KOJA DIJETA JE NAJUSPEŠNIJA?

FoNet

Oni koji drže dijetu slobodno mogu da jedu hranu punu zasićenih masti, uključujući meso, puter i sir

Mnogi ljudi sa prekomernom težinom probali su i zatim odustali od dijeta koje zabranjuju njihovu omiljenu hranu. Popularna alternativa nudi ishranu sa smanjenim unošenjem ugljenih hidrata. Dijetetičari su dugo bili skeptični u pogledu učinka takvih dijeta. One omogućavaju unošenje hrane bogate proteinima i mastima, dok ograničavaju unošenje hleba, krompira, pirinča i ostale hrane sa dosta skroba. Medjutim, skeptici su bili iznenađeni rezultatima prošlogodišnjih istraživanja na Univerzitetu Harvard koja su ustanovila da takve dijete ne donose povećani rizik od srčanih oboljenja.

Najnovija studija Univerziteta Stenford, kako piše magazin Women's Health, potvrdila je te podatke i uporedila efikasnost nekoliko popularnih dijeta.

Pokojni doktor Robert Atkins je 1972. godine napravio preokret u svetu dijeta kada je saopštio ljudima koji su želeli da izgube težinu da moraju strogo da ograniče unošenje hrane bogate ugljenim hidratima, poput hleba i krompira. Atkinsovi saveti izgledali su revolucionarno. On je rekao da oni koji drže dijetu slobodno mogu da jedu hranu punu zasićenih masti, uključujući meso, puter i sir. Uprkos rezervisanom odgovoru medicinske zajednice, Atkinsova dijeta postala je svetska senzacija. Mnogi koji su je probali, poput Kristine Dilon, i – bili su zadovoljni rezultatima.

"Bila sam na Atkinsonovoj dijeti oko devet meseci i izgubila sam između pet i sedam kilograma. Ali što je još važnije, izgubila sam dva konfekcijska broja" - skromno je izjavila ona. Kristina Dilon je učestvovala i u najnovijem istraživanju o dijetama sa ograničenim ugljenim hidratima koje je sproveo Univerzitet Stenford. Ona je bila među 300 žena koje su pratile jednu od četiri različite dijete punih godinu dana.

Glavni istraživač, Kristofer Gardner, nije se bavio samo gubitkom težine.

"Jedna od zabrinutosti koje su zdravstveni profesionalci imali oko ovih dijeta, sa ograničenim unošenjem ugljenih hidrata, bila je mogućnost da hrana bogata mastima bude loša za ljude u smislu nivoa njihovog holesterola ili krvnog pritiska" - podsetio je dr. Gardner. Međutim, žene na Atkinsonovoj dijeti imale su normalan krvni pritisak i nivo holesterola. Prosečno, one su takođe izgubile dva puta više kilograma od žena na drugim dijetama, koje su imale manje zabrana unošenja ugljenih hidrata.

Gardner tvrdi da jednostavnost Atkinsove dijete može da bude ključ njenog uspeha jer, smatra on, "sve se svodi na ukidanje prečišćenih ugljenih hidrata – belog hleba, belog pirinča, kukurznog sirupa bogatog fruktozom i gaziranih napitaka".

Žene na Atkinsonovoj dijeti zamenile su zaslađena pića običnom vodom. Gardner kaže da je to moglo da ima veliku ulogu u njihovom gubitku težine.

Kardiolog Rendal Steford je koautor studije. On ističe da sami smanjujete rizik od srčanih oboljenja kada čuvate svoju težinu na zdravom nivou.

"Ova studija će promeniti moju praksu. Ubuduće ću više podržavati pacijente koji dođu a već su na Atkinsovoj dijeti i svakako ću sugerisati tu dijetu kao mogući razuman pristup za gubljenje težine" - izjavio je Steford.

Rezultati najnovijih istraživanja, objavljeni u Analima američkog medicinskog udruženja, mogli bi da imaju značajan uticaj pošto je gojaznost postala veliki problem širom sveta.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...