REČI I MISLI 10

Priredila   Aleksandra Lazić

Značajne i zanimljive izjave političara i poznatih ličnosti iz protekle sedmice

S njim nema neizvesnosti

Ahtisari

"Mislim da niko nije očekivao da će srpski parlament da kaže: Pozdravljamo nezavisnost Kosova." (Marti Ahtisari, specijalni izaslanik UN, 15. februar 2007, "B92")

"Nadam se da će se Beograd i Priština ipak dogovoriti sa Ahtisarijem. Ako se ipak ne dođe do sporazuma, pošto Ahtisari nije čarobnjak, on će sam kazati šta je pravedno." (Frenk Vizner, specijalni izaslanik SAD za Kosovo, 13. februar 2007, "Kurir")

"Sećam se da su tokom razgovora o statusu, u julu u Beču, i predsednik Tadić i premijer Koštunica rekli da su spremni za kompromis, na šta je gospodin Ahtisari rekao: 'Ne želim da čujem reč kompromis, jedina reč koju želim da čujem je rešenje'." (Tomas Flajner, savetnik srpskog pregovaračkog tima za KiM, 17. februar 2007, RTS)

Nada, želja, podela

Cedomir Antic

"Da bismo se nečemu nadali, prvo moramo to da želimo. Ne vidim da neko u Srbiji to [podelu Kosova] dovoljno želi." (Čedomir Antić, istoričar i bivši član Predsedništva G17 Plus, 16. februar 2007, "Press")

"Podela KIM ne dolazi u obzir. To je, valjda, jedina tačka gde se u potpunosti slažemo s Albancima. Čak je nametnuta nezavisnost bolje rešenje od podele. Nametnuta nezavisnost je kao svaka okupacija – privremena, a ono čega se dobrovoljno odreknemo - to ostaje trajno." (Artemije, episkop raško-prizrenski, 14. februar 2007, "Danas")

Hoćemo Ruse?

"Srbija se previše uzda u pomoć Rusije u rešavanju kosovskog pitanja i bilo bi pametno da se okrene razmatranju podele južne srpske pokrajine jer je za to ostalo vremena i prostora." (Andrej Pjontkovski, direktor Instituta za strateške studije u Moskvi, 17. februar 2007, "Blic")

"Da li smo spremni da u zamenu za tako veliku uslugu [ruski veto] ne uđemo u NATO i EU nego da budemo eksponenti ruske politike? I zaista šta je Srbija uradila da pridobije Rusiju poslednjih šest godina? Ako stupimo u NATO možda će se na našoj teritoriji formirati baze gde će biti instalirane rakete usmerene na teritoriju Rusije. Da li naša politika razmišlja o tome?" (Miroslav Jovanović, istoričar, 15. februar 2007, "NIN")

S Karađorđem pred Miloša

Kostunica na Sretenje

"Naši slavni preci, Karađorđe i knjaz Miloš, neustrašivo su se suprotstavili bezvlašću i nasilju, odbijajući sve nuđene privilegije koje i nama, danas, nude a nazivaju ih 'konstruktivnost'. S punim uverenjem ponavljamo da nemamo pravo da se odreknemo i da se nikada nećemo odreći nijednog dela naše države, a posebno ne njene kolevke Kosova i Metohije." (Vojislav Koštunica, odlazeći predsednik Vlade Srbije, u Orašcu, 16. februar 2007, "Politika")

Veliko Kosovo

"Nezavisno Kosovo neće imati teritorijalnih pretenzija prema susednim državama." (Azem Vlasi, savetnik Agima Čekua "za odnose sa Crnom Gorom, Makedonijom i Srbijom", u izjavi podgoričkoj "Republici", 12. februar 2007, "Danas")

Veštačka inteligencija

Sanda Raskovic Ivic

"Izjava Albera Roana [zamenika Martija Ahtisarija] da ne zna kako bi to uopšte Velika Albanija mogla biti opasnost predstavlja nipodaštavanje inteligencije Srbije, a i svih ostalih međunarodnih aktera." (Sanda Rašković-Ivić, predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, 12. februar 2007, "Politika")

Molba da nam (ne) uzmu Kosovo

"Mi ne možemo da ne damo Kosovo, možemo samo da molimo da nam daju Kosovo." (Desimir Tošić, član Političkog saveta DS-a, 15. februar 2007, "Dnevnik")

"Srbija ne može da se bori za 15 odsto teritorije tako da izgubi i ovih 85 odsto." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, 12. februar 2007, "Politika")

Kratak kurs ustavnog prava

"U šali sam predložio da promenimo naš Ustav i da u članu prvom kažemo da je Srbija veoma specifična država, bez svojih granica, država čije granice može menjati ko god hoće i država bez ikakvog dostojanstva." (Vuk Drašković, odlazeći ministar spoljnih poslova, 15. februar 2007, "Intervju gledalaca" TV "Studija B")

"Imamo taj stav da ne priznajemo nezavisnost Kosova, a imamo i taj nesrećni Ustav koji kaže da su svi državni organi obavezni da štite interese Srbije na Kosovu – ja pitam šta znači ta obaveza? To je ozbiljan pravni presedan." (Aleksandra Jerkov, profesor književnosti i poslanik LSV-a, 13. februar 2007, TV "Novi Sad")

Dalje nećeš moći...

