Zdravlje

Uoči stupanja na snagu zakona o obaveznoj vakcinaciji u Francuskoj: Vlada najavila skidanje maski, otvaranje diskoteka i vraćanje „u normalu“

Ko se zarazi u Francuskoj dobiće potvrdu ekvivalentnu vakcinalnom pasošu, ali ko se zarazi u inostranstvu van EU – moraće ipak da se vakciniše!
(ilustracija, U četvrtak, 20. januara, Žan Kastek je najavio postepeno ukidanje ograničenja, po planu koji će se poštovati ukoliko epidemijska situacija to dozvoli)

Francuska donela zakon o vakcinalnom pasošu: Vakcinacija obavezna i za strane sportiste „bez izuzetka“ i „do daljnjeg“

Nevakcinisani građani izgubiće slobodu kretanja zagarantovanu ustavom, dok se ukazuje paradoksalno poklapanje interesa farmaceutske industrije i antivakserske propagande
(ilustracija, Francuski parlament: Predlog zakona kojim se utvrđuje propusnica za vakcinu definitivno je usvojen u nedelju 16. januara tokom konačnog glasanja)

Posle debate o vakcinalnom pasošu u francuskom parlamentu: Na desetine poslanika dobilo pretnje smrću

Tri meseca uoči parlamentarnih i predsedničkih izbora, Makron uličnim rečnikom preti nevakcinisanim građanima; premijer Kasteks uverava da će građani sa vakcinalnim pasošem - iako zaraženi - moći da uđu u voz, dok će nevakcinisanima – iako nisu zaraženi - to biti zabranjeno!
(ilustracija, Red je beskrajan 4. januara 2022. godine ispred ove pariske laboratorije za testiranje na korona virus. REUTERS)

Kvebek uvodi porez za one koji odbijaju vakcinaciju protiv kovida 19

U Kvebeku su od 30. decembra lane uvedene oštre mere, kao što su zabrana izlaženja izvan stana od 22 do 5 sati
(ilustracija, Žena prolazi pored zatvorene prodavnice u tržnom centru u Montrealu, u nedelju, 2. januara 2022, dok se pandemija kovid-19 nastavlja u Kanadi. Neke mere koje je uvela vlada Kvebeka, uključujući zatvaranje prodavnica, stupile su na snagu 11. januara kako bi se pomoglo u suzbijanju širenja virusa u pokrajini (Graham Hughes / Kanadska štampa preko AP)

SAD: Novi svetski rekord – dnevni prirast obolelih više od milion

Dosad najveći dnevni prirast iznosio nešto manje od 600 hiljada
(Majami, 03.01.2022 - kolone vozila u redu za testiranje na kovid-19 na Floridi)

Pored soja delta, Francuska suočena i sa munjevitim širenjem soja omikron: Masovna bolovanja mogla bi da paralizuju ekonomiju?

„Umnožavanje odsustva zbog bolovanja može da onemogući organizaciju izvesnih ključnih javnih službi među kojima je distribucija hrane, bezbednost, energija, prevoz, komunikacija i zdravstvo“, piše u zaključku francuskog Saveta za bezbednost koji je sinoć zasedao sa premijerom Žanom Kasteksom
(ilustracija, Francuski premijer Kaseks, levo, i ministra zdravlja Veran govore o antikovid merama)

Zeman: Antivakseri se svete za sopstvenu beznačajnost

Nova vlada u Češkoj nagovestila je nedavno da će od 1. februara uvesti obaveznu vakcinaciju za starije od 60 godina ali pošto je naišla na velike otpore, odustala je od toga
(ilustracija, predsednik je potpuno vakcinisan i dobio je treću dozu vakcine. Tada se zarazio korona virusom, ali je vakcinacija bila glavni razlog što je imao blagi tok bolesti, navodi se na portalu refresher.cz)

Francuska vlada najavila obaveznu vakcinaciju: Zdravstveni pasoš postaće vakcinalni

Ako parlament u januaru odobri vladin predlog zakona o vakcinalnom pasošu to znači da će jedino potvrda o vakcinaciji, a ne više o negativnom testu, biti uslov za slobodno kretanje građana. Putnici iz zemalja van EU moraće da pokažu negativni test (24 sata) čak i ako su vakcinisani. Od subote prekid slobodnog kretanja sa Velikom Britanijom
(ilustracija, Biće sve teže preći francusku granicu)

Austrija: Kazna za nevakcinisane 600 evra

Kazna se, međutim, može ponavljati ukoliko građanin i dalje odbija da se vakciniše...
(ilustracija, protest u Beču krajem novembra kada je najavljeno novo opšte zaključavanje kao antikovid mera države, izvor DW)

Nemačka: Obavezna vakcinacija od februara 2022.

Uvode se i oštre mere protiv nevakcinisanih ukoliko se sadašnja situacija ne popravi
(Berlin, 02.12.2021 - Kancelarka Angela Merkel sinoć u Ministarstvu odbrane, povodom oproštaja od svoje kancelarske funkcije)