PUTIN UBRZANO PUNI DRŽAVNU KASU

M.L.

Šef države je dao vladi i Dumi rok da do 31. jula sprovedu promene poreskih zakona kako bi se postigla "pravedna podela poreskog opterećenja zavisno od visine primanja"
(Kremlj, Moskva, 03.04.2024 - ruski predsednik Vladimir Putin razgovara sa rektorom Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov Viktorom Sadovničim pošto mu je čestitao 85. rođendan tokom njihovog sastanka u Kremlju)

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je državnim službenicima i poslanicima da se forsirano posvete povećanju i ubiranju poreza građana i prosperitetnih firmi kako bi se napunio državni budžet koji ove godine svaku treću rublju troši na armiju i naoružanje.

Šef države je, kako piše server Moskov tajms (Moscow Times), dao vladi i Dumi rok da do 31. jula sprovedu promene poreskih zakona kako bi se postigla "pravedna podela poreskog opterećenja zavisno od visine primanja". O planovima povećanja poreza iz primanja fizičkih lica on je već obavestio javnost početkom ove godine. U nalozima koji su sledili nije naveo konkretne cifre ali je zatražio da se poreske obaveze fiksiraju čak do 2030, "s ciljem da se omoguće stabilni i predvdivi uslovi za ispunjenje dugoročnih investicionih projekata". Naložio je, takođe, činovnicima da "forsirano sprečavaju poreske utaje i potcenjivanje poreskih potreba".  

rus-misustin-duma-s

Moskva, 03.04.2024 - ruski premijer Mihail Mišustin podnosi godišnji izveštaj vlade na sednici Državne Dume

Poslanici Državne dume tj donjeg doma ruskog parlamenta, prema ovom portalu,već su se dogovorili s predstavnicima vlade da će se porez povisiti svim Rusima s godišnjim primanjima od najmanje milion rubalja (jedan euro - 98,7 rubalja). To će se, prema procenama ekonomista, dotaći oko 15 posto stanovnika Rusije, a krajem 2025. oko 25 posto.

Država je već 2020. porez na primanja fizičkih osoba povećala na 15 posto, Rusima s primanjima preko pet miliona rubalja. Prema portalu, ova stopa bi se ticala svih koji zarađuju preko milion rubalja. A stopa poreza za one koji zaradjuju više od pet miliona iznosiće 20 posto.

Osim poreza na primanja fizičkih osoba, u Rusiji postoji i posebni porez na tzv neočekivani profit preduzeća. To je lane sprovedeno kao jednokratni porez ali će, prema dobro obaveštenim izvorima, verovatno postati stalni porez. Državni budžet je, prema Ministarstvu finansija dobio oko 300 milijardi rubalja od poreskih obveznika čiji je prosečni profit 2021-2022 iznosio preko milijardu rubalja.

Više novca je potrebno budžetu ne samo zbog rata u Ukrajini nego i radi ispunjenja predizbornih obećanja Putina koja će koštati 15 biliona rubalja i to u situaciji kada su državne devizne rezerve sve tanje. Fond narodnog blagostanja, koji se punio od prihoda od izvoza nafte i gasa, tokom dve godine rata u Ukrajini smanjio se na polovinu - s likvidnih aktiva od 113,5 milijardi dolara na početku 2022. na 55,9 milijardi 1. aprila 2024.

Državna agencija TASS je izvukla iz ove računice i istakla da je predsednik naložio vladi da se do 2030. tj do kraja novog mandata šefa države, ima sniziti nivo siromaštva na manje od sedam posto stanovništva, osigurati stabilno povećanje nataliteta i ulazak Rusije među četiri najveće ekonomije sveta prema paritetu kupovne moći valute.

Prilikom dolaska Putina na vlast na početku novog milenijuma ispod nivoa siromaštva živelo je 29 posto Rusa, a pretprošle godine samo 10,5 posto tj oko 15,3 miliona Rusa. Sledeći cilj razvoja jeste da se 2030. snizi nivo siromaštva na 6,5 posto populacije, tj na polovinu od 2017.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...