REČI I MISLI 11

Priredila   Aleksandra Lazić

Značajne i zanimljive izjave političara i poznatih ličnosti iz protekle sedmice

Gle, (jadni) Srbi!

"Popustljive inicijative iz Evrope o obnavljanju pregovora sa Srbijom dolaze zbog sindroma jadnih Srba u međunarodnoj zajednici." (Karla del Ponte, glavni tužilac Haškog tribunala, u intervjuu italijanskom listu "Korijera dela sera", 20. februar 2007, "Glas javnosti")

Živeti sa...

"Ako ponudimo perspektivu s veoma jasnim pristupom u EU, Srbija će biti spremna da živi s Ahtisarijevim planom i vremenom će ga prihvatiti." (Karl Bilt, šef švedske diplomatije, u intervjuu bečkom listu "Prese", 20. februar 2007, "Beta")

Albanci pobeđuju, svi dobijaju

Roan

"Srbija ništa ne gubi planom Martija Ahtisarija." (Alber Roan, zamenik Martija Ahtisarija, u intervjuu bečkom "Kuriru", 19. februar 2007, "Beta")

"Međunarodne snage se očigledno više plaše Albanaca na Kosovu nego Srbije. Osim toga, ne treba podsećati kako se posle nekog vremena na terenu uspostavljaju neformalne veze, lobiji, administratori se žene nevestama iz lokalnog stanovništva, razvija se posao..." (Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta DS-a, 22. februar 2007, "Vreme")

"Svetosavska blaga ruka kaže put"

"Često ono što nam izgleda nemoguće, Božjom pomoću, biva lakše i jednostavnije. Zato, neka naše reči budu blage, a dokazi jaki." (patrijarh Pavle, primajući predsednika Srbije Borisa Tadića, 22. februar 2007, " Večernje novosti")

U se i u UN kljuse

Ostojic

"Posle osam godina Ujedinjene nacije žele da reše status svoje teritorije. Ta teritorija se zove Kosovo." (Zoran Ostojić, član Predsedništva GSS-a, 21. februar 2007, TV "Avala")

"Jasno je da će Savet bezbednosti UN odbaciti svaki pokušaj da se Srbiji, kao suverenoj državi i članici UN otima 15 odsto njene teritorije." (Vojislav Koštunica, odlazeći predsednik Vlade Srbije, 19. februar 2007, "Beta")

Teritorijalna odbrana

"Hrvatska i Bosna i Hercegovina nikad ne bi bile normalne države da ih Koštunica nije priznao." (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, 23. februar 2007, TV "Avala")

"Ne bi bilo loše da premijer pročita memoare Vladimira Velebita, iako znam da ne voli komuniste, i da nauči kako je Tito rešavao takve situacije. Dok je bio živ, kontrolisao je čitavu teritoriju." (Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose, 19. februar 2007, "Kurir")

Udba je njihova sudba

"Pošto sam analizirao situaciju, došao sam do zaključka da bi neko trebalo da bude odgovoran. Ili Aljbin Kruti ili Astrit Haračija radi za Srbiju, za njihove tajne službe." (Astrit Haračija, ministar kulture Kosova, u intervjuu prištinskom "Ekspresu", 20. februar 2007, "Tanjug")

Jezikoslovlje

Suroi

"Imam osećaj da se na ovim pregovorima vraćamo ne samo u devedesete, nego i u osamdesete godine. Čak su iste i lingvističke formulacije koje dolaze iz srpskog tima, nedostaje samo ono 'Socijalistička republika Srbija'." (Veton Suroi, vođa prištinskog tima na pregovorima u Beču, 22. februar 2007, " Večernje novosti")

"U Prištini na ulici čujete srpski, hrvatski, bosanski jezik – ništa to više nije neobično i ne postoji strah ljudi da govore tim jezicima. A problem na Kosovu jeste da Srbi nemaju državu i u Srbiji nemaju Vladu koja će prema njima imati pozitivan odnos – Srbija priča o manastirima, o teritoriji, najmanje priča o Srbima koji su tamo ostali." (Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo, 22. februar 2007, TV "Avala")

Plemenska država građana

"Na Kosovu više neće biti konstitutivnih naroda i manjina. Takav pristup doveo je do ratova u bivšoj Jugoslaviji. Mi ćemo prvi u regionu ostvariti građansku državu." (Fatmir Ljimaj, nekada haški pritvorenik a sada član kosovskog pregovaračkog tima zadužen za prava manjina, 22. februar 2007, " Večernje novosti")

Love is in the air

"Samo mi govorimo ono što smo govorili pre izbora; Dinkić se dan nakon njih zaljubio u Đelića, videvši da bez njega ne može da bude u vladi, a Koštunica ćuti kao sfinga, misleći da ćemo se mi zaljubiti u njega kao Dinkić u Đelića zato što moramo da imamo vladu. Ne moramo da imamo vladu, nismo je imali ni dosad." ( Čedomir Jovanović, lider LDP, konferencija za novinare, 24. februar 2007, "Danas")

