AMERIKANCI (NI)SU GLUPI

Autor:    Mark Titer

Tupavost glasa naroda u Americi, koji evropska elita ionako već vekovima omalovažava, možda sada dostiže istinski zadivljujuće razmere.

Mnogobrojni ruski komentatori izrazili su ljutnju ili zaprepašćenje početkom ovog meseca kada je istraživački centar Pew Research Center objavio rezultate ankete koji pokazuju da većina građana SAD ne zna kako se zove pokrajina koja je proglasila nezavisnost od Srbije. Sasvim je jasno zašto su bili ljuti. Pitanje Kosova je važno za mnoge Ruse - istorijski, politički, čak i emotivno - a SAD su imale glavnu ulogu u određivanju budućeg statusa i odvajanja od Srbije. Međutim, za Ruse je izveštaj iz centra Pew bio još gori. Više od 9 procenata Amerikanaca veruje da se nova samoproklamovana država zove Čečeniija.


Petr Vaculin (Češka): takmičenje "Izazov nemogućeg 2008 u Dahauu u Nemačkoj"
(foto: Fonet)

Dopustite mi da svima koji su u iskušenju da Amerikance proglase glupim dam jedan utešan savet: ugrizite se za jezik, uzmite broj i stanite u red. Javno "oglašavanje" neznanja i neobrazovanja Amerikanaca je već tradicija mnogih naroda sveta, posebno samih stanovnika SAD. A ovaj gaf oko Kosova i Čečenije je, verujte mi na reč, samo vrh ledenog brega.

Uzmite kao primer druge podatke iz izveštaja centra Pew Research: 20 procenata odraslih stanovnika SAD veruje da se Sunce okreće oko Zemlje, dok 25 procenata američkih tinejdžera, koji samo što su završili izučavanje ili još proučavaju nacionalnu istoriju u srednjoj školi, veruje da je Kolumbo stigao u Novi svet posle 1750. godine. Čak i ako u obzir uzmemo apsurdnosti do kojih često dolazi kada se obavlja istraživanje tipa "više mogućih odgovora", tupavost glasa naroda u Americi, koji evropska elita ionako već vekovima omalovažava, možda sada dostiže istinski zadivljujuće razmere.

U medijskim napisima o novom talasu "ozbiljnog intelektualnog problema" i "zadivljujućeg neznanja" među novim generacijama ističe se da je loše zamišljen obrazovni program predsednika Džordža Buša, nazvan "Ne izostaviti nijedno dete", zaobišao većinu dece, što se moglo predvideti. Pored ostalog, njime nije predviđeno da se u školama učenici obavezno testiraju iz "nekritičnih" predmeta, kao što su geografija i istorija.

Koji je ishod? Mnogo tuposti, što najbolje ilustruje međunarodno popularan video snimak na lokaciji YouTube - koji je pregledan skoro 13 miliona puta i ima sve bolju poziciju među snimcima o kojima se najviše govori. U ironično nazvanom snimku "Amerikanci NISU glupi", smrtno ozbiljan australijski "novinar" Džulijan Morou kaže: "Mnogo je ljudi koji smatraju da su Amerikanci glupi i da ne znaju ništa… o svetu kojim gospodari njihova zemlja". Morou zatim "odbacuje" tu tvrdnju postavljajući pitanje Amerikancima koje metodom slučajnog uzorka zaustavlja na ulici.

Upitani da navedu državu čije ime počinje slovom U (na engleskom se izgovara ju), ti stanovnici SAD su odgovarali Jugoslavija, Juta i Utopia. Jedan mladić ne zna da kaže gde se nalazi(o) Berlinski zid; drugi ne zna kojoj religiji pripadaju budistički monasi (prvo je probao da se "izvuče" sa islamom); treći smatra da je Fidel Kastro pevač; četvrti Italiju smešta na Bliski istok. Lepa sredovečna gospođa se priseća da su SAD dobile rat u Vijetnamu. Upitan koliko stranica ima trougao, jedan promišljen gospodin odgovara četiri, što je kasnije opovrgao još promišljeniji tinejdžer koji je na početku tvrdio da nema nijednu, a kasnije je dao "konačan odgovor": jednu.

Posle ovih informacija, da li bi još neko da podeli bes zbog američke konfuzije oko Srbije, Kosova i Čečenije?

Kako se ne biste uplašili da pomenuti odgovori nagoveštavaju američki napredak u nekoj zamišljenoj trci glupaka "Hladni rat II", podsetiću vas na mnoge ruske demonstracije neznanja i ignorancije kao moći države. Rusija je proslavila ponovno nacionalno objedinjavanje 1922. godine tako što je proterala 160 svojih najboljih filozofa, naučnika, književnika i tako postala prva moderna država koja je dobrovoljno snizila svoj nacionalni koeficijent inteligencije.

Činjenica da je verovatni krajnji cilj onih koji su vodili takvu politiku ostvaren, zadivila me je 1978. i 1979. godine kada sam bio jedan od organizatora američke izložbe u Moskvi i kada sam razgovarao sa nekoliko hiljada prosečnih građana SSSR - što je ruski ekvivalent s kraja sedamdesetih godina prošlog veka Amerikancima koje je intervjuisao Morou. Tada sam saznao da ima Rusa koji misle da su Amerikanci lažirali sletanje na Mesec, da stanovnici SAD nose providne farmerke i da kada je vreme hladno svojim kravama oblače pidžame.

Kada pogledamo Ruse novog milenijuma, čija ogromna većina ili prećutno prihvata ili raspusno uživa u "suverenoj demokratiji" - sada poznatoj po svom lažnom parlamentu, lažnim sudovima i lažnim izborima, preuveličanim u lažnim vestima - da li bismo mogli mirne duše da rusku naciju proglasimo nacijom svemirskih naučnika?

Ipak, ja sam i dalje ubeđen u američku superiornost po pitanju zaglupljenosti. Da li bi, ipak, zbog cunamija mladih neznalica trebalo isključivo kriviti jednog starijeg tupavka, imajući na umu staru rusku poslovicu "Riba smrdi od glave"? Još osam meseci Ameriku će voditi jedna od najglupljih "ribljih glava" koja je ikada upecana u reci Potomak.

Naravno, možda grešim kada tako mislim o Džordžu Bušu. Ja sam Amerikanac i vrlo je verovatno da sam glup.

Izvor: Moscow Times, 31. mart 2008.
Mark Titer u Moksvi predaje engleski jezik i rusko-američke odnose.

Priredio: Milan Djukić


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...