JANUAR U ČEŠKOJ NAJTOPLIJI U POSLEDNJIH 63 GODINE

ML

Prosečna januarska temperatura dostigla je 5,7 stepeni, što nije zabeleženo od 1961 godine
(ilustracija, Toplo zimsko jutro u Pragu, izvor https://www.expats.cz/)

Prvi mesec ove godine u Češkoj bio je najtopliji januar u ovoj zemlji od 1961, štaviše bio je topliji i od većine martovskih meseci! Prosečna januarska temperatura dostigla je 5,7 stepeni, kako je saopštio Češki hidrometereološki zavod (ČHMU), i bila je za 6,1 stepen viša od normalnih tj prosečnih godina u periodu 1991-2020.

"Januar 2024. bio je izrazito topliji (za dva stepena Celzijusa) nego dosad najtopliji januar, registrovan 1966. i 2020. Toliko veliko odstupanje temperatura od proseka nije dosad u nekom mesecu zabeleženo u prvih deset januarskih dana - od 1961. Ovogodišnji januar je bio čak topliji od većine martovskih meseci lane za preko sedam stepeni. A januar je ove godine bio izdašniji i što se tiče kiša - palo je 150 procenata od proseka".

Usled neubičajeno toplog vremena znatno ranije su se probudili vegetacija i tzv fenološke predprolećne pojave (kod biljaka i životinja), u proseku ranije za oko pet sedmica.  

ČHMU navodi, takođe, da je cela zima bila topla i sa dosta padavina, pretežno kiša. Prosečna toplota vazduha iznosila je 2,4 stepena i bila je to druga najtoplija zima od prelomne 2006-2007. godine.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...