REČI I MISLI

Priredila   Aleksandra Lazić

Značajne i zanimljive izjave političara i javnih ličnosti iz protekle sedmice

Da (srpski) jaganjci utihnu

"Glupost je tvrditi da je moguće postići kompromis o budućem statusu Kosova putem pregovora." (Marti Ahtisari, specijalni izaslanik UN za Kosovo i Metohiju, 02. decembar, "Tanjug")

"Srbija nema ni intelektualni, ni materijalni, ni finansijski kapacitet da zadrži Kosovo." (Nenad Prokić, dramski pisac i član Predsedništva LDP-a, 07. decembar 2006, "Replika" TV "B92")

"Ova Vlada nije dopustila, a neće ni dopustiti da Srbija bude zamorče u veoma opasnom eksperimentu krojenja nakaznih država od delova tuđeg državnog tkiva." (Vojislav Koštunica, predsednik DSS-a, na konvenciji DSS-NS, 04. decembar 2006, TV "Pink")

Bal pod maskama

"Moja vlada ne stoji iza bilo kakvih neformalnih grupa, pa ni onih pod maskama." ( Agim Čeku, premijer Kosova, o pojavi maskiranih grupa na Kosovu i Metohiji, 09. decembar 2006, "B92")

Posni štrajk glađu

"Vojislav Šešelj nije bolestan čovek, tako da je izborna kampanja ono što rade pojedinci iz vlasti, utrkujući se ko će pre da izmoli Haški tribunal da omogući lečenje Šešelja ovde ili onde. To njemu ne treba niti se sa tim slaže i ovo je njegov post do smrti. Da time odgovorimo i na neke optužbe da nije hrišćanin." (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, 05. decembar, "B92")

"Prokleta je Amerika / i sunce što sja"

"Saradnja s Hagom nije prokleta." (Ivana Dulić-Marković, potpredsednica G17 Plus, 08. decembar, "Blic")

Trendmejker

"U hiljadu dana rada saziva Narodne skupštine, u hiljadu dana dobrovoljnog zatočeništva, nisam sebi dozvolio da govorim o ličnim osećanjima ili da dajem lične ocene. Šalili smo se, pa smo brojali: dva puta sam povisio glas na sednici, bar jednom sam bio vidljivo ljut, mnogo puta sam podizao obrve, vidim da je to sada moda, nešto svi podižu obrve..." (Predrag Marković, predsednik Narodne skupštine, 04. decembar 2006, " B92")

Planeta SPS

"Ja sam novi predsednik SPS-a. A 'mali Sloba' me zovu još otkako sam ušao u politiku." ( Ivica Dačić, predsednik SPS, 05. decembar 2006, "Press")

"Lažu da napuštam SPS, ostajem vojnik partije, kao što sam oduvek i bio." (Zoran Anđelković, bivši gensek SPS-a, 06. decembar 2006, prema RTS-u)

"Može da me razočara neko u koga verujem i ko mi je prijatelj, a Milutin Mrkonjić ne može. To bi vam bilo isto kao kada bi me razočarao neki Džon Džon iz SAD. Od Mrke ništa nisam očekivao, niti sam šta tražio. On je odrastao čovek i valjda zna šta radi." (Milorad Vučelić, bivši potpredsednik SPS-a, 07. decembar 2006, "Press")

Najveći brat

"Bogoljub Karić je psihički sa nama, on je non-stop sa nama, u non-stop kontaktu smo sa njim... Bogoljub Karić je u Srbiji, Bogoljub Karić je svuda oko nas." (Nebojša Tomić, portparol PSS-a, konferencija za novinare, 06. decembar 2006, RTS)

Predizborni rad

"Na ovim izborima pobediće oni koji najviše ponude, ali ne u obećanjima nego u konkretnom radu." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, 06. decembar 2006, TV "Pink")

Ambiciozna spremnost

"Nisam to shvatio kao ambiciju, već kao spremnost jedne hrabre i harizmatične žene da se bori za evropsku Srbiju." (Dušan Petrović, zamenik predsednika DS-a, odgovarajući na pitanje "zašto je vrh DS-a ?ćutao premijerske ambicije Ružice Đinđić", 06. decembar 2006, "Kurir")

Bolji od sebe

"Naši rezultati su iznenadili i nas i svet." (Milan Parivodić, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, na konvenciji DSS-NS, 04. decembar 2006, TV "Pink")

Dekodiranje (naših) demokrata

"Analizirali smo dugo ove naše demokrate, jer je njihova demokratija mnogo drugačija od one kojoj su nas učili naši profesori. Došla sam do otkrića – to je šifra: D – diktatura, E – eksperata, M – mafije, O – oligarha, nad građanima Srbije." (Milanka Karić, supruga i nosilac liste PSS-a, 06. decembar 2006, "Nedeljni telegraf")

Ko se boji Dane još

"Poštujem političke analitičare, ali imam utisak da će na predstojećim izborima u Srbiji glasati i neko osim njih." (Vuk Drašković, lider SPO-a, na konstataciju da "analitičari procenjuju da će angažovanje Danice Drašković stranci doneti više štete nego koristi", 04. decembar 2006, "Kurir")

