O KORISTI I ŠTETI OD SEČE PLATANA U BEOGRADU

S.K.

Drvored platana je posečen po nalogu vlasti, mediji su spinovali, građani su se bunili najviše preko Interneta, jedini preživeli platan dobio je svog "drvenog advokata".


Bulevar, od "Vuka" prema Terazijama, sa platanima (foto: sa Fejsbuka)

Početak seče
Za danas je najavljen početak seče više od 300 platana u beogradskom Bulevaru kralja Aleksandra i pored protesta udruženja građana "Sačuvajmo beogradske platane".

Kako kažu nadležni, platani se seku jer su bolesni ali i iz prostornih razloga. Oni dodaju da će biti zasađeno više novih stabala nego što će biti posečeno. Rekonstrukcija tramvajskog koloseka u Bulevaru kralja Aleksandra počinje uklanjanjem kontaktne mreže, kioska, stubića i seče bolesnih stabala platana, od Vukovog spomenika ka pijaci "Djeram". Iz Gradskog zelenila kažu da su stabla trula i da moraju da se seku a neka prave i prostorne probleme i uveravaju da je detaljnu studiju uradio šumarski fakultet
Međutim protiv seče platana pobunili su se neki građani pa su pisali i peticije i organizovali skupove sa namerom da spreče taj čin.

Kako je ranije za "Danas" rekao Čedomir Marković, profesor Šumarskog fakulteta, problem je nastao zbog nestručnog orezivanja grana koje je obavljeno u periodu od 1995. do 1997.godine, kada su na stablima stvoreni preseci velikih površina koje veoma teško zarastaju, zbog čega se pojavila trulež.
O uklanjanju platana u jednoj od najprometnijih beogradskih ulica raspravljaće i Odbor Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine. Predsednik Odbora Čedomir Jovanović zakazao je sednicu ovog tela za četvrtak, 18. februara.

B92, 16.2.


Najstariji beogradski platan, u Topčideru ispred Miloševog konaka (foto: Rade Nikolić)

Grad se nije predomislio oko seče platana u Bulevaru Kralja Aleksandra, izjavio je u sredu gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, navodeći da će drvored biti zamenjen po savetu stručnjaka.
"Za mene kao gradonačelnika je pre svega bezbednost Beograđana na prvom mestu i ne mogu da rizikujem da neko strada zato što će za dve-tri godine neko drvo da padne", kazao je on novinarima.

Nadlanu.com, 17.2.


Tabla ispred platana iz 19. veka

Prva stabla

Prva stabla platana u Bulevaru kralja Aleksandra biće posečena danas, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u Skupštini grada.

– Stečeni su stručni, finansijski i organizacioni uslovi da počne ovaj posao. Nije obnova ulice razlog što menjamo drvored. Ona je povod da iskoristimo trenutak zaposao koji bismo ionako morali da uradimo. Na osnovu elaborata stručnjaka, doneli smo ispravnu i racionalnu odluku da uklonimo drvored sada kako bi novi što pre dostigao punu funkcionalnost – rekao je Radovan Draškić, direktor „Zelenila Beograd”. Veliki broj platana je, prema njegovim rečima, bolestan i to se mora uraditi prvenstveno zbog bezbednosti sugrađana.
Politika 18.2.


Počinje seča skidanjem grana (foto: Rade Nikolić)


Ekipe "Zelenila Beograd", rano jutros sa komplet opremom i mehanizacijom za seču stabala, izašle su na teren. Krenulo se od krošnje, da bi posle 20 minuta prvo i za danas jedino stablo bilo oboreno. Sve to ispraćeno je radoznalim pogledima prolaznika i stanara okolnih zgrada.
Direktor "Zelenila Beograd" Radovan Draškić kaže da je počela seča najbolesnijih stabala kako bi građani shvatili opasnost koju trula stabla nose.

Iako su mnogi građani najavili svoj dolazak i da će platane čak braniti svojim telima, to se nije desilo. Osim pojedinaca koji su sa svojih terasa dobacivali i vređali radnike "Zelenila", većih incidenata nije bilo.

Povodom rekonstrukcije u Bulevaru kralja Aleksandra i seče platana, za 13 sati zakazana je sednica Skupštinskog odbora za zaštitu životne sredine.