"EU u novoj vladi želi da vidi novog šefa policije, novog ministra unutrašnjih poslova i novu mrežu obaveštajne službe. Na tim mestima želimo da vidimo ljude sa kredibilitetom." (Bernard Bot, šef diplomatije Holandije, 15. februar 2007, "Press")

"Neverovatno! Izbor vlade je unutrašnja stvar Srbije i ne može nama niko sa strane da uređuje ko će ovde biti ministri. Da neko izričito traži ko će da vlada Srbijom, pa, to je jedan neverovatno bezobrazan zahtev, koji nikada neće proći!" (Dragan Šormaz, poslanik DSS-a, 15. februar 2007, "Press")

Od A do Koštunice

"DSS ima plan B i C, ali se sada koncentrisao na plan A, a to su pregovori o novoj vladi na čelu sa Koštunicom." (Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS-a, 16. februar 2007, "Blic")

"Koštunica je fascinantan primerak političkog bića koje bi se moglo nazvati zločinačka majka! Iako u Budimpešti i danas žive ljudi koji su učestvovali u zločinačkoj raciji u Novom Sadu 1942, Vlada Srbije nije zatražila od Mađarske da nam se oni izruče." (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, 13. februar 2007, "Kurir")

Talačka kriza

"Srbija je talac Mladića, Srbija je postala i talac Voje Koštunice – na drugi način, on još nije otišao u šumu, mada se i to može desiti, jer se on de facto odmetnuo." (Miljenko Dereta, iz Građanskih inicijativa, 0 9. februar 2007, "Peščanik" Radija "B92")

Ne pitajte mene!

"Pitanja o tome šta će se dogoditi nisu preporučljiva za komentarisanje, čak ni po Aristotelu." (Vladeta Janković, potpredsednik DSS-a, na pitanje da li će preporuke EU ubrzati formiranje nove vlade, 14. februar 2007, prema "Pressu")

"Ludo, burazere, ludo"

"Konstituisanje parlamenta ne očekujem ni u ludilu." (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, 13. februar 2007, "Kurir")

Biljana osudu želeše

"Ne znam ko bi to u Srbiji, sem Biljane Kovačević-Vučo, prosto želeo da Srbija bude osuđena [za genocid]." (Radoslav Stojanović, pravni zastupnik SCG pred Međunarodnim sudom pravde, po tužbi BiH, 12. februar 2007, "Poligraf" TV "B92")

Relaksiranje demokratije

Nikolic o Markovicu

"Mislim da je red da se zahvalimo gospodinu Predragu Markoviću jer je način na koji je on obavljao funkciju predsednika Skupštine ipak bila izvesna demokratska relaksacija." (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, u Skupštini Srbije, 14. februar 2007, RTS)

Uzdržana

Borka Vucic

"Ko je protiv?! Ne znam." (Borka Vučić, predsedavajuća Skupštine Srbije, na šaputanje najmlađih poslanika da izgovori "ko je protiv", 16. februar 2007, RTS)

Dobro da gore ne može

Vlajko Senic

"Ostavljam SPO mnogo boljim nego što je bio kada sam u njega ušao ili od kada se nalazim u vrhu stranke." (Vlajko Senić, bivši potpredsednik SPO-a, o svom prelasku u G17 Plus, 11. februar 2007, "Press")

"U noći Legijine predaje skovana je strategija da se politički oslabi SPO i da se meni oduzme politička snaga." (Danica Drašković, kao sestra Veselina Boškovića, 17. februar 2007, "Blic")

Pol pozicija

Cedisti

"Poslanici LDP-a su ušli u salu, sklonili oznake za G17 Plus i seli. Kako pričaju očevici, Miloljub Albijanić tražio je da se sklone, ali 'oni su se pravili kao da on ništa ne priča, uopšte se nisu upuštali u raspravu s njim, osim što mu je Vladan Batić rekao da ne zna o čemu on to govori'. Kako prepričavaju prisutni, 'na pitanje Verice Kalanović iz G17 da li će se problem mesta rešavati silom, Čedomir Jovanović joj je odgovorio – naravno'. Sila, ipak, nije primenjena. LDP-ovci su ostali tu gde su, a poslanici G17 Plus seli su iza njih." ( 16. februar 2007, "Politika")

"Ako neko misli da ćemo ući na mala vrata u ovaj parlament onda pravi istu onu grešku koju su pravili oni koji su parlament branili kordonima pre sedam godina. Ne možete tako sa LDP-om, ne može niko da nas gura u drugi plan i ne može niko od nas da očekuje da to prihvatimo tek tako." (Čedomir Jovanović, lider LDP-a, 14. februar 2007, RTS)

"To samo znači da mi Vojvođani znamo reda pa sedimo di nam se kaže. A ovi su došli pre i seli, a više za nas nije bilo mesta." (Nenad Čanak, lider LSV-a, objašnjavajući zašto poslanici LSV-a sede na protokolom predviđeno mesto, 14. februar 2007, RTS)

Diferencija je u razlici

"Između nas nema bitnije razlike, osim što je Srđan Šajn [predsednik Romske partije] političar malog formata." (Rajko Đurić, predsednik Unije Roma Srbije, 11. februar 2007, "Glas javnosti")

Bestežinsko stanje

Bozidar Djelic

"Ima analitičara koji pišu da ne mogu da budem premijer jer kosmičko zračenje dolazi pa mora da bude ovaj drugi. Ne mogu da budem premijer jer nemam težinu – da li se to meri u kilama?" (Božidar Đelić, kandidat DS-a za premijera, 13. februar 2007, TV "Avala")

Salto mor(t)ale

"Nisam mislio da moj rad ne ceni narod Srbije nego kvazielita, predstavnici tzv. nevladinih organizacija. Ono što su nekad bili mladi samoupravljači u Titovo vreme, oni su u ovom društvu sada. A ako malo zavirite u njihove biografije, videćete da su oni stariji učestvovali u otpuštanju sa fakulteta, dok oni mlađi predstavnici, pošto su dva-tri puta zakoračili u svet, saltom su, da se izrazim gimnastičkim jezikom, uvezli neku imaginarnu sliku Zapada." (Emir Kusturica, režiser, 15. februar 2007, "NIN")

Volim samo Pavića

"Jedan pozorišni kritičar je napisao nedavno da će istorija srpskog pozorišta danas biti upamćena po tome što ovde nije igran Pavić. Ja mu se izvinjavam što ga ovde navodim." (Milorad Pavić, pisac, 16. februar 2007, "Blic")

Muzički dinar

Canak o Dinkicu

"Mlađan Dinkić ne zna da svira. Samo falšira, i to užasno! Što se tiče Dačića, može da bude pevač. Svako u toj stranci jednom propeva." (Nenad Čanak, "školovani muzičar", 14. februar 2007, "Kurir")

"Ne znaju oni da sviraju to što ja pevam! Nemamo isti repertoar." (Ivica Dačić, koga "bije glas da ima dobar glas", 14. februar 2007, "Kurir")

Mislim, stvarno!

"Hoti i Hotentoti! Mislim, stvarno sam jasan i neću dalje od ovog da idem." (Vuk Drašković, ministar spoljnih poslova, na potpitanje "ko šalje poruke na adrese vodećih zemalja da je u interesu Srbije da Kosovo bude nezavisno", 15. februar 2007, "Intervju gledalaca" TV "Studija B")

"Neću o takvim pitanjima. Moram malo da se uozbiljim." (na pitanje da li je ove godine išao u Francusku na skijanje, 12. februar 2007, "Kurir")

"Koštuničina vlada nije tehnička vlada. To je vlada nojeva." (Ranka Savić, predsednik ASNS i "kandidat za ministra rada", 11. februar 2007, "Kurir")

"Pa, zar G17 Plus danas ima jasan politički stav o nečemu? Ne znam, to je novo za mene." (Čedomir Antić, bivši član Predsedništva G17 Plus, 16. februar 2007, "Press")

"Mićo čestitam, ali moram da ti kažem da ste me iznenadili ulaskom u parlament. I to neprijatno!" (Blagica Kostić, bivši poslanik SPO-a, sadašnji član PSS-a i skupštinski izveštač "Opozicije", Miloljubu Albijaniću iz G17 Plus, Politika, 16. februar 2007)

"Jeste da imam desetak kila viška, ali ja sam pravi sportista." (Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije, 12. februar 2007, "Kurir")

"Završio sam film ["Zavet"] i pobio sve što ne valja, a sve što valja ostavio da živi." (Emir Kusturica, režiser, 11. februar 2007, "Politika")

VREMEPLOV

"Inicijativa radikala za izglasavanje nepoverenja vladi je nelegitimna, jer ga je podnela opoziciona, a ne stranka koja ima predstavnike u vladi." (Čedomir Jovanović, kao šef poslaničke grupe DOS-a u Skupštini Srbije, mart 2002)

"Ja ne vidim kako bi oni [DOS] mogli da padnu, sem 'maljem među rogove', što kaže naš narod. I, naravno, ukoliko im kažu sa Zapada: 'Padnite'!" (Vuk Drašković, predsednik SPO-a, maj 2002, "Vranjske")


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...