Nafta i gas

SAD se zalažu za izgradnju gasovoda Istočni Mediteran

Sjedinjene Države podržavaju izgradnju podmorskog gasovoda koji bi Evropu snabdevao prirodnim gasom iz istočnog Mediterana, izjavio je američki državni sekretar za energetiku Dan Brulet. Ova poruka dolazi usred već nedeljama zaoštrene retorike između SAD i Rusije povodom nastavka radova na gasovodu Severni tok 2, i dok Turski tok na svom evropskom putu preko balkanskih zemalja, ulazi u finalnu fazu. Analitičari ocenjuju da su Jugoistočna Evropa i Istočni Mediteran važno čvoriste energetskih tokova, i da je već samim tim, njihov geopolitički značaj izuzetan. (foto: greece.greekreporter.com)

Turski tok sa fokusom ka Evropi

Gasovod "Turski tok", projekat ruskog "Gasproma" i turskog "Botaša”, ima za cilj da obezbedi stabilno snabdevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope. Komercijalne isporuke gasa krenule su 1. januara ove godine, a šefovi ruske i turske države Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan su 8. januara, na zvaničnoj ceremoniji oglasili puštanje u rad gasovoda. Ruska gasna kompanija i njeni turski partneri sada razgovaraju o tome kako da se “Turski tok” koristi za isporuku ruskog gasa u Evropu, a i smanjuje se tražnja u Turskoj. (foto: turkstream.info)

TAP: Uz prenos gasa i vodonik

Kompanija koja upravlja razvojem projekta Transjadranskog gasovoda (TAP) naručila je tehničku studiju o mogućnosti da se njegovim cevima, uz prirodni gas, prenosi i vodonik. Izvršni direktor TAP kompanije Luka Šijepati je rekao da bi prve ocene o izvodljivosti mogle da budu spremne polovinom sledeće godine. Odluka o eventualnom transportu vodonika mogla bi biti doneta zajedno sa onom o proširenju kapaciteta TAP gasovoda. (foto: oktobar 2019, Kompresorska stanica Kipoi, Grčka, TAP)

Kina: Najveće svetsko rastuće tržište

Potrebe Kine za naftom beleže stabilan rast od trećeg kvartala ove godine. Očekivanja su da će se zbog takvog trenda, uvoz sirove nafte u Kinu povećati za šest do osam odsto naredne godine i približiti se nivou od 12 miliona barela dnevno. I potražnja za gasom će biti veća. Državna kompanija PetroČajna (PetroChina) je objavila procenu da će se potražnja za gasom, koja je već porasla za 33 odsto tokom protekle dve godine, u narednih 15 godina udvostručiti. Ova kompanija takođe najavljuje da će veći deo snabdevanja gasom moći da se obezbedi iz sopstvenih izvora. (foto: Petroleum Economist)

Novi soj virusa i odugovlačenje bregzita obaraju cenu nafte

Cena nafte na početku ove sedmice pala za oko tri posto
(Dover, 21.12.2020 - parkirani kamioni pošto je Francuska zabranila sva putovanja iz Velike Britanije na 48 sati, od ponoći u nedelju, uključujući kamione koji prevoze teret kroz tunel ispod Lamanša ili iz luke Dover na južnoj obali Engleske)

EU: Manje novca za fosilna goriva

Predstavnici 27 zemalja članica EU postigli su sredinom meseca politički dogovor kojim je isključena mogućnost da se projekti vezani za fosilna goriva, uključujući i prirodni gas, finansiraju iz 17,5 milijardi evra vrednog Fonda za pravednu tranziciju. Gotovo istovremeno, Evropska komisija je predložila i ograničenje za finansiranje prekogranične infrastrukture za prirodni gas. Iako tek treba formalno da budu sprovedene u delo, obe inicijative pozivaju se na obaveze koje proizilaze iz Evropskog zelenog dogovora, čiji je cilj dostizanje klimatske neutralnosti u EU do 2050. godine. (foto: EPA-EFE-Olivier Hoslet)

Oprezan oporavak naftnog tržišta u 2021.

Cene nafte su u porastu, zbog optimizma koji je donela najava vakcinacije protiv korona virusa. Međutim, vodeće svetske finansijske institucije i konsultantske kuće pozivaju na oprez zbog mogućih, još restriktivnijih mera i zatvaranja u Evropi, jer je pandemija u punom zamahu. To je i razlog što je brzina oporavaka globalne privrede u mesecima koji dolaze još uvek neizvesna, a samim tim, upitna je i tražnja za naftom.

Britanija ukida podršku naftno - gasnim projektima u inostranstvu

Britanski premijer Boris Džonson poručio je sredinom decembra na globalnom Samitu o klimi da će Britanija prestati da finansira, subvencioniše ili promoviše projekte svojih kompanija u inostranstvu koji se odnose na fosilna goriva. Britanska agencija za finasiranje izvoza za sada nastavlja da razmatra zahteve za podršku naftno-gasnih projekata, paralelno uz one koji dolaze iz sektora obnovljivih izvora energije. Najava britanske vlade nailazi na oštre kritike nerazvijenih zemalja, Prva reakcija stigla je iz Mozambika, gde Britanija učestvuje u francuskom projektu vrednom 20 milijardi dolara. (foto: Britanski premijer Boris Džonson, Offshore-energy.biz)

NIS uložio više od 800 miliona evra u Rafineriju nafte u Pančevu

Od 2009. godine u modernizaciju Rafinerije nafte u Pančevu uloženo je više od 800 miliona evra i ona je sada jedna od najmodernijih u regionu, rekao je Andrej Tučnin, prvi zamenik generalnog direktora NIS-a za preradu i promet. (foto: Rafinerija nafte Pančevo, NIS)

Početak vakcinisanja pogurao cene nafte na gore ali oprezno

Dok je u SAD počela vakcinacija kao najava kraja pandemije, u Nemačkoj zaoštravaju mere i uvode karantin zbog ubrzanog širenja virusa
(ilusttracija, zbog protivrečnih signala o pandemiji, oprezan rast cena sirove nafte)