Nafta i gas

Neto dobit NIS-a u drugom kvartalu godine 3,1 milijardu dinara

Neto dobit NIS-a u drugom kvartalu 2019. godine iznosila je 3,1 milijardu dinara, što je 19 puta više u odnosu na prvi kvartal tekuće godine. U strateške projekte uloženo je 18,4 milijarde dinara, što je sedam odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Aleksandar Novak: Turski tok će proći kroz Bugarsku

Turski tok će proći kroz Bugarsku a ne kroz Grčku, izjavio je danas ruski minister energetike Aleksandar Novak u Turskoj, precizirajući da će trase u Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj biti puštane u etapama.

Pola veka pančevačke rafinerije

U šestu deceniju rada Rafinerija nafte u Pančevu ulazi kao jedna od najboljih u Evropi, a po završetku pogona Duboke prerade će biti ispred mnogih, kaže za Balkanmagazin Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u NIS-u.

LNG terminal na Krku – nagazna mina

Da li je LNG terminal na Krku mina o kojoj je govorio Kuščević? pita se Mirela Ahmetović, načećnica Opšine Omišalj na Krku, ističući da se ne radi u skladu sa dozvolom. Hrvatsku predsednicu, Kolindu Grabar-Kitarović, koja je prilikom posete ovom ostrvu zaobišla Omišalj građani pozdravili transparentom sa natpisom "Protiv plutajućeg LNG terminala", piše Novi list.

Brisel odobrio gasno povezivanje BiH i Hrvatske

BH-Gas od Generalnog direktorat za politiku susedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR, Brisel) juče je dobio odobrenje za izradu Idejnog projekta i tenderske dokumentacije za gasovod koji će BiH povezati sa Hrvatskom, čime će izbeći zavisnost od ruskog gasa.

Ukrajincima stigao prvi tanker sa američkom naftom iz škriljaca

U Odesu je u subotu uplovio tanker sa 75.000 tona američke nafte koju je za preradu kupila Ukrtatnafta. Rusija je od 1. jula zabranila izvoz uglja, sirove nafte i naftnih derivata u Ukrajinu.

OPEK nastavlja sa smanjenom proizvodnjom – Umire li naftaški kartel?

Desilo se ono što su najavili lideri Rusije i Saudijske Arabije. OPEK je juče dogovorio nastavak smanjivanja proizvodnje „crnog zlata". Iran upozorava: „OPEK umire".

Rusija i S. Arabija za produženje sporazuma OPEC

O daljoj sudbini ovog dogovora predstvnici kartela OPEC i njegovih saveznika razgovaraće početkom naredne sedmice
(Osaka 28. juna 2019. Ruski predsednik Putin i saudijski princ Salman na sastanku G20 u japanskom gradu Osaki)

Na novi dogovor OPEK-a uticaće sastanak G20

Sankcije Vašingtona srezale su ponudu nafte na međunarodnom tržištu više od efekata koje je postigao dogovor OPEC +. Nova strategija naftaškog kartela, koja će biti dogovarana u ponedeljak i utorak u Beču, zavisiće i od efekata sastanka G20, pre svega od eventualnog dogovora Trampa i Si Đinpinga o eventualnom prestanku trgovinskog rata.

Priprema se formiranje regionalne kompanije za IAP

BH-Gas je usvojio akte za formiranje regionalne kompanije za Jadransko-jonski gasovod, kojim Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Hrvatska planiraju da se povežu na gasovod TAP, kojim će stizati gas iz Azerbejdžana. Sedište IAP-a biće u Splitu.