Željoteka, ali funkcionalna

Homan

"Za nas je važno da Vlada bude funkcionalna, što znači da ima prostora za neke druge funkcije." ( Vladimir Homan, funkcioner G17 Plus, 20. februar 2007, "Press")

"Stvarno ne mogu sada da kreiram novu vladu, neka to radi mandatar, ali nije ovo neka željoteka, ne može vlada da ima sada trideset, pedeset resora da bi se podmirili svi apetiti ili ambicije pojedinaca koji čekaju ministarsku fotelju kao ozebli sunce." (Velimir Ilić, odlazeći ministar za kapitalne investicije, 22. februar 2007, "NIN")

Principijelna koalicija

Sutanovac Dragan

"Dragan Šutanovac, potpredsednik DS-a: Jako je loše reći: 'Naš kandidat mora da bude premijer, a za ostalo ćemo videti.'

Novinar: U čemu je razlika između vas i DSS-a, kad i jedni i drugi tvrdoglavo insistirate na svom kandidatu?

Šutanovac: U principijelnom stavu." (21. februar 2007, "Press")

Da se Šormaz pita & Bagzi sluša

"Đelić je smešan kandidat koji nije smeo ni PDV da uvede. Da se ja pitam, nikada DS ne bi dobio ministarstvo policije, BIA, pravosuđe i energetiku. Pa, poslušajte samo Bagzijeve iskaze da vidite šta se sve dešavalo u Srbiji dok je DS suštinski vodio policiju. A nećemo valjda dozvoliti da oni privatizuju sada NIS i EPS." (Dragan Šormaz, poslanik DSS-a, 20. februar 2007, "Večernje novosti")

Držati se Ustava kao komunisti plota

Borka Vucic

"Ja sam predsednik Skupštine privremeno i naravno da imam ista ovlašćenja. Neki iz medija su mi čak rekli da je to protivno Ustavu. Dobila sam Ustav, evo i sad je baš pored mene, i ništa nije prekršen. Postoji Ustav, zakon i Poslovnik i toga se moram držati. To sam naučila još dok sam bila u bankarstvu i dok sam bila šef kabineta Borisa Krajgera, jednog od najviših funkcionera bivše SFRJ." (Borka Vučić, predsedavajuća Skupštine Srbije, 23. februar 2007, "Dnevnik")

Samo sloga privremeno finansiranje spasava

"Privremeno finansiranje je tehničko pitanje i svi će se poslanici složiti. Neće se valjda desiti da se ne slože oko toga da treba da prime plate?" (Miodrag Zec, profesor ekonomije na Filosofskom fakultetu u Beogradu, 22. februar 2007, "B92")

Gore od najgoreg

"Najgore je ući u EU i biti tamo neki potrčko. Mi želimo da budemo partneri sa Evropom, mi smo jedna ozbiljna država. I treba da vidimo šta nam to nude, nećemo da uđemo u Evropu i da za njih gajimo luk i salatu." (Velimir Ilić, lider Nove Srbije, 19. februar 2007, TV "Avala")

Svi Srbi u jednom pašaluku

"Normalno da se zalažem za stvaranje velike Srbije. Makar mi Arapi znamo da je srpski narod podeljen na veštački način. Ideju da svi Srbi, i pravoslavci i katolici i muslimani, budu u jednoj državi niko ne može da ospori." (Amdžad Migati, Jordanac, spoljnopolitički savetnik Tomislava Nikolića i poslanik SRS-a, 18. februar 2007, "Glas javnosti")

Republikanska sreća

"Kraljevina je uređenje koje je najbliže mentalitetu srpskog naroda i koje garantuje da će šef države biti obrazovan i kulturan čovek, i da će njihova deca to isto biti, što demokratija u zemljama koje nisu dovoljno razvijene ne garantuje. Imali smo veliku sreću sa oba naša predsednika, i Koštunicom i Tadićem." (Milan Parivodić, ministar i član Krunskog saveta, 21. februar 2007, "Kurir")

Od cene čaja zavisi

"Pravljenje spotova [za izbornu kampanju] nije nas ništa koštalo, samo čaj na snimanju, jer smo imali ljude iz kreativnog tima koji su radili besplatno za nas jer su hteli da pomognu." (Nenad Milić, šef izborne kampanje LDP-a, 22. februar 2007, "Blic")

Široko skrojeno čelo

Vuk Drašković:

Vuk celo

"Ne mogu večno da budem na čelu Srpskog pokreta obnove, ali dok živim na mom čelu će biti Srpski pokret obnove." (kao predsednik SPO-a, 20. februar 2007, TV "Avala")

"Ja govorim da rečima bude tesno, a tumačenjima široko." (kao odlazeći ministar spoljnih poslova, 19. februar 2007, "Kurir")

Ozdravi, Serbie!

