REČI I MISLI 4

Priredila   Aleksandra Lazić

Značajne i zanimljive izjave političara i javnih ličnosti iz protekle sedmice

Kako smo sistematski uništeni od (ne)prijatelja

Dodik

"Kao izabrani predstavnik građana Republike Srpske imam puno pravo da vas u ime tih građana i u svoje ime zamolim da nas poštedite svog daljeg angažmana po bilo kom pitanju koje se tiče RS. Vi ste bili i ostali primer kako ne treba da se ponaša međunarodni zvaničnik u kompleksnim i osetljivim situacijama, te ste svojim ponašanjem zaslužili epitet neprijatelja RS i Srba kao naroda." (Milorad Dodik, premijer Republike Srpske, u otvorenom pismu Doris Pak, 26. decembar 2006, "Beta")

CIA, Brano, CIA

"Gospodin [Majkl] Polt će biti u velikoj neprilici ako Cija otkrije da je pao pod uticaj DS-a." (Brana Crnčević, pisac i član SRS-a, 25. decembar 2006, "Glas javnosti")

Obećajte i (odmah) zaboravite

"Obećavam da ćemo posle 21. januara 2007, kada uđemo u Vladu, istražiti najveću pljačku Srbije koja se desila od 1990. do 2006. Obećavam narodu da ćemo proveriti sva bogatstva stečena između 1990. i 2006. godine." (Dragomir Karić, zamenik predsednika PSS-a, 27. decembar 2006, RTS)

"Onda bismo mogli na kraju mandata buduće Vlade da kažemo: imamo zemlju koja ima najbolju privredu i koja je lokomotiva razvoja u jugoistočnoj Evropi, imamo zemlju koja je izvršila sve međunarodne obaveze, imamo zemlju koja poštuje evropske vrednosti – pa ko takvu zemlju ne bi primio u Evropsku uniju?!" (Boris Tadić, predsednik Srbije i DS-a, 25. decembar 2006, TV "Pink")

"Uradićemo još više od onoga što vama treba." (Nebojša Čović, predsednik SDP-a, 27. decembar 2006, RTS)

"Ukoliko budemo u vlasti, možemo da obezbedimo da u Srbiju od 2007. do 2011. stigne 25 milijardi dolara. Investicije bi stigle pre svega iz Indije i Nemačke." (Rajko Đurić, prvi na listi Unije Roma Srbije, 29. decembar 2006, "Politika")

"Prvog januara 2008. Srbija će dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, a sigurno imamo šansu da 1. januara 2009. dođemo na belu šengensku listu." (Dušan Petrović, zamenik predsednika DS-a, 27. decembar 2006, TV "Pink")

"Seljaci prvi put imaju za koga da glasaju jer će SPO učiniti sve da srpski seljaci postanu gospoda." (Vuk Drašković, lider SPO-a, u selu Grljan kod Zaječara, 26. decembar 2006, "Tanjug")

"Genijalan mi smo spoj"

"Pozivam vas da razmislite da li ima alternative tako srećnom spoju kakav čine jedan dokazani državnik svetskog formata kakav je Vojislav Koštunica i jedan sposoban, preduzimljiv pragmatičar kakav je Velimir Ilić." ( Vladeta Janković, potpredsednik DSS-a, 26. decembar 2006, "Beta")

Navučeni na crveno

"I Čeda Jovanović je uzeo crvenu boju. Deset, dvadeset godina su govorili protiv nas a sada su čak uzeli našu boju. Ja se prosto pitam kome će sad ova deca kojom manipulišu, takozvani demonstranti, protestanti – da ne kažem zavisnici – kome će oni sada da kažu 'bando crvena'?" (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, 28. decembar 2006, RTS)

"Teško mi je da shvatim kako su nekome Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj prihvatljiviji od Čedomira Jovanovića." (Dragan Đilas, predsednik beogradskog DS-a, 28. decembar 2006, "Politika")

