Nafta i gas

Politizacija gasnih energetskih projekata izaziva probleme u sektoru

Stručnjaci u oblasti energetike iz Bugarske, Turske, Srbije i Rusije za vreme diskusije u Sofiji o razvoju gasnih projekata na Balkanu su istakli da je krajnje vreme da se politizacija projekata u oblasti energetike smanji.
Fotografija: BTA

Bugari imaju rezervni plan za transport ruskog gasa iz Turske

Gas iz Turskog toka kroz Bugarsku do Srbije, mogao bi poteći već postojećom bugarskom gasovodnom mrežom, ako do 1. januara 2020. godine ne bude završen gasovod kroz ovu zemlju od turske do srpske granice, istakli su bugarski stručnjaci na juče održanom okruglom stolu u Sofiji “Razvoj gasnih projekata u regionu Balkana”
(ilustracija, Trasa Turskog toka kroz Crno more)

Češka će imati glavnu ulogu u transportu gasa iz "Severnog toka 2"

Od 55 milijardi metara kubih gasa, koliko će godišnje teći ovim gasovodom, čak 45,1 milijardi kubika gasovodom Eugal usmeriće se u Češku
(ilustracija, gradnja gasovoda Eugal kroz Češku)

DEPA prvi dobavljač gasa za Bugarsku izvan Gasproma

Umesto od “Gazproma” “Bulgartransgaz” će od grčke kompanije DEPA kupiti million i po megavat časova gasa.

Šampionsko točenje goriva za NIS-ove potrošače

Roman Rusinov - specijalni gost na GAZPROM benzinskoj stanici „Novi Beograd

Poskupeli benzin i evrodizel, TNG jeftiniji

Prosečna maloprodajna cena evrodizela i benzina u Srbiji za prethodnih mesec dana je porasla za oko 3 din/l, dok je cena TNG autogasa smanjena za 0,6 din/l.

Sa NIS i Mastercard do UEFA Champions League

Kompanija NIS i Mastercard, zvanični sponzor UEFA Champions League, pripremile su specijalna iznenađenja za potrošače koji se prilikom kupovine na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama opredele za plaćanje Mastercard platnom karticom.

Srbijagas postao većinski vlasnik Gas prometa

Generalni direktori "Srbijagasa" Dušan Bajatović, "Gas prometa" Istočno Sarajevo-Pale Milomir Draganić i direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Snežana Vujnić potpisali su danas u Banjaluci ugovor o uređenju imovinskopravnih odnosa, statusnopravnih pitanja i ulaganja u preduzeće "Gas promet".

Ukrajina se bori za „neprijateljski“ gas

Iako je Ukrajina usvojila u Radi zakon kojim se Rusija proglašena za neprijatelja i agresora, formalno i apsurdno, sada se Kijev bori da preko teritorije Ukrajine ide „neprijateljski“ gas. Ipak je napravljen i akcioni plan u slučaju da na pregovorima sa Rusijom ne zaključi novi sporazum o tranzitu ruskog gasa preko njene teritorije.

Srbija spremna za izgradnju gasovoda, čekaju se drugi

Izgradnja magistralnog gasovoda kojim ruski gas iz Turskog toka treba da prođe i kroz Srbiju ne zavisi samo od Rusije, nego i od stava Mađarske i Bugarske, izjavio je danas Jurij Borisov, potpredsednik ruske vlade