O hapšenju "prosvetne mafije":

"Kad imate tajkune koji pazare Srbiju, i koji su pre toga opljačkali i zemlju i narod, ne možete ništa bolje da očekujete. Kad se priča da je korumpirana vlast, da kradu ministri, da svi drugi kradu – svaki bednik koji živi sa 20-30 hiljada mesečno reći će: 'Mogu ja da maznem 100 evra, kad nisu ništa radili onima što su maznuli 300 miliona evra'. A ovo je veoma mali problem kada se budu rešile suštinske stvari, a suštinska stvar je da Srbija ozdravi." (Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu, 21. februar 2007, RTS)

"Emilija Stanković [jedna od uhapšenih] već gotovo mesec dana ne radi kao pomoćnik ministra. Ovo što se dogodilo nema nikakve veze sa Ministarstvom. Ona je vrlo dobro radila dok je bila na mestu pomoćnika ministra i nisam imao nikakve primedbe na njen rad." (Slobodan Vuksanović, odlazeći ministar prosvete, 21. februar 2007, "Press")

Staropečeni vernici

Batic Vladan

"Uvek postim. Međutim, ne pričešćujem se uvek. Imam grešne misli i to prema onima koji su nas doveli do ovog zla." (Vladan Batić, lider DHSS-a, 20. februar 2007, "Kurir")

"Najgori su ovi novopečeni vernici koji 'poste na vodi', a to izgleda tako što ponesu praseću plećku na Moravu, uđu u čamac i glođu pečenje! I kao poste na vodi!" (Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije, 20. februar 2007, "Kurir")

Posna teretana

"Tačno je da sam se malo ugojio, ali ja ću to da sredim u teretani. Idem redovno da vežbam, a i sad je post, pa ću da skinem stomak. A ti što izmišljaju da idem na liposukciju, verovatno su ljubomorni na mene." (Velimir Ilić, kao prijatelj Svetlane Ražnatović, 21. februar 2007, "Kurir")

Suština (vanserijskih) stvari

Lidija Vukicevic

Akcija "Biramo mis skupštine", 19. februar 2007, "Kurir":

"Još kad sam bila mala, bila sam mnogo slatka, valjda su svima bile simpatične ove moje kovrdžice, pa su me svi štipkali. Ali, uvek sam se trudila da imam i suštinu." (Lidija Vukićević, glumica i poslanica SRS)

"Ako nećemo stranački, onda neka to bude Lidija Vukićević. Da vam kažem nešto, Borka Vučić nije u konkurenciji, ali ona je za mene u svim segmentima vanserijska žena." (Branko Ružić, predsednik IO SPS-a)

Na dve noge

"Kad sam bio mali, bojao sam se pasa i gusaka, jer guske su opasne kad počnu da šište i napadaju, to je kao NATO bombardovanje." (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, 22. februar 2007, "Kurir")

"Albijanić nikada nije 'na ledu', jer uvek ima tvrdu podlogu ispod sebe." (Miloljub Albijanić, član Predsedništva i bivši šef poslaničke grupe G17 Plus, 23. februar 2007, "Press")

Reče nam jedan čoek

Petar Bozovic

Petar Božović, glumac, 21. februar 2007, "Press":

"Moje trenutno političko opredeljenje je sledeće: Jebem im mater svima!

"I ne mogu da svarim te priče Amerikanaca kako će, kao, da nam obnove Dom omladine, a na drugoj strani oteše nam Kosovo."

"I kao Srbinu iz Crne Gore, kao Crnogorcu, teško mi pada šta tamošnja vlast radi i kako se odnosi prema Kosovu. Tragično je to. Čekajte Čekua, sačekali gubu, dabogda!"

VREMEPLOV

"Nikad nisam poverovao da je to što se u Budvi dogodilo bio stvarni pokušaj ubistva, jer je neverovatno da neko, u maloj sobi, ispuca sve metke i da sve promaši, pošto čak ni Vuk Drašković, sa svim svojim smislom za glumu nije mogao da odglumi ni muvu ni komarca." ( Slobodan Milošević, u izjavi javnosti, avgust 2003, "Večernje novosti")

"Miloševićeva izjava da je akademija jednako vredna kao seljačka radna zadruga je politički ispravna, jer svako ima jedan glas; čak akademici ne moraju da izađu na izbore ako pada kiša, a ovaj sa sela će biti već u sedam na glasačkom mestu i čekaće na red koliko treba." (Dušan Mihajlović, kao jedan od lidera DOS-a, februar 2002, "BK")


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...