Mali sporazum među prijateljima

"Učešće DHSS-a Vladana Batića na listi naše koalicije je više lične prirode, jedan prijateljski sporazum." (Nikola Samardžić, istoričar i član Predsedništva LDP-a, 07. decembar 2006, "Politika")

Svi su oni (pomalo) socijalisti

"Došao sam [na konvenciju DS-a] da podržim zeta, ali opredeljenje nisam promenio. Mada, dopada mi se to što je DS član Socijalističke internacionale." (Miroslav Ilić, pevač, socijalista i tast Dragana Šutanovca, 04. decembar 2006, "Kurir")

Kampanjska kampanja

"Od silnih eksperata ostade samo jedan, pa sada on sam mora da peče hleb i mazi kuce." (Božidar Đelić, bivši ministar finansija, o G17 Plus, 04. decembar 2006, "Kurir")

Ne gradi sebi prihvatljivog lika...

"Šešeljev testament je takav da radikali komotno mogu da zakukaju za novcem koji je otišao američkoj agenciji 'Barbur i Grifit' koja već nekoliko godina predano radi na građenju radikalskog prihvatljivijeg lika." ( 07. decembar 2006, "NIN")

Srbija je velika tajna (osim za CNN)

"Ja mislim da CNN zna bolje ko smo mi nego što mi znamo, tako da nije problem da pripreme to što treba." (Bojan Dimitrijević, ministar trgovine, turizma i usluga, o spotovima na CNN-u, 07. decembar 2006, TV "B92")

Nikad srećan, a nikad dovoljan

Milan R. Kovačević, "konsultant za strana ulaganja", B92.net:

"Iznenađen sam cenom koju je Telekom Srbije platio za 65 odsto državnog kapitala Telekoma Srpske. To preuzimanje je preskupo plaćeno." (06. decembar 2006)

"Mobi 63 prodat je po ceni nižoj od njegove tržišne vrednosti – norveški Telenor napravio je dobar posao jer je za 1,513 milijardi evra kupio kompaniju koja vredi mnogo više." (31. jul 2006. u 14:46)

Individualna odgovornost i kolektivna krivica

"Beogradu iz Haga poslati su brojni dokumenti u kojima se navodi da je Srbija bila direktno umešana u zločine u BiH i ne bi trebalo stvarati paralelnu istoriju u Srbiji od one koja će se pisati u Hagu. Svakako, i individualnu odgovornost treba istraživati, ali ako imamo hiljade policajaca, hiljade vojnika i nekoliko generala koji su učestvovali u zločinima, u tom slučaju moramo govoriti i o odgovornosti institucija." (Nataša Kandić, izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo, na sarajevskoj TV BH, 0 8. decembar 2006, prema "Beti")

Denekrofilizacija

"Ja sam za političku filozofiju koja želi da otvori prostor za život u Srbiji i da je odvoji od svih nekrofilskih orijentacija i interesa, koje mlade generacije, koje tek otkrivaju prošlost svoga naroda, treba da nahrane svojim životima." (Latinka Perović, istoričar, 0 1. decembar 2006, "Peščanik" Radija "B92")

Desrbizacija

"U Srbiji su u opticaju mitovi od kosovskog do izabranog naroda koji je žrtva zavere. Moderna Srbija se neće formirati na novim maršem na Drinu i himnama 'Onamo namo' i 'Tamo daleko'." (Mirko Đorđević, publicista, na diskusiji "Šta blokira proces suočavanja u Srbiji" Helsinškog odbora za ljudska prava, 05. decembar 2006, "Beta")

"U svim postkomunističkim zemljama imamo fenomen da fondacije za otvoreno društvo i mediji slični nedeljniku 'Vreme', dnevniku 'Danas', ili konglomeratu 'B92' redovno zapošljavaju 'decu komunizma', ljude u koje mogu da se uzdaju da su pelcovani od svakog osećaja za autohtonost, vertikalu vrednosti, veru u Boga i ponos sopstvenim poreklom, imenom i identitetom." ( Srđa Trifković, direktor Centra za međunarodne odnose Rekford instituta, na tribini Američkog saveta za Kosovo "Kosovski rasplet – zapadne opcije i srpska strategija", 07. decembar 2006, "Danas")

Žal za vašari

"Pazite, ti vašari koji su se ukinuli sad, pa to je žalost velika. Pa to je bilo kao u raju kad si. [...] Još sam imao i igračice, te današnje striptizete. One su se tamo vešale, ja sam pevao, i to je bila divota." (Šaban Bajramović, "treći bluzer sveta", 07. decembar 2006, "NIN")

VREMEPLOV

"Kamo sreće da smo svi radili za Državnu bezbednost, da pomognemo državu." (Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, oktobar 2004, TV "BK")

"Odijum o meni u javnosti je uglavnom pozitivan." (Maja Gojković, gradonačelnica Novog Sada, oktobar 2004, "Politika")


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...