Pink statista

"Je l' Pera Luković treba od nečeg da živi? Šta sad, treba da ga proteramo? [...] Šta radi on na Televiziji 'Pink'? Da li je kao urednik glorifikovao JUL? Da li je kao urednik pozivao ljude da izađu sada na izbore, jer će Agim Čeku organizovati vatromet na Kosovu, puštao 'Boj na Kosovu'?" (Čedomir Jovanović, nosilac liste LDP-GSS-SDU-LSV, 27. decembar 2006, "Kažiprst" Radija "B92")

Reporteri bez granica

"Spisak je stigao preko dva kurira, jednog koji ga je doneo iz Zagreba, navodno od Florens Artman, a drugi, istovetan, je dostavio čovek iz Vojne službe bezbednosti. Posrednici su bili jedan poznati beogradski novinar-kolumnista, jedan advokat i jedan novinar 'Reportera'. Jedan od onih koji su posredovali u tom poslu je funkcioner LDP-a, drugi je bio poslanik DSS-a i u poslednjem sazivu Skupštine Srbije, a treći je novinar, nalazi se na mestu zamenika glavnog i odgovornog urednika nečega što se prodaje na trafici, a nisu novine." (Slaviša Lekić, bivši glavni i odgovorni urednik "Reportera", o lažnom spisku od 362 policajca koje je navodno tražio Hag, 25. decembar 2006, "Insajder" TV "B92")

"Očigledno da je Lekić mislio na mene kada je govorio o agentu VBA u LDP-u! To nije istina. Istina je samo da sam ja na molbu pokojnog urednika 'Reportera' Perice Vučinića pokušao od Haškog tribunala da dobijem potvrdu da je spisak autentičan. Tada mi je Florans Artman rekla da spisak ne postoji i tu informaciju sam prosledio Vučiniću koji je spisak, ipak, objavio. Istina je da je spisak doneo novinar Jovica Krtinić, a onaj advokat koji je sve aminovao zove se Đorđe Mamula iz DSS-a." (Petar Luković, novinar i kandidat na listi LDP-GSS-SDU-LSV, 26. decembar 2006, "Beta")

"Nisam gledao emisiju. Nisam se prepoznao u rečima na vašem sajtu. DSS nema nikakve veze sa tim." (Đorđe Mamula, advokat i poslanik DSS-a, 26. decembar 2006, "B92")

"E, moj S. L., ako sam ja ikad bio agent KOS ili bilo koje tajne službe, pa makar i njihov kurir, ti se onda nikada nisi napio. Otrezni se, bre!" (Jovica Krtinić, bivši novinar "Reportera" i sadašnji zamenik urednika "Kurira", 27. decembar 2006, "Kurir")

Psihičko stanje mafije koje nema

Dragan Jočić, ministar policije, 26. decembar 2006, "Upitnik" RTS-a:

"Razbili smo mafiju u paramparčad. Postoje male kriminalne grupe koje deluju radi određenih poslovanja."

"Šta je razlog ubistava, talasa ubistava? Uvek kad se zapleni velika količina heroina – dolazi do dugovanja i potraživanja između narko-grupa. I u tim potraživanjima, imajući u vidu i njihovo psihičko stanje, dolazi do obračuna."

Uzmi me za kuma (ili starog svata)

Sormaz

"Pozivam smederevske sudije da rade svoj posao ili će u martu biti žrtve ustavnog zakona koji predviđa njihov reizbor." (Dragan Šormaz, potpredsednik IO DSS, povodom fizičkog napada na Sašu Radosavljevića, njegovog kuma i predsednika opštine Smederevo, 27. decembar 2006, "Politika")

Priručnik političke zoologije

"Ako EU bude rekla da za Srbiju ne važe pravila UN, i da će samo Srbiji odvojiti jednu teritoriju kao nezavisnu državu, onda je EU naš neprijatelj. I u životinjskom svetu ne nazivaju prijateljima one koji im otimaju teritoriju." (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, 28. decembar 2006, "Beta")

"I pijana vrana zna da bi moglo drugačije, ali mi investiramo kapital u region, jer želimo da i na taj način privučemo strani kapital u Srbiju." (Predrag Bubalo, ministar za privredu i privatizaciju, 27. decembar 2006, "Dnevnik")

