U Južnoafričkoj Republici otkriven novi korona virus

M.L.

Varijanta NeoCoV se zasad još nije prenela na čoveka ali naučnici upozoravaju da će do toga doći

Novi i potencijalno dosad najopasniji korona vius, koji je označen kao NeoCoV, otkrili su naučnici iz laboratorije u kineskom gradu Vuhanu. Virus je, kako javlja AFP, otkriven kod slepog miša u Južnoafričkoj Republici. Eksperti tvrde da je smrtosnosniji i prenosniji od svih dosad poznatih varijanti virusa SARS-CoV-2 koji izaziva oboljenje kovid -19.

Na čoveka dosad se nije preneo ali je, prema kineskim naučnicima, verovatno da će doći to toga.

Studija je sada u fazi tzv preprinta, tojest nije prošla kroz recencziju. Naučnici dodaju da su hitno potrebna nova istraživanja.

Prema vuhanskoj studiji, NeoCoV, otkriven u JAR, nije sasvim novi tip korona virusa. Varijanta NeoCoV se nadovezuje na korona virus MERS-CoV (MERS je skraćenica za Middle East Respiratory Syndrom, naziv ukazuje na mesto gde je najpre otkriven, u ovom slučaju Srednji istok).

Virus MERS je poznat još od 2012. Radi se o bolesti koja se prenosi od životinja na ljude. Varjanta NeoCoV se zasad još nije prenela na čoveka ali naučnici upozoravaju da će do toga doći.

"Virus je udaljen na samo jednu mutaciju od čoveka", dodaje se u ovoj studiji.

Stručnjaci ukazuju da antitela dobijena po preležavanju ili vakcinaciji protiv kovida-19 nisu efikasna protiv korona virusa MERS, tj varijante NeoCoV, i ne uspevaju da zaustave zarazu.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nastoji, ipak, da ovim povodom umiri javnost kako ne bi izbila panika, dok se ne sprovedu potrebne studije.

"Da li će novootkriveni virus predstavljati rizik za čovečanstvo, to će otkriti dalje studije", saopštila je SZO u odgovoru na pitanje koje je postavila ruska agencija TASS.

SZO dodaje da tesno sarađuje sa Svetskom organizacijom za zdravlje životinja, Organizacijom za ishranu i zemljoradnju, kao i s programom OUN za životnu sredinu na "monitorovanju i po potrebi reagovanju na nove pretnje novih tzv zoonotičkih virusa (infekcije prirodno prenosne između životinja i ljudi)".


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...