B92, 18.2.

Seča platana na Bulevaru kralja Aleksandra je počela!
I pored toga što su predstavnici udruženja „Sačuvajmo beogradske platane“ najavili da će telima braniti drvorede, na Bulevaru, na broju 187, gde je posečen prvi i zasad jedini platan, okupilo se svega 20 aktivista ovog udruženja.

Kurir, 19.2.


Goli Bulevar (foto: Rade Nikolić)

Grupa građana koja smatra da platane ne treba seći, već lečiti i koja ne veruje da je 329 od 431 stabla toliko bolesno da im nema pomoći, okupila se ispred zgrade opštine Zvezdara. Oni od nadležnih zahtevaju da im odgovore na pitanja poput onog da li je profesor Čedomir Marković radio elaborat o stanju platana po privatnoj narudžbini ili u ime fakulteta i da li postoji uzorak svakog dijagnostifikovanog drveta.
Mnogi od okupljenih smatraju da se loša briga o drvoredu koja je mnoga stabla oštetila ne može rešavati tako što će se iseći drvored.

B92 19.2.


Gradilište u Bulevaru, za sečenje platana (foto: Rade Nikolić)

Pošto su sadnice
Gradski čelnici počeli su pre tri dana sa sečom platana a da još ne znaju odakle će da nabave nove sadnice, pošto u celoj Srbiji ne postoji nijedan rasadnik koji uzgaja ovo drveće starije od četiri godine. U gradskoj agenciji za javne nabavke ne znaju ni kojim metodom će se vršiti nabavka. Jedina sigurna stvar je da će presađivanje obaviti JKP "Gradsko zelenilo". Grad želi da što pre ukloni 329 bolesnih stabala da bi rekonstrukcija Bulevara kralja Aleksandra mogla da se odvija nesmetano.

Blic, 21.2.

Drvored u Bulevaru kralja Aleksandra je zapušten i oboleo, o čemu svedoči i kompletna stručna dokumentacija, pa ga je neophodno zameniti. Rekao je ovo, u ponedeljak, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Čedomir Jovanović, nakon sastanka iza zatvorenih vrata sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom, navodeći da je odbor odlučio da podrži zamenu drvoreda.

Prema rečima gradonačelnika Đilasa, početna cena stabla, obima 16 centimetara je 900 evra po komadu. Ukoliko se nadležni odluče za drvo većeg obima, od 20 centimetara, potrebno je da se iz gradske kase za svaku sadnicu izdvoji oko 1.500 evra. Pre kupovine stabala, biće raspisan javni tender.

Novosti 22.2.


Seča platana u Bulevaru (foto: Rade Nikolić)

Odbor je promenio mišljenje

Samo tri dana posle sednice skupštinskog odbora za zaštitu životne sredine, na kojoj je Čedomir Jovanović osudio seču platana, odbor je promenio mišljenje. Dokumentacija koju je članovima odbora predočio gradonačelnik Beograda Dragan Đilas bila je toliko ubedljiva da je odbor, kako je Jovanović rekao, odlučio da pomogne gradu u realizaciji tog plana. Potpuna zamena stabala platana u Bulevaru kralja Aleksandra do jeseni otvara mogućnost dobijanja kvalitetnijeg drvoreda, rekao je Čedomir Jovanović, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije.

Gradonačelnik Beogarada Dragan Đilas rekao je da će se sa daljom akcijom sačekati kako bi se studije o stanju drvoreda stavile na uvid zainteresovanim građanima. On je podsetio da se stablo prečnika većeg od 16 centimetara može naći samo van granica Srbije, sa početnom cenom od 900 evra, što su sredstva koja je grad spreman da uloži kako bi se dobio kvalitetan drvored.
B92, 22.2.