Neka bude kampanja neprestana

"Naša kampanja neće trajati tri meseca, nego godinama. I mislim da za moga života neće ni biti završena. Jer, ono čime se mi bavimo je više od politike." (Nenad Prokić, član Predsedništva LDP-a, 26. decembar 2006, TV "Košava")

"U predizbornoj kampanji se zloupotrebljava pitanje penzionera, kroz one koji imaju lažnu brigu i bave se demagogijom." (Slobodan Lalović, ministar za rad i socijalnu politiku u Vladi koja ubrzano isplaćuje dugove penzionerima, 29. decembar 2006, "B92")

"S Telekomom imam veoma uspješan poslovni odnos i želim da ga ispoštujem. Nemam ništa protiv takvog jubileja tristahiljadite kartice, ali svakako ne smatram da na taj način učestvujem u kampanji niti bih želio." ( Zdravko Čolić, pevač, o uručivanju tristahiljaditog CD-a Vojislavu Koštunici, 28. decembar 2006, "NIN")

Ekspert za feudalizam

"Danas su na vlasti eksperti za uništavanje Srbije i demokratski feudalci." (Milanka Karić, nosilac liste PSS-a, 25. decembar 2006, "Večernje novosti")

Kupi pa morališi

"Za G17 su principi važniji od glasova! Samo ako se držimo principa i zakona možemo da napravimo jaku Srbiju i zato predlog Đelića [o preregistraciji vo zila sa crnogorskim tablicama ] smatram sramnim i nemoralnim." (Mlađan Dinkić, predsednik G17 Plus, 27. decembar 2006, "Press")

"Poslao sam svoju knjigu Tomici i Dulićkoj, kao i mnogima koji su napustili G17... A Dinkić će kupiti, neka kupi." (Božidar Đelić, kandidat za poslanika na listi DS-a, 24. decembar 2006, "Utisak nedelje")

SPC je sav moj bol

Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a:

Ceda

"Ne pristajemo na saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom jer je ona štaka propale politike." (na sednici GO, 27. decembar 2006, "Tanjug")

"Ako idemo u crkvu, ili ako vi idete u crkvu, ja ne želim da strepite kada u tu crkvu ulazite da li vas tamo čeka Čedin pop, Koštuničin pop, Tadićev pop, a to je upravo ono što se u ovom trenutku dešava. Oni koji su zakoračili u politiku neka ne računaju da će činjenica da su bili akteri politike koja je uništavala ovu zemlju biti marginalizovani samim tim što nose bradu i mantiju, žao mi je, ali tog trenutka su prestali da budu sveštenici i postali su političari." ( 27. decembar 2006, "Kažiprst" Radija "B92")

Narod najbolje zna

"Samo građani Srbije mogu da izaberu pravu vladu." (Dragan Šutanovac, potpredsednik DS-a, 27. decembar 2006, TV "Pink")

"Rezultati istraživanja pokazuju da ne možemo biti zadovoljni higijenom stanovništva pošto svaki četvrti stanovnik Srbije ne pere ruke redovno, češće od tri puta nedeljno se kupa ili tušira oko 55 odsto stanovništva, a više od polovine ne pere zube više od jednom dnevno." (dr Maja Krstić, o istraživanju Ministarstva zdravlja, 27. decembar 2006, "Glas javnosti")

Aktivnost jednako masa puta snaga?

"Beograd će od danas biti mnogo aktivniji. Do 21. januara ćemo biti i jaki, i opasni, i masivni kao što je naš lider bio na predsedničkim izborima kada je osvojio treće mesto pobedivši vladinog predsedničkog kandidata." (Nebojša Tomić, funkcioner PSS-a, 2 8. decembar 2006, "Beta")

Izborni tip

"Pošto i ja volim da se ponekad kladim, kad imate dve jedinice u pitanju – naša lista je broj 11 – znači iz 'keca u kec', to je sigurna pobeda SPS-a." (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, 27. decembar 2006, RTS)

"Siguran sam da ćemo osvojiti najviše glasova na izborima, a onda ćemo odlučiti s kim ćemo formirati vladu. Naš jedini uslov biće da ta partija podrži naš politički program. Svi će biti dobrodošli. Mi već sada imamo puno 'udavača' koje nam se same nude, a posle izbora ćemo odlučiti koju ćemo od tih 'udavača' odabrati..." (Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS-a, 26. decembar 2006, "Press")

"Dobićete vi 21. januara po nosu!" (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, Dušanu Petroviću, zameniku predsednika DS-a, 27. decembar 2006, TV "Pink")

Zatvaranje ka EU

Prodavci sa Cvetkove pijace, na pitanje kako vide sebe kao građanina EU, 28. decembar 2006, "Vreme":

"Sebe vidim u zatvoru, s obzirom na sva ta njihova pravila..."

