SAD: RASTE BROJ BESKUĆNIKA, OVE GODINE 12 POSTO, PREDNJAČI NJUJORK

M.L.

Posebno su alarmantni podaci da najbrže raste broj porodica koje su s decom na ulici - njih je čak 15 posto više
(ilustracija, država Njujork beleži rast beskućnika za 39,1 posto, foto https://todayshomeowner.com/)

Bez svog doma u Sjedinjenim Državama početkom ove godine bilo je nešto više od 653 hiljada ljudi, tzv beskućnika, a sada ih je više čak za 12 procenata. Najgora je u tom pogledu situacija, kako piše "Njujork tajms", u državi Njujork, gde je njihov broj za poslednjih godinu dana porastao za neverovatnih više od 39 posto.

Ovakva situacija dovodi se u vezu sa aktuelnim poskupljenjem stanarina i okončanjem nekoliko programa socijalne podrške koje je savezna vlada uvela za vreme epidemije kovida-19. Sadašnji broj beskućnika u SAD je, inače, najviši od 2007. kada je uveden novi sistem u socijalnoj zaštiti. 

beskucnici-SAD-2022-s

Države sa najviše beskućnika u 2022. godini (tabela: Today's Homeowner)

Federalna vlada procenjuje broj beskućnika u zemlji na osnovu popisa koji vrše lokalne vlasti tokom jedne noći u januaru. Prošle godine se došlo do brojke od 582.462, a sada 653.104 što ukazuje na zaista nagli porast broja ovih nesrećnika, pri čemu najbrže raste broj njih koji su se na ulici našli prvi put. Posebno su alarmantni podaci da najbrže raste broj porodica koje su s decom na ulici - njih je čak 15 posto više.

"Beskućništvo je rešivo i u SAD ne bi smelo da ga bude", izjavila je ovom listu američku ministarku stambene izgradnje i razvoja gradova Marsia Fudge (Marcia Fudge), komentarišući ove podatke. "Ove činjenice  ukazuju na sve hitniju potrebu da se omogući ljudima da napuste beskućništvo i da se rešavaju problemi koji tome prethode", istakla je ona i podsetila da je broj beskućnika počeo da pada tokom nekoliko godina uoči pandemije kovida -19. Prema njoj, dva su glavna uzroka ovakvog stanja - prstanak podrške vlade beskućnicima sa krajem pandemije i nagli porast stanarina. Ovaj drugi uzrok je verovatno najteže otkoloniti.

Problem beskućništva je teži u nekim državama. Na primer, država Njujork beleži rast beskućnika za 39,1 posto, Kolorado 38,9, Masačuesets 23,4, Florida 18,5, Kalifornija 5,8 posto. Kao što se vidi najveći rast beleže najbogatije države, kojima bi samim tim trebalo da bude najlakše da rešavaju ovaj problem.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...