečni prirodni gas. (Projekat je najveća ruska investicija u ovu južnoazijsku državu nakon što je Moskva izgradila Pakistanske čeličane u julu 1973. godine. Foto: Shutterstock)

Smena direktora Eksona poruka za naftne kompanije

Deoničari američke naftne kompanije Ekson Mobil (ExxonMobil) stali su na stranu aktivnog investicionog hedž fonda Endžin 1, koji je kritikovao klimatsku strategiju ovog naftnog giganta i podržali predlog za smenu najmanje dva direktora upravnog odbora, što se smatra ozbiljnim porazom za ovu nekada moćnu kompaniju. (Fond je kritikovao i nespremnost naftne kompanije da raspodeli i preusmeri svoje aktivnosti na obnovljive energetske resurse. Foto: AP)

Francuski Total menja naziv kompanije

Francuska energetska grupacija Total, sprema se da promeni ime u TotalEnerdžiz (TotalEnergies), kako bi istakla svoju orjentaciju ka čistijim izvorima energije. Ova kompanija, osnovana 1924. godine pod nazivom Francuska naftna kompanija (Compagnie francaise des petroles), trebalo bi da akcionarima predloži novo ime tokom generalne skupštine koja će se održati 28. maja. (Izvršni direktor Total-a Patrik Pujane je izjavio da kompanija namerava da postane multienergetska kompanija koja će odgovoriti na dvostruke izazove energetske tranzicije. Foto: Total reflexsystems.co.uk)

SAD odustale od sankcija protiv Severnog toka 2

Nemačka je danas potvrdila planove američke administracije da ukine sankcije kompaniji koja gradi gasovod "Severni tok 2" do Evrope i njenom izvršnom direktoru. Nemačka državna Pomorska i hidrografska agencija (BHS) već je ranije odobrila postavljanje cevi za gas za „Severni tok 2” u nemačkim vodama, s tim da se konstrukcija može nastaviti tek krajem maja, saopštilo je ovo nemačko regulatorno telo u ponedeljak. (Ocenjuje se da nova američka administracija nije voljna da ugrozi svoje odnose sa Nemačkom zbog gasovoda. Foto: Vitaly Nevar, TASS)

Rusija raspolaže rezervama nafte i gasa barem do 2080.

Ruske rezerve nafte će uz trenutni tempo proizvodnje, trajati do 2080. godine, izjavio je ministar prirodnih resursa i životne sredine Aleksandar Kozlov, u intervjuu ruskom magazinu RBC. Prema oceni ministra Kozlova rezerve nafte i gasa mogle bi se čak i povećati ukoliko se pojačaju geološka istraživanja. (Foto: Rojters, Sergej Karpkuhin)

Snažan rast neto dobiti NIS-a u prvom kvartalu

Poslovanje NIS grupe u prvom tromesečju 2021. godine odvijalo se pod snažnim uticajem okolnosti nastalih usled pandemije COVID-19. Bez obzira na to, NIS je višestruko unapredio finansijske rezultate u odnosu na prvi kvartal prošle godine, brinući istovremeno o zdravlju zaposlenih, saradnika i potrošača, saopštila je ta kompanija. (Foto: NIS)

Rusi obustavljaju isporuku gasa BiH

Kompanija Energoinvest, snabdevač i uvoznik prirodnog gasa u Federaciji BiH danas je objavila saopštenje u kome se navodi da će od petka, 7. maja u 6 sati doći do obustave isporuke gasa ovom tržištu. (Do obustave isporuka tečnog prirodnog gasa dolazi zbog toga što kompanija BH Gas d.o.o. Sarajevo nije izmirila davanja za mart prema Energoinvestu, iako su direktni potrošači izmirili svoje obaveze. Foto: Gasprom)

Saradnja Izraela i Emirata u gasnom projektu

Izraelska energetska kompanija spremna je da proda svoj udeo u poslovima eksploatacije gasnog polja u istočnom Mediteranu vodećoj državnoj kompaniji iz Abu Dabija, za više od milijardu dolara. U pitanju je najveći komercijalni projekat posle normalizacije odnosa dve zemlje. (Izraelska kompanija Delek Driling prodaće 22 odsto udela u gasnom polju Tamar kompaniji iz Emirata Mubadala Petroleum. Foto: en.globes.co.il)