KATOLIČKI SVEŠTENICI UBUDUĆE ĆE MOĆI DA BLAGOSLOVE HOMOSEKSUALNE PAROVE

M.L.

Katolička crkva, ipak, ne priznaje ove veze za ravnopravne braku mada će sveštenici moći da ih blagoslove ali obred ne sme da liči na venčanje
(Sveštenicima Vatikan ostavlja slobodne ruke kako posvetiti ove veze, foto, The Solt Lake Tribune)

Katolički sveštenici moći će ubuduće da blagoslove homoseksualne parove ali obred ne sme da liči na venčanje. To se ističe u dokumentu koji je ove nedelje objavio papa Franja. U dokumentu Vatikana dodaje se da se Katolička crkva ograđuje i dalje brakom smatra samo vezu muškarca i žene.

Ovaj dokument (na latinskom Fiducia Supplicans) pripremio je vatikanski Dikasterium za versku nauku koji se bavi teološkim i liturgijskim temama, a potpisao ga je lično papa Franja.

Prema kardinalu Viktoru (Victor) Manuelu Fernandezu, koji upravlja pomenutim teološkim organom, cilj ovih promena jeste da se "pomogne svim parovima koji ne žive u crkvenom braku, bilo van braka ili u homoseksualnoj vezi".

Katolička crkva, ipak, ne priznaje ove veze za ravnopravne braku ali će sveštenici moći da ih blagoslove. Sveštenicima Vatikan ostavlja slobodne ruke kako posvetiti ove veze ali ne precizira šta i dokle se u tome može ići. Verovatno će se kroz praksu tražiti rešenja za verske obrede homoseksualaca koje više njihova crkva ne odbacuje kao što je to činila stolećima.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...