"Ja u tu famu o prasićima ne verujem! Moj deda je klao na veliko, moj otac isto, pa ne vidim ko će mene da spreči. Na moje meso se niko nije žalio. Jeste probali vi nekad mlado prasence?"

Vantržišni mehanizam

Kusturica

"Moja tržišna vrednost u pretprodaji je negde oko sedam, osam miliona evra. Kad bih snimao na engleskom ili francuskom i kad bih se vezao za neka svetska glumačka imena, to bi moglo da bude mnogo više, ali to mene ne zanima. Više volim ovog naturščika koji kaže – šefe sve ću da radim za pare, samo da me ne jebe vepar i da ne jebem vepra." ( Emir Kusturica, režiser, 28. decembar 2006, "NIN")

Kao da je bilo nekad

"Ovo mi je treći put da sam na Slobinom grobu. Bio sam ranije dva puta. Ne mogu tačno da se setim kada... Mislim da sam prvi put bio prvu subotu posle sahrane, ali nisam siguran. A drugi put... ma, kad je ono bilo?! Mislim da je to bilo na 40 dana od sahrane, kad je bio pomen. Sačekajte malo, da pitam kad sam bio sa saradnicima... Ne znam tačno, ali sam siguran da sam bio dva puta. Prvi put posle sedam dana, a drugi put šest meseci posle Slobine sahrane." (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, 26. decembar 2006, "Press")

Prepeci pa reci

"Ovo je prilično laka kampanja, najlakša do sada. Ne moramo ništa da smišljamo, u koaliciji smo s ljudima s kojima se razumete i kada ćutite." (Aleksandar Popović, funkcioner DSS-a, 25. decembar 2006, RTS)

"Moji motivi da ne budem na listi nisu primarno političke prirode. Više nisam u sukobu sa Vukom, nego što jesam." (Bojan Dimitrijević, ministar trgovine, turizma i usluga, 26. decembar 2006, "Večernje novosti")

"Biti Vojvođanin je stanje svesti." (Aleksandar Kravić, funkcioner LSV-a, 26. decembar 2006, TV Novi Sad)

Siroti mali prilozi

"Država nas kažnjava odlukom Poreske policije da platimo porez na priloge iz zemlje i inostranstva." (Biljana Kovačević-Vučo, predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava, 30. decembar 2006, "Danas")

Oligarh lokalnih razmera

"Ne mogu da se poredim sa Abramovičem jer je on oligarh svetskih razmera." (Nenad Popović, novi predsednik FK Partizan, 28. decembar 2006, "Vreme" )

Me, myself and I

"Dozvolite, samo momenat, ja sam čovek bez mrlje i nikada neću imati mrlju." (Božidar Đelić, bivši ministar finansija, 24. decembar 2006, "Utisak nedelje")

"Mene su poredili s mnogim piscima, zašto ne bi i sa Denom Braunom? [...] Time što je nešto bestseler ne znači da je to loša literatura. Da je to tačno onda bih i ja bio loša literatura." (Milorad Pavić, pisac, 24. decembar 2006, "Politika")

VREMEPLOV

"Još kao osnovac sam skupljao konzerve na železničkoj stanici, prao ih i prodavao u Knez Mihailovoj." (Čedomir Jovanović, kao šef poslaničke grupe DOS-a, februar 2001, TV "Pančevo")

"Moji prihodi su 200.000 evra mesečno... Retki su ludaci kao ja koji će da vam to kažu u kameri." (Bogoljub Karić, biznismen, novembar 2003, "B92")


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...