Skladište posečenih platana na Bežanijskoj kosi (foto: Rade Nikolić)

"Zelenilo Beograd" objavilo je, po nalogu gradonačelnika, dokumentaciju o stanju i rekonstrukciji drvoreda na Bulevaru kralja Aleksandra. Zainteresovani građani, na sajtu www.zelenilo.rs mogu da preuzmu elaborate o stanju platana iz 2006. i 2008. godine. Sa detaljima u vezi sa zamenom drvoreda na Bulevaru, građani mogu da se upoznaju i u prostorijama "Zelenila", na Malom Kalemegdanu broj 8, od 10 do 14 sati, gde će se pored stručnjaka tog preduzeća, nalaziti i autori studija, saopštilo je "Zelenilo".
Tokom rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra trebalo bi da bude posečeno 329 od 431 stabla, ostatatak stabala presađen, a u najdužoj beogradskoj ulici ubuduće će rasti 591 drvo.

B92, 24.2.

Grane od posečenih platana biće ustupljene za grejanje socijalno ugroženih porodica, a velika debla biće prodata na javnoj licitaciji, kažu u Zelenilu Beograd.

B92, 25.2.


Balvani platana na Bežanijskoj kosi (foto: Rade Nikolić)

Nastavak seče

Na tri mesta u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu jutros je počela seča platana. Početak uklanjanja drvoreda protiče uz proteste građana. Rad ekipa gradskog zelenila obezbeđuje policija. Građani okupljeni u neformalnom udruženju "Sačuvajmo beogradske platane" tvrde da je u pitanju zdravo drveće, dok vlasti najavljuju da će platani do jeseni biti zamenjeni novim, odraslim sadnicama.

(foto: Boba Mirjana Stojadinović)

B92, 26.2.

Na tri mesta u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu juče je počela seča platana, a rad ekipa gradskog zelenila obezbeđuje policija.
Rekonstrukcijom drvoreda od 431 platana u Bulevaru na potezu od Vukovog spomenika do Gospodara Vučića biće posečeno 329 stabala, dok će 54 stabla biti premeštena. Novi drvored će imati 591 sadnicu čija vrsta i veličina, prema rečima direktora "JKP Zelenilo", još nije utvrđena.

(foto: Boba Mirjana Stojadinović)

Gradski sekretar za komunalne i stambene poslove Predrag Petrović je povodom početka radova novinarima izjavio da će uklanjanje stabala trajati nedelju dana, nakon čega će početi i radovi na uredjenju Bulevara kralja Aleksandra. Biće zamenjeno oko 4.300 metara vodovodnih cevi i više od 200 priključaka na vodovod, biće uradjeno 2.700 metara magistralnog toplovoda, 900 metara priključaka na toplovod i drugo.

Economy.rs, 26. februar

Rat rečima


(foto: Boba Mirjana Stojadinović)

„Posecite šume nekom narodu i vi ste uništili taj narod“, rekao je Josif Pančić naš čuveni prirodnjak, kome je u Univerzitetskom parku na Studenskom trgu u Beogradu podignut spomenik.

Sva stabla od Vuka do crkve Svetog Marka, koja su ranije takodje rezana, nisu proglašena za bolesna niti su u planu sečenja, iako su u apsolutno u istom stanju kao i stabla od Vuka do Cvetka.

http://www.balkanphotocontest.com/index.php?menu=7&img=237613, 27.2.


(foto: Boba Mirjana Stojadinović)

Član neformalnog udruženja "Sačuvajmo beogradske platane" Vladimir Milutinović, koji sa nekolicinom aktivista pokušava da spreči uklanjanje drvoreda iz Bulevara kralja Aleksandra, izjavio je da su svi platani zdravi i bezopasni i da zato nema potrebe za njihovom sečom. On tvrdi da se to može videti golim okom na panjevima i odsečenim granama, na kojima nema tragova truljenja, kako se navodi u elaboratu Šumarskog fakulteta, na osnovu kojeg je i doneta odluka da se drvored ukloni.

"Svaki panj posečenog stabla smo slikali i objavićemo ga na Fejsbuku na kome će se to jasno videti", najavio je Milutinović.


(foto: Boba Mirjana Stojadinović)

U elaboratu se navodi da je od 330 stabala obolelo 48, navodi Milutinović, ali su političari odlučili da poseku sve. On je i elaborat nazvao tendencioznim i netačnim, jer ni tih 48 nisu bili za seču.

Blic, 28.2.

Niko nije očekivao da će doći do pravog malog rata rečima i idejama oko toga treba li uništiti prelepi drvored u Bulevaru kralja Aleksandra zasađen pre više od sedam decenija. Vlast kaže da se seći mora jer su stabla bolesna, a građani sumnjaju da iza te odluke postoje drugi razlozi i organizuju se kako bi sačuvali jedan od simbola prestonice

Ilustrovana politika, 4.3.

Pojava "drvenog advokata"


(foto: Boba Mirjana Stojadinović)

Vladimir, koji sebe naziva drvenim advokatom, odlučio je da spreči seču jednog od nekoliko preostalih platana, na uglu Bulevara i Jagićeve ulice. Danas je peti dan zaredom kako dolazi u pet ujutru, da bi stigao pre ekipe “Gradskog zelenila”. Vladimir se odlučio baš za ovo stablo, jer je po elaboratu Šumarskog fakulteta, ono manje bolesno od ostalih. Najavljeno je da će Vladimirov platan biti isečen noćas, međutim, odlučeno je da se seča odloži za danas. Ekipe “Zelenila” se ni ovog puta nisu pojavile. Grupa okupljenih građana veruje da će Vladimir uspeti da spase bar jedno drvo platana,

B92, 4.3.

Jedini preživeli platan u bulevaru Kralja Aleksandra, na potezu od Vukovog spomenika do Cvetka, dobio je svog "drvenog advokata". Vladimir Živanović već šest dana dolazi sa Voždovca u pet ujutro, i do sedam uveče stoji pored ovog drveta i prikuplja potpise sugrađana koji ga podržavaju u nameri da sačuva ovo stablo od seče.

- Studija je pokazala da ovaj platan može da se izleči, i predao sam peticiju Skupštini grada sa oko 2.260 potpisa građana da "Zelenilo Beograd" poštedi barem ovo jedno drvo. Živim na Voždovcu i nije mi namera da se borim za hladovinu u mom komšiluku, nego protestujem iz principa, zbog zaštite jednog živog bića - priča Živanović.


(foto: Boba Mirjana Stojadinović)


Ovaj 25-godišnji student kineskog jezika sa Filološkom fakulteta dodaje da radnici "Zelenila Beograd" do sada nisu ni pokušavali da poseku ovo drvo, ali i da nema nameru da ih fizički sprečava u tome ako budu došli sa motornim testerama.

Prema njegovim rečima, velika većina "bulevaraca" ga podržava, tapšu ga po ramenu u prolazu i nude mu hranu i piće dok "dežura" pored drveta.

Press, 5.3.

Skoro svi mediji su celu stvar spinovali precizno i isključivo u pravcu protiv javnog interesa. Davali su prostor isključivo jednoj strani sa opremom tekstova koje potkrepljuju tvrdnje direktora Gradskog zelenila, a ako su izveštavali o protivljenjima tekstovi su se uvek završavali sa kontrolisanjem takve štete: evo izvestili smo o nezadovoljstvu, ali ono je uzaludno jer seča je izvesna, neminovna itd.

NSPM


(foto: Boba Mirjana Stojadinović)


Ljudi, da li je moguće da se 15.665 duša pridružilo ovoj "pasivnoj akciji" a da nismo bili u mogućnosti da zakažemo okupljanje na Bulevaru. Zamislite 15.000 ljudi na Bulevaru kako protestuje zbog ovog masakra. Ne, lepše je od kuće pridružiti se ovoj grupi da nam savest bude čista.Blic, 26.6.

Radnici „Gradskog zelenila“ posekli su juče ujutru oko sedam sati i poslednji platan na delu Bulevara kralja Aleksandra koji se rekonstruiše. Platan broj 198, poznat po tome što ga je danonoćno čak četiri meseca čuvao apsolvent kineskog jezika Vladimir Živanić*, odnet je samo nedelju dana pošto su, kako kaže njegov čuvar, gradske vlasti obećale da će biti sačuvan. U „Gradskom zelenilu“ ističu da su morali da uklone stablo jer bi radovi oštetili njegov koren, a da će najesen na tom mestu biti presađen novi platan visine 10 metara.
(*Napomena redakcije BM: prezime "drvenog advokata" je Živanović)


I poslednjeg su posekli...


Komentar na Fejsbuku, (http://www.facebook.com/group.php?v=wall&gid=28735619551)


Nastaviće se


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...