Dve trećine Čeha bi podržale teritorijalne ustupke Rusiji u Ukrajini

ML

Porastao udeo Čeha koji bi hteli brzo okončavanje sukoba i po cenu gubitaka nekih teritorija na ukrajnskoj strani
(ilustracija, Brno drugi grad po veličini u Češkoj Republici, foto https://travelifesto.com/24-hours-brno-czech-republic/)

Stav Čeha prema izbeglicama iz Ukrajine nije se promenio ni posle dve godine i podrška njima je ostala. U ljudima se, ipak, sve više očituje umor od sukoba i preferiranje brzog završetka rata i po cenu ustupaka Rusiji. Ovo su glavni zakjučci češke agencije za istraživanje javnog mnjenja STEM koja redovno prati poglede domaćeg javnog mnjenja prema sukobu koji je traje već dve godine.

Na pitanje da li Češka Republika treba i dalje da omogućava boravak ukrajinskih izbeglica, koje je primila na početku rata, odgovorilo je pozitivno 53 procenta ljudi. Lane u septembru je pozitivno odgovorio 51 procenat, a u junu 56.

Među ljudima se, međutim, pojavljuje umor od sve dužeg sukoba.

"Nasuprot lanjskom septembru, dosta je porastao udeo ljudi koji bi hteli brzo okončavanje sukoba i po cenu gubitaka nekih teritorija na ukrajnskoj strani - od sedam na sadašnjih 69 posto", izjavio je ovim povodom šef ovog istraživanja Jaromir Mazak.

Dve trećine javnosti slaže se s tim da je Rusija krivac za sukob. No, nastojanja Ukrajine da povrati sve oduzete teritorije i po cenu nastavljanja sukoba sada podržava svega jedna trećina društva. A povratak u sferu uticaja Rusije želi samo marginalni deo društva - dva posto.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...