Tehnološke kompanije u SAD nastavljaju da otpuštaju radnike: Posao više nije zagarantovan, akcionari traže više

N.J.

„Otpuštanja su nastavljena čak i kada su porasli i prodaja i profit i cene akcija. Smanjenje budžeta koje je izvršeno tokom prošle godine uzdrmalo je kulturu Silicijumske doline i očekivanja onih koji rade u ovim kompanijama“, potvrđuje Vašington post
(ilustracija, u američkom tehnološkom sektoru prošle godine otpušteno oko 260 hiljada ljudi)

Dok tržište rada cveta preko Atlantika, otpuštanja se i dalje dešavaju u Guglu, Amazonu, Majkrosoftu i drugim tehnološkim kompanijama – prenosi francuski Kurie eneternasional u pregledu američkih medija:  

Nešto se promenilo u tehnologiji, konstatuje Blumberg https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-02-07/tech-firms-fire-workers-with-no-qualms-as-silicon-valley-shifts. Kao da je razbijen „kulturni tabu“, analiziraju američki mediji.

Do nedavno, „poslodavci su se trudili da zavedu i maze talente“. Pored niza prednosti koje su retke u drugim industrijama – od dobijanja akcija do besplatnog prevoza do kancelarije – „bezbednost posla bila je jedna od glavnih atrakcija tehnoloških kompanija“.

otpustanja-SAD-it-s

Otpuštanja u 20 najvećih tehnoloških (poslovanje zasnovano na razvoju i  primeni IT) kompanija Amerike od 2020. godine do sada

Stotine hiljada otkaza

Međutim, oni su 2023. godine otpustili više od 260.000 radnika – i nema znakova promene smera na početku godine. Dok je američka ekonomija otvorila 353.000 radnih mesta u januaru, Gugl, Amazon, Majkrosoft, Diskord, Sejlesforce i iBei  u već eliminisali više od 32.000 u jednom mesecu, izveštava Njujork tajms https://www.nytimes.com/2024/02/05/technology/why-is-big-tech-still-cutting-jobs.html:

„Otpuštanja su nastavljena čak i kada su porasli i prodaja i profit i cene akcija.“

Smanjenje budžeta koje je izvršeno tokom prošle godine „uzdrmalo je kulturu Silicijumske doline i očekivanja onih koji rade u ovim kompanijama koje spadaju među najuspešnije u Sjedinjenim Državama“, potvrđuje Vašington post https://www.washingtonpost.com/technology/2024/02/03/tech-layoffs-us-economy-google-microsoft/

„Posao više nije zagarantovan i to je nešto sasvim novo“, priznaje Džulia Gramel, bivši viši dizajner proizvoda za softversku kompaniju u oblasti San Franciska. U potrazi za novim poslom, priznaje da je sada oprezna prema poslodavcima koji nisu oklevali da smanje radnu snagu.

Američka tehnologija je zapravo suočena sa dvostrukim izazovom, objašnjava Njujork tajms. S jedne strane, kompanije u ovom sektoru intenzivno su zapošljavale tokom pandemije kako bi se izborile sa eksplozijom potražnje izazvanom zatvaranjem.

„Kada se ovaj bum završio, Meta, Amazon, Majkrosoft, Gugl i Epl morali su da se prilagode. S druge strane, pojava generativne veštačke inteligencije potpuno je promenila njihove prioritete.

Danas, lideri u industriji „troše milijarde dolara na skupe čipove i superkompjutere potrebne za dizajniranje i razvoj sistema AI (veštačke inteligencije)“. Što se tiče novih ponuda za posao, većina njih je direktno povezana sa AI.

Otpuštanje za naklonost investitora

Da ne pominjemo da se tehnološke kompanije suočavaju sa povećanim pritiskom investitora da poboljšaju svoje finansijske rezultate, dodaje Vašington Post. Sada je reč o tome da se vrati „poverenje investitora tako što u središtu pažnje biti povećanje profita“.

Od tada se smanjenje radnih mesta više ne smatra znakom slabosti. Brian Olsavski, finansijski direktor Amazona, objašnjava:

„Tamo gde možemo da postignemo efikasnost i uradimo više sa manje, mi ćemo to i učiniti“.

„Ovako funkcioniše američki kapitalistički sistem. On je nemilosrdan kada je u pitanju traženje profitabilnosti i stvaranje bogatstva“, potvrđuje Mark Zandi, glavni ekonomista u Moodi's Analitics.

Tehnološke kompanije su se na kraju našle u istoj situaciji kao i mnoge druge industrije, primećuje Blumberg.

Dok su drugi industrijski sektori imali teškoća zbog prekinutih lanaca snabdevanja i blokade tokom zdravstvene krize, profiti vodećih tehnoloških kompanija su eksplodirali. Ove kompanije su pozivale na rad na daljinu, rasprostranjivanje virtuelizacije kao znak nove epohe. Danas je Silicijumska dolina prinuđena da se prilagodi modelu poznatom mnogim sektorima: „Kompanije zapošljavaju kada stvari idu dobro i otpuštaju kada stvari ne idu dobro – a ponekad čak i kada stvari nisu tako loše.”

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...