Nafta i gas

Antić: Želimo sigurno snabdevanje gasom

Aleksandar Antić, srpski ministar rudarstva i energetike je na Šestom ministarskom sastanku Saveta Južnog gasnog koridora u Bakuu istakao da će taj projekat imati značajan uticaj na snabdevanje gasom Zapadnog Balkana.

OPEK+ još bez strategije za korona virus

Ruski otpor predlogu OPEK-a da se dodatno smanji proizvodnja sirove nafte zbog smanjenja potrošnje u Kini zbog korona virusa. Dok Kina povećava izvoz naftnih derivate, da bi se rešila zaliha banke obustavljaju kreditne linije ranije odobrene nekim kineskim nezavisnim rafinerijama.

Nova podrška Severnom toku 2

Austrija je protiv sankcija, gasovod Severni tok 2 biće dovršen, izjavio je austrijski ambassador u Rusiji Džon Aigner.

Crnogorska gasna NATO propaganda

U Crnoj Gori se posle posete Stivena Vinberga, pomoćnika sekretara SAD za fosilnu energiju uveliko priča da Luka Bar može biti baza za skladištenje i distribuciju tečnog gasa iz SAD ka Evropi. Pitanje je, međutim, ko bi trošio taj gas, a teško je i razumeti kako će LNG terminal u Baru da se uklopi u već definisanu evropsku sliku gasovoda i terminala.

Gastrans dobio sertifikat - nezavisni operator transporta prirodnog gasa

Savet AERS-a izdao je Gastransu d.o.o. sertifikat kao nezavisnom operatoru transporta prirodnog gasa.

Nafta pod snažnim uticajem korona virusa

Iako je posle višenedeljnog pojeftinjenja cena sirove nafte na svetskom tržištu počela da raste analitičari procenjuju da će korona virus stvoriti novu prezasićenost ponudom "crnog zlata", a Goldman Saks je na osnovu nove procene pada potrošnje nafte u Kini smanjio na 53 dolara za barel svoju raniju prognozu cene nafte do kraja godine.

Zbog koronovirusa potražnja za naftom pala na najniži nivo od 2011.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) upravo je smanjila je svoju prognozu rasta globalne potražnje za naftom u 2020. godini za 365.000 barela na dan - na 825.000 barela dnevno, što je najniži nivo od 2011. godine.

Ekologija primarna u svim segmentima poslovanja pančevačke rafinerije

NIS-ova rafinerija nafte u Pančevu nastavlja proces modernizacije i povećavanja konkurentnosti, što je svrstava u vrh evropskih fabrika za preradu nafte. A zaštita životne sredine je ključni element svih novih projekata u RNP.

Crnogorska luka Bar može biti čvorište za američki prirodni gas

Stiven Vinberg, američki podsekretar za fosilna goriva za TVCG tvrdi da bi Crna Gora mogla postati energetsko čvorište za distribuciju prirodnog gasa iz Sjedinjenih Američkih Država, da luka Bar ima idealnu poziciju da prihvata tečni gas i predstavljala bi čvorište odakle bi tečni gas transportovali u druge zemlje.

SAD spremaju nove sankcije za Severni tok 2

Kongres SAD bi u februaru ili martu mogao da usvoji novi paket sankcija projektu „Severni tok 2“, koji bi bio usmeren protiv investitora i kompanija koje dobijaju gas preko gasovoda, izjavio je za Sputnjik Kris Kuns, član Odbora Senata za spoljne poslove.

Prva Prethodna
1/144
Poslednja Sledeća