Fajnenšel tajms otkriva: EU planira udar na mađarsku ekonomiju ukoliko Orban ne povuče veto na pomoć Ukrajini

N.J.

U dokumentu se govori o ciljnim merama protiv privrede Mađarske kojima će biti ugrožena “njena valuta i izazivan kolaps poverenja investitora sa ciljem nanošenja štete radnim mestima i rastu“
(ilustracija, Fajnenšel tajms. logo)

Prema poverljivom dokumentu, koji je objavio britanski Fajnenšel tajms, ako Budimpešta blokira novu pomoć Ukrajini na samitu ove nedelje, ciljnim merama EU biće “ugrožena njena valuta i ​​izazvan kolaps poverenja investitora“

Britanski Fajnenšel tajms (Financial Times

https://www.ft.com/content/9dabcd4b-9c64-4124-9f9c-b0c898c84c8f) je upravo objavio poverljivi briselski dokument koji detaljno opisuje plan napada na mađarsku ekonomiju ukoliko Mađarska stavi veto na finansijsku podršku Ukrajini, iako je suvereno pravo svake države da donese svoju odluku.

Namera da se zastraši tržiše

EU će, prema “poverljivom planu“, (odgovoriti) udarom na mađarsku ekonomiju ako Budimpešta blokira novu pomoć Ukrajini na samitu ove nedelje što bi značilo eskalaciju u borbi između EU i ove “najproruskije države članice“ Unije – izveštava FT.

U dokumentu se govori o  ciljnim merama protiv privrede Mađarske kojima će biti ugrožena “njena valuta i izazivan kolaps poverenja investitora sa ciljem nanošenja štete radnim mestima i rastu“!

Viktor Orban, mađarski premijer, najavio je da će blokirati korišćenje budžeta EU za pružanje finansijske pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra na vanrednom samitu lidera EU koji će biti održan u četvrtak.

Ako Orban ne odustane od blokade pomoći Ukrajini, šefovi ostalih država i vlada EU bi trebalo javno da obećaju da će trajno blokirati sve finansije EU za Mađarsku sa namerom da zastraše tržišta, da izvrše udar na mađarsku valutu (forinta) i izazovu tako povećanje troškova njenog zaduživanja – navodi se u dokumentu koji je preneo britanski FT.

List citira Mujtaba Rahmana, direktora za Evropu konsultantske kuće Eurasia Group:

„To je Evropa koja govori Viktoru Orbanu: dosta je bilo... Možda imate pištolj, ali mi imamo bazuku“, rekao je Mujtaba Rahman, direktor za Evropu konsultantske kuće Eurasia Group.

Bez evropskog finansiranja „finansijska tržišta i evropske i međunarodne kompanije mogle bi biti manje zainteresovane za ulaganja u Mađarsku“, navodi se u dokumentu. Takva kazna „mogla bi brzo da izazove dalje povećanje troškova finansiranja javnog deficita i pad valute“ – prenosi FT.

„Raspoloženje je oštrije“

Janoš Boka, mađarski ministar za EU, rekao je za FT da Mađarska ne dovodi u vezu podršku Ukrajini i pristup fondovima EU… Mađarska će nastaviti da konstruktivno učestvuje u pregovorima“.

U dokumentu, koji je izradio zvaničnik u Savetu EU, briselskom telu koje predstavlja zemlje članice, govori se o “ekonomskoj krhokosti“ Mađarske — uključujući njen „veoma visok javni deficit“, „veoma visoku inflaciju“, slabu valutu i ​​najviši nivo u EU otplate duga u odnosu na bruto domaći proizvod.

Navodi se dalje kako „poslovi i rast . . . u velikoj meri zavise od inostranih finansija koje su zasnovane na visokim učešću EU u finansiranju Mađarske“.

Boka je rekao da je važno da se jedinstvo EU „očuva” i dodao:

„Zato smo spremni da pravimo kompromise sve dok oni ne utiču na naše vitalne interese”. On je, međutim, dodao da bi Budimpešta preferirala prvobitni predlog Mađarske o posebnom ukrajinskom fondu van budžeta EU, ako kompromisni napori propadnu.

FT prenosi da mu je troje diplomata EU izjavilo da su mnoge zemlje podržale ovaj plan.

„Raspoloženje je postalo oštrije, kakav savez imamo ako dozvolimo ovakvo ponašanje“, rekao je jedan, dok jedrugi ocenio:

„Ulozi su veliki. To je ucena.”

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...