Nafta i gas

Sve veća proizvodnja gasa iz polja Šah Deniz

Azerbejdžan je ove godine za četvrtinu povećao proizvodnju gasa u svom najvećem nalazištu - Šah Deniz.

SAD priznale – nećemo moći da zaustavimo „Severni tok 2“

SAD priznale poraz u slučaju gasovoda „Severni tok 2“ i pored toga što je Senat izglasao budžet za odbranu, u koji su uključene sankcije gasovodu „Severni tok 2“ i vojna pomoć Ukrajini, u iznosu od 738 milijardi dolara. Iz Kremlja komentarišu da se ove američke sankcije ne dopadaju ni Evropi ni Rusiji.

OPEK i Rusija dogovorili novo smanjenje proizvodnje nafte

OPEK i njeni saveznici nastaviće i naredne godine s koordinisanim smanjenjem proizvodnje nafte, započetim 2017. godine kako bi sprečili pojeftinjenje nafte.

Političke gasne varnice oko bugarske trase „Turskog toka”

Jučerašnju priču oko brzine gradnje kopnene trase gasovoda „Turski tok” kroz Bugarsku začinile političke izjave oko NATO, EU, SAD…
(mapa gasovoda „Turski tok” kroz Bugarsku)

Odvrnute slavine za „Snagu Sibira“

Svečano je otvoren gasovod „Snaga Sibira”, kojim će ruski gas stizati u Kinu, a koji eksperti ocenjuju kao važan ruski geopolitički projekat.
(Ruski predsednik Vladimir Putin putem telemosta pušta gas u cevovod „Snaga Sibira“, foto Gazprom)

Naftu proizvedenu u Rumuniji NIS prerađuje u Pančevu

NIS Petrol Rumunija je u ovoj susednoj zemlji na istražnim bušotinama već počeo sa eksperimentalnom proizvodnjom sirove nafte i prirodnog gasa. Dok se nafta na preradu dovozi u Srbiju, u pančevačku rafineriju, proizvedeni gas se koristi za proizvodnju električne energije – za sopstvene potrebe, kao i za prodaju na rumunskom tržištu.

Gas iz Afrodite do evropskih potrošača preko Egipta

Kipar je dao koncesiju na eksploataciju prirodnog gasa u podmorskom nalazištu Afrodita, čije se reserve procenjuju na 116 milijarde kubnih metara.

Danska odobrila gradnju Severnog toka 2

Danska je izdala dozvolu za izgradnju „Severnog toka 2“u svojim teritorijalnim vodama, navodi se u saopštenju danske Agencije za energetiku.

Četiri decenije gasovoda Horgoš-Batajnica-Zvornik

Gasovod Horgoš-Batajnica-Zvornik, takozvani „stub“ gasovodnog sistema Srbije je 6. septembra ove godine napunio 40 godina postojanja i rada. Da bi Mađari izgradili gasovod kojim će se gas transportovati direktno do Horgoša srpska strana im je obezbedila kredit od 70 miliona dolara.

Akcije saudijskog Aramka konačno na berzi

Aramko, saudijski naftni gigant bi mogao postati najskuplja kompanija na svetu, s čijim se akcijama trguje. Cena akcija biće saopštena 17.novembra. Vrednost na berzi bi moga dostići čak dva biliona dolara.