U JAPANU ŽIVI 92 HILJADE STOGODIŠNJAKA, OGROMNA VEĆINA ŽENSKOG POLA

ML

Ova zemlja po broju stogodišnjaka u odnosu na broj stanovnika, već dosta dugo i izrazito prednjači u svetu
(ilustracija, najstariji stanovnik Japana, Fusa Tacumi snimljena u aprilu na svoj 116 rođendan, foto https://mainichi.jp)

U Japanu, koji ima oko 127 miliona miliona stanovnika, kako javlja nacionalna agencija Kjodo, živi čak 92.139 ljudi koji imaju 100 i više godina. Ova zemlja po broju stogodišnjaka u odnosu na broj stanovnika, već dosta dugo i izrazito prednjači u svetu.

Ovo je, inače, najveći broj stogodišnjaka u istoriji zemlje, a možda je najzanimljivije jeste da čak 88 posto stogodišnjaka čine žene. A po prvi put otkad se vodi ova statistika, stariji od 80 godina čine preko 10 posto stanovništva...

Prema najnovijim stastičkim podacima, u poslednjih godinu dana se broj stogodišnjaka u ovoj zemlji povećao u odnosu na lane za 1.613, a raste, inače, uzastopno već 53 godine.

Nastariji žitelj ove zemlje jeste Fusa Tacumi, koja je ove godine u aprilu proslavila 116. rođendan i drugi je najstariji čovek na svetu (najstarija je Španjolka Mari Branias (Branyas), koja je starija od Takumijeve samo nekoliko sedmica.

U 1963-oj, kada se počela u Japanu voditi ova statistika, zemlja je imala 153 osobe starije od 100 godina. Već 1998. bilo ih je preko 10 hiljada.

Prema kratkom objašnjenju agencije, glavnu ulogu u ovome je imala sve bolja zdravstvene zaštita, ali znatan uticaj ima i jelovnik koji je veoma